Dramatické utkání se šťastným koncem odehráli fotbalisté Dynama České Budějovice na domácím hřišti s Hradcem Králové. Jihočeši dlouho dobývali hostující bránu, především ve druhém poločase byli aktivnější, jenže kýžený gól ne a ne vstřelit. Až v nastaveném čase se na ně usmálo štěstí, když po akcí Filipa Rýdela zahrál rukou v pokutovém území Jiří Janoušek a nařízenou penaltu proměnil Rudolf Otepka.
Filip Rýdel

Jihočeši začali pozvolně a dlouhé minuty se na hrací ploše více bojovalo, šance dlouho nepřicházeli a zápas mířil k výsledku 0:0. "Je pravda, že tenhle výsledek pro nás nic neřešil, my jsme potřebovali na domácím hřišti vyhrát. Je pravda, že v posledních minutách zápas spěl k remíze, o to má dnešní výhra větší cenu," řekl po skončení zápasu Filip Rýdel.

Na jihu Čech se představil velmi zdatný soupeř, který podal dobrý výkon a prakticky až do konce zápasu sahal po bodovém zisku. "Dobře jsme věděli, že jsou hráči Hradce v pohodě. V tabulce mají dost bodů a nemusí bojovat o záchrnau. Přijeli v klidu a podle toho také jejich výkon vypadal. Mají dobře poskládané mužstvo, hrají na rychlé protiútoku a měli jsme s nimi plno starostí," dodal Filip Rýdel.

Osmadvacetiletý středopolař budějovického týmu byl u zrodu akce, která nakonec rozhodla o vítězství budějovického týmu. "V samém závěru zápasu jsme vrhli všechny poslední zbytky sil do útoku a vyplatilo se. Na levé straně hřiště jsem se s míčem na kopačce dostal do vápna, chtěl jsem přihrávat před bránu a trefil jsem ruku Janouška. Myslím, že to bylo naprosto jasné a po právu se pískala penalta," popsal inkriminovaný okamžik.

Filip Rýdel si byl okamžitě jistý tím, že protihráč rukou zahrál a že rozhodčí Paták odpískal pokutový kop. "Myslím, že to byla skutečně jasná penalta. Svědčí o tom i fakt, že se hosté a ani Janoušek nijak nerozčilovali a neprotestovali. V tu chvíli neměli jediný důvod protestovat," dodal Filip Rýdel.

Jihočeši před čtrnácti dny doma ztratili téměř vyhraný zápas se Slováckem a v minulém kole pak vysoko prohráli s Plzní. I z toho pohledu byla výhra nad Hradcem velmi důležité. "Určitě nás tento výsledek zase trochu uklidní. Přesto je před koncem sezony před námi ještě dost zápasů a nemůžeme si dovolit polevit a k záchraně budeme potřebovat uhrát ještě další body. Určitě ale věřím, že dnešní výhra byla důležitým krokem k poklidné záchraně v lize," dodal.

Ruka to byla, přiznal nešťastník Janoušek

Byl to pro něho nešťastný moment. Běžel nastavený čas, Filip Rýdel centroval do vápna, kde míč zasáhl ruku bránícího Jiřího Janouška. Rozhodčí Paták ukazuje na penaltový puntík, Otepka se nemýlí a Jihočeši slaví tři body. „Jeli jsme si sem minimálně pro bod. Ten jsme drželi do 90. minuty, kdy mě míč trefil do ruky, přiznávám. Penalta to asi byla,“ připustil po utkání hradecký záložník. „Nevím, jak přesně hovoří pravidla, ale pískat se asi měla.“

Situace, jak ji popisuje sám Janoušek, byla opravdu pro hosty smolná. „Míč mě trefil do nohy, pak se vrátil zpátky na zem a od země mě to trefilo do ruky.“ Mladý středopolař po utkání těžko hledal slova. „Není to dobrý pocit. Bod byl blízko a přišli jsme o něj brankou z penalty v nastavení. Těžko se mi hledají slova.“

Hradec se po první půli hodně zatáhl a hrál pouze na rychlé brejky. „Cítili jsme ten bod ve vzduchu a hráli jsme hodně zezadu. Pár brejků se nám vyvedlo, ale moc jich nebylo. V závěru to pak dopadlo tak, jak to dopadlo,“ smutnil. Janoušek se připletl ještě k jedné situaci, kdy byl ve velké šanci Klesa. „Dával jsem malou domů brankáři, ale spoléhal jsem, že hřiště bude ještě trošku pokropené. Nebylo a Klesa byl u míče dříve. Naštěstí to netrefil, jinak bych si asi o poločase řekl o střídání,“ dodává s hořkým úsměvem.