V pátek 30. března oslavil čtyřicáté narozeniny Karel Poborský, který je nejvýznamnější fotbalovou osobností Dynama České Budějovice v celé historii klubu!
Karel Poborský je nejvýznamnější osobností Dynama

Karel Poborský dokázal to, co se mnohým nikdy nepodaří. Stal se žijící legendou. Jeho osobnost dalekosáhle přesahuje fotbalová kolbiště. Byl hlavním hrdinou nespočetně představeních na zeleném trávníku. Po dlouhá léta byl lídrem české reprezentace. Stal se rekordmanem v počtu startů za národní mužstvo. Zařadil se mezi největší osobnosti českého fotbalu. Po šestnáct let rozdával fanouškům fotbalovou radost. Byl hráčem, který diváky vždy přilákal na stadion. Za odměnu jim servíroval nenapodobitelné technické kousky doplňované průniky po pravé straně hřiště.

Karel Poborský začínal s fotbalem v jihočeské Třeboni, odkud se v roce 1984 přesunul do Dynama České Budějovice. Poté se ještě na rok vrátil do Třeboně, aby od roku 1988 zůstal v Dynamu jako kmenový hráč. Debut v první lize si odbyl v sezoně 1991/1992 v zápase prvního kole doma proti Bohemians (0:2). Hned od prvních utkání v černobílém dresu si ho fanoušci na Střeleckém ostrově zamilovali a skvělé výkony v dresu Dynama ho dokonce vynesly až do reprezentačního A-týmu, ve kterém působil od roku 1993.

Jako mladý a nadějný reprezentant přestoupil v roce 1994 trochu překvapivě do Viktorie Žižkov (enormní zájem o něj měly obě pražské S). V dresu žižkovské Viktorky ale vydržel pouze sezonu a jako jedna z nejzářivějších hvězd ligy přestoupil do Slavie Praha. Tam se také zastavil pouze jednu sezonu a ve skvělém týmu pod vedením Františka Cipra získal pohár pro mistra ligy. Výborně se také prezentoval v dresu reprezentace a po EURU 1996 v Anglii po něm sáhnul evropský velkoklub Manchester United. V nejznámějším anglickém týmu ale sváděl nerovný boj s Davidem Beckhamem. Proto se v průběhu sezony 1997/1998 rozhodl pro přestup do portugalského klubu Benfica Lisabon, kde prožil výborné čtyři sezony.

Karel Poborský v dresu reprezentace

Poté neodolal vábení Itálie a v roce 2001 přestoupil do Lazia Řím, kde tou dobou působil Pavel Nedvěd. Na jihu Itálie vydržel dvě sezony a v létě roku 2002 přestoupil do nejlepšího českého klubu - Sparty Praha. Na začátku sezony 2005/2006 ze dne na den v klubu skončil a k překvapeni všech se vrátil domů do Českých Budějovic, kde Dynamo tou dobou hrálo druhou ligu! Na jihu Čech nejprve do konce podzimní části hostoval a v průběhu jara dokonce přestoupil. V Dynamu nakonec vydržel ještě následující sezonu a v květnu roku 2007 ukončil svou veleúspěšnou kariéru.

V české nejvyšší soutěži odehrál 234 zápasů, v nichž zaznamenal 63 branek. V zahraničních ligách nastoupil v 182 zápasech a vstřelil 26 gólů. Za reprezentační tým odehrál rekordních 118 zápasů a vstřelil osm branek.

Po skončení hráčské kariéry se stal generálním manažerem a následně předsedou představenstva Dynama České Budějovice. V současné době je navíc členem výkonného výboru Fotbalové asociace České Republiky a předsedou České asociace fotbalových hráčů.


Právě dnes slaví Karel Poborský čtyřicáté narozeniny, ke kterým ti Karle přejeme všechno nejlepší, hodně zdraví, štěstí a životního i profesního elánu do dalších let!