Současný svět nabízí dětem mnoho možností, jak trávit svůj volný čas. Bohužel už je pryč doba, kdy jsme na každém hřišti viděli několik spontánně hrajících si dětí, pro které by byl sport a pohyb hlavní náplní jejich volného času. Stále častěji naše děti vidíme u počítačů, televizí, herních konzolí, případně bezcílně se potulující a těžko hledající zábavu a naplnění. Díky těmto sociálním změnám v dětském světě se čím dál častěji setkáváme u dětí s civilizačními chorobami a problémy, jako je obezita, kouření, v nejhorším případě i prvními kontakty s drogami.

Fotbalová asociace České republiky (FAČR) se proti těmto problémům snaží již několik let aktivně bojovat výraznou podporou a propagací akcí v rámci programu Grassroots – fotbal pro všechny. Myšlenkou tohoto programu je dát možnost hrát fotbal všem bez výjimky, bez ohledu na pohlaví, věk, rasu nebo zdravotní stav - Grassroots je opravdu FOTBAL PRO VŠECHNY. FAČR proto nabízí širokou nabídku fotbalových turnajů a akcí v rámci základních a středních škol a je velmi potěšitelné, že každým rokem se těchto akcí účastní stále větší počet školní mládeže.

Významnou roli v této oblasti hraje vynikající spolupráce FAČR a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, FAČR dále úzce spolupracuje s mnoha tuzemskými i nadnárodními společnostmi, např. Česká spořitelna, McDonald, Coca Cola, Danone, E.on, které se výrazným způsobem podílejí na organizaci pestré škály turnajů pro školní mládež.

Bojovat za správnou věc, budoucnost našich dětí, se rozhodlo i mnoho našich fotbalových reprezentantů, kteří se stali tvářemi těchto turnajů, tzv. ambasadory. Hráči jako Tomáš Rosický, Petr Čech, Jan Koller, Václav Kadlec, Pavel Hortváth, Tomáš Necid, Roman Hubník, Tomáš Ujfaluši, Stanislav Vlček, Ondřej Mazuch či Vladimír Šmicer…. tito všichni se pravidelně osobně účastní těchto skvělých akcí, na kterých v mnoha případech ve svých dětských letech také hráli a jsou pro mladé fotbalisty reálným důkazem, že i na těchto turnajích vyrůstají velké hvězdy, pro které je fotbal životní náplní.

Ale nejde pouze o těch pár vyvolených, kteří se jednou dostanou do vrcholového fotbalu. Vítězstvím všech, kteří se na organizaci těchto akcí podílejí, je každé dítě, které bude sport a pohyb provázet po celý život, ať už na jakékoli úrovni. Ti nejlepší jsou už pro všechny jen velikou třešničkou na dortu.

McDonalds Cup – 1. stupeň ZŠ
Největší fotbalový turnaj pro žáky základních škol. Letos se koná jubilejní 15. ročník. Ve dvou věkových kategoriích nastupuje do turnaje téměř 85 tisíc chlapců a děvčat ve věku 6-11 let. McDonald‘s Cup se hraje na 3 589 základních školách České republiky a stále se zapojují další.

Coca Cola školský pohár – 2. stupeň ZŠ
Po krátkém přerušení startuje na jaře 2012 už 10. ročník populárního školního fotbalového turnaje Coca-Cola Školský pohár. A na rozdíl od minulých let budou mít ve školním roce 2011/2012 děvčata a chlapci každý svou vlastní soutěž! Pohár je určený pro žáky a žačky druhého stupně základních škol, gymnázií s víceletým vzdělávacím programem

Pohár Josefa Masopusta – střední školy
Pod záštitou držitele Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa, Josefa Masopusta, se každým rokem pořádá fotbalový turnaj středních škol. Soutěž je určena pro chlapce i dívky, kteří/které jsou studenty denního studia příslušné školy. Hrát se bude podle pravidel FAČR platných od 1.7.2005. Za školní tým mohou nastoupit studenti denního studia. Organizace jednotlivých turnajů se odvíjí od počtu zúčastněných týmů. Pohár je putovní.

Školská futsalová liga – 7. a 9. třídy
Pod hlavičkou „Fotbal ano - drogy ne!“ nabízí ŠFL šanci desetitisícům chlapců a děvčat, registrovaných i neregistrovaných ve FAČR! Školská soutěž ve futsalu, určená zvlášť pro chlapce a zvlášť pro dívky (paralelní soutěže), kteří/které jsou studenty denního studia příslušné školy.