Fotbalisté Dynama České Budějovice ani počtvrté na jaře nepoznali hořkost porážky a po dvou třetinách sezony se dokonce v ligové tabulce posunuli přes Bohemians 1905 na dvanáctou příčku ligové tabulky. Jedním ze strůjců úspěchu na hřišti Baníku Ostrava byl šestadvacetiletý středopolař Petr Javorek, který ve svém devatenáctém ligovém zápase v kariéře zaznamenal první vstřelenou branku.
Petr Javorek

Jihočeši si uvědomovali, že především pro ostravský Baník je domácí zápas s Dynamem extrémně důležitý. Pokud chtěl mít tým kouče Františka Cipra před dalšími ligovými zápasy stále dostatečný náskok na své pronásledovatele, nesměl na Bazalech prohrát.  "Přijeli jsme sem neprohrát, to se nám podařilo, takže ten bod musíme brát. Sice jsme vedli 1:0 a kdybychom to vedení udrželi déle, tak bychom to možná nějak ukopali a vyhráli, ale přesto myslím, že bod je zlatý," řekl po zápase Petr Javorek.

Dlouho se v průběhu zápasu zdálo, že se více než osm tisícovek fanoušků na ostravském stadionu branky nedočká, pak se ale ke slovu v 63. minutě dostal Petr Javorek, který tvrdou ranou z bezprostřední blízkosti propálil vše, co mu stálo v cestě. "Při gólu to tam super na pravé straně hřiště zatáhl Michal Klesa, centrem mě našel na přední tyči, já měl dost času na zpracování a myslím, že jsem z té blízkosti nedal brankáři žádnou šanci," usmíval se při vzpomínce na slastné okamžiky.

Pro Petra Javorka to byla navíc první ligová branka ve fotbalové kariéře. "Samozřejmě jsem moc rád, že jsem vstřelil svůj první ligový gól, i když je pravda, že dneska bych ho asi vyměnil za tři body," krčil rameny. Pak ale přesto přiznal, že radost po vstřelené brance měl velkou. "Když je to gól na 1:0, tak je to určitě krásný pocit a velká vzpruha. Škoda jen, že jsme pak tak rychle inkasovali," dodal. Hned dvě minuty po vstřelené brance bylo totiž srovnáno, když se střelou zpoza vápna prosadil Droppa. "Ztráta koncentrace to asi nebyla. Ten vyrovnávací gól vyplnynul z autového vhazování Baníku, kdy se míč odrazil za hranici vápna k tomu jejich nepokrytému hráči a ten to trefil levačkou přesně k tyči. Myslím, že to byl takový smolný gól," řekl.

Přestože má Petr Javorek již ledacos za sebou, v nejvyšší soutěži zatím mnoho zápasů neodehrál. Proto také přiznal, že zápas na bouřlivých Bazalech byl pro něj jedním z těch nejvýznamnějších, ve kterém kdy nastoupil "Před podobným publikem jsem odehrál zápas tady na Bazalech asi před šesti lety v dresu Příbrami. Oni byli tenkrát po mistrovském titulu a také tady byla úžasná atmosféra. Dnešní zápas ale i díky gólu byl pro mě tím největším, co jsem asi kdy odehrál," řekl s úsměvem a následně také vysekl poklonu domácím  fanouškům: "Hrát před takovým publikem nemotivuje jen domácí hráče, to vyburcuje i nás jako soupeře. Určitě je to super zážitek."

Domácí fotbalisté byli v utkání proti Dynamu sice opticky aktivnější, příliš na nich ale nebylo znát, že právě tenhle zápas pro ně měl být tím nejdůležitějším v jarních bojích. "Nebyli nijak přemotivovaní, nedá se vůbec říci, že by hrál nějak nefér nebo záludně. Byl to pro ně velmi důležitý zápas, ale hráli prostě takhle a my jsme se o nohy určitě bát nemuseli," přiznal budějovický střelec, který si hned po zápase pochopitelně uvědomoval, že výsledek 1:1 nahrál rozhodně do karet Jihočechům. "Pro Baník tenhle výsledek asi nic neřeší, ale pro nás je určitě dobře, že jsme ho nechali čtyři body za námi. My teď musíme bezpodmínečně vyhrát doma nad Slováckem a pokud se nám to podaří, tak to bude zase určitě lepší.