Psalo se září roku 2011, kdy vešla na veřejnost zpráva, že SK Dynamo České Budějovice získal ze slavné Chelsea FC fotbalového brankáře Mateje Delače. Nyní devatenáctiletý chorvatský brankář vypráví o své dosavadní klubové i reprezentační kariéře. O Matejovi se pro náš web vyjádřil i Petr Čech!
Matej Delač

Matej Delač se narodil 20. srpna 1992 ve státě Bosna a Hercegovina, přesněji ve městě Gornji Vakuf-Uskoplje. Příslušnost státního občanství má ale chorvatské a své první fotbalové krůčky začal dělat v týmu NK Inter Zaprešič. Tamní fotbalová akademie spolu s jeho talentem mu pomohla dostat se do reprezentace a následně do anglické Chelsea, která mohla o Delače přijít ještě dříve, než ho získala. Když bylo Matejovi 15 let byl na testech v Portugalsku, konkrétně v Benfice Lisabon. Naštěstí pro Chelsea se Benfica s jeho mateřským klubem nedohodla na podmínkách přestupu a Delač tak zůstal v Chorvatsku.

Matejovi je 19 let a má za sebou celkem bohaté zkušenosti. Již ve čtrnácti letech se poprvé dostal do chorvatské reprezentace, za kterou odehrál v kategorii U15 jedno utkání. Šestého června v roce 2007 se mladíci Chorvatska utkali v Záhřebu s výběrem Bavorska, které porazili 2:0. Matej Delač vystřídal po prvním poločase Dina Raspora a odehrál celou druhou půli. O necelý rok později se Matej objevil v reprezentačním dresu U16 již čtyřikrát. Dvakrát pomohl udrženou nulou k výhře Chorvatska, jeden zápas skončil remízou a jeden porážkou 1:2 v Itálii. „Za všechny šance v reprezentačním dresu jsem byl samozřejmě hrozně rád a snažil jsem si zápasy užívat. Stejně tak jsem se vždy snažil podat nejlepší výkon,“ uvedl Matej o svých reprezentačních zkušenostech.

Matej se v reprezentaci udržel i v dalších kategoriích a nejlepší reprezentační období zažil v kategorii U19. S ní se nejprve přes Kazachstán a Belgii probojoval na EURO, kde se Chorvatsko utkalo ve skupině se Španělskem, Itálií a Portugalskem. „První utkání se Španěly jsme prohráli 1:2. V dalším utkání s Itálií jsme uhráli remízu a nakonec jsme porazili Portugalsko 5:0,“ vzpomíná Matej. „Probojovali jsme se do semifinále, ve kterém jsme podlehli Francii 1:2. Přitom jsme od 4. minuty vedli. Domácí Francie nakonec dokázala zápas otočit a na nás tak zbylo dělené třetí místo.“

Nyní českobudějovický gólman si zachytal i v kategoriích U20 a U21. „Bojovali jsme i na mistrovství světa, ve kterém se nám ale vůbec nevedlo a dopadli jsme špatně.“ Chorvatská reprezentace U20 prohrála na světovém šampionátu všechna utkání. Turnaj se hrál v Arménii a Chorvatsko postupně podlehlo Saudské Arábii (0:2), Nigérii (2:5) a Guatemale (0:1). „Právě nepovedený zápas s Nigérií bych zařadil jako své zatím nejhorší utkání v dosavadní kariéře,“ míní Delač. „Na druhou stranu jsem hrozně rád, že jsem mohl na obou turnajích hrát.“ Matej si zachytal i proti reprezentaci Česka. V přátelském utkání v Umagu se s Českem utkal 1. března uplynulého roku. Utkání skončilo vítězstvím České republiky 3:2 a Matej Delač odchytal celý zápas. „V té době mě samozřejmě nenapadlo, že jednou budu v České republice chytat,“ dodal Matej s úsměvem.

V klubové kariéře má Matej za sebou také velké věci. Je nejmladším hráčem, který kdy nastoupil v nejvyšší chorvatské soutěži a v utkání byl hodně vidět nejen kvůli svému věku. „Můj debut v chorvatské lize bych zároveň dal jako svůj nejlepší zápas v dosavadní kariéře. Zápas se mi povedl, protože jsem dokázal chytit pokutový kop.“ Penaltu tehdy na šestnáctiletého a 186 dní starého Delače kopal bývalý reprezentant Chorvatska a kanonýr Davor Vugrinec. Penalta byla nařízena v 85. minutě a díky skvělému zákroku Delače vyhrál Inter Zaprešič nad NK Záhřeb 1:0.

Matej Delač prošel kromě Zaprešiče, Českých Budějovic a Chelsea i nizozemským Vitesse Arnhem. „O anglické lize nemá cenu mluvit. Česká liga a úroveň českého fotbalu je na vyšší úrovni než chorvatský fotbal. Naopak ale má český fotbal zatím daleko k lize v Nizozemsku. Kluby jako PSV, Ajax nebo Twente hrají pravidelně evropské soutěže a v Česku takovýto klub chybí,“ hodnotí Delač úroveň lig. „Podobné je to i s tréninkovými podmínkami. V Zaprešiči jsme měli nejmenší akademii,“ prozrazuje Matej. Ten je s tréninkovými možnostmi brankářů v Českých Budějovicích spokojen. „V Českých Budějovicích máme dobrého trenéra Petra Skálu. Tréninkům a práci brankáře rozumí,“ říká Matej o dlouhodobém trenérovi brankářů v Dynamu. „Samozřejmě, že v Anglii jsou nejlepší trenéři, ale rozdíl je například v tom, že dávají větší tréninkové dávky.“

„Důkazem je Petr Čech, který je pro mě nejlepší gólman na světě. V Chorvatsku jsem měl taky v mládežnických kategoriích dobrého trenéra, ale později jsem potřeboval změnu.“ A změna přišla velká. Po neúspěšných testech v Benfice Lisabon se ozvala Chelsea. Matej sice dlouho v Chelsea nebyl, ale dostal možnost na hostování v předním týmu nizozemské Eredivisie Vitesse Arnhem. „V Chelsea a Arnhemu jsou tréninkové možnosti samozřejmě jiné a chci se dostat zpět do Anglie, abych mohl trénovat pod nejlepšími trenéry.“ Sezonu 2011/2012 Matej dohraje v Dynamu a už pomalu začíná přemýšlet, co bude dále. „Zatím je to daleko, ale jeden z cílů je, že bych chtěl být jedním ze tří gólmanů v Chelsea v A-týmu, kde mám platnou smlouvu. Zatím jsem mladý a chci se tam dostat.“

Matej Delač

A jak se vůbec stane, že se mladý brankář Chelsea dostane do malé republiky a téměř stotisícového města? Pomocí Petra Čecha. „Když jsem byl v Chelsea na tréninkovém kempu, tak ke mně přišel Petr Čech a řekl mi, že má pro mě nabídku angažmá v České republice,“ vypráví Matej o první informaci na české angažmá. „Ptal se mě, jestli mám zájem a řekl mi, že by to nebylo špatné.“ Nabídka na hostování na jihu Čech tedy byla na stole a čekalo se na Matejovo rozhodnutí. „Nabídku jsem bez váhání okamžitě přijal,“ dodává sympaticky Matej. V Českých Budějovicích je od září 2011 a na zdejší poměry si již celkem zvykl.

„Klub se mi líbí. Kluci v kabině jsou super a všichni jsme tu kamarádi,“ říká Matej o situaci uvnitř kabiny. „Spoluhráči se mi snažili ze začátku se vším pomoct a i nyní, když něco potřebuji, tak jsou mi nápomocni.“ Jediný problém tak zůstává jazyková bariéra. „Česky umím pár slovíček. Snažím se česky mluvit, ale jinak používáme angličtinu. Učím se od spoluhráčů,“ řekl dále Matej. Při otázce, jestli má Matej i koníčky mimo sport odpověděl trochu netradičně, že má rád knihy. „Hodně čtu. Knihy mě baví. A dále asi jako každý mladý člověk používám i facebook a twitter.“

Když by měl Matej z kabiny někoho vyčlenit, s kým je největší kamarád, tak vyjmenoval další zahraniční hráče v Dynamu. „Rozumím si s brazilskou dvojicí Hudson, Sandro,“ dodal dále. „S nimi trávím nejvíce volného času. Abych na nikoho ale nezapomněl, tak musím znovu říct, že všichni kluci v kabině jsou v pohodě.“ Jediné, co chorvatského brankáře na angažmá v Dynamu mrzí je atmosféra na Střeleckém ostrově. „Je velká škoda, že na zápasy chodí málo lidí. Samozřejmě, že diváka nalákáme na tribuny svými výkony, ale byli bychom mnohem radši, kdyby si našli cestu na stadion další fanoušci,“ zve Matej širokou veřejnost na domácí zápasy. „Bojujeme o záchranu a potřebujeme podporu fanoušků. Při utkáních fandí prakticky jen kotel a to je málo. Chtělo by to, aby se zapojil celý stadion,“ burcuje na dálku Matej diváky.

Na poslední otázku, kterou byla spolupráce s Petrem Čech, Matej řekl: „Několikrát jsem s ním trénoval a byly to velké zkušenosti.“ Pochvaluje si mladý brankář spolupráci s dlouhodobě nejlepším českým brankářem. „Petr je úžasný člověk. Když jsem do Chelsea přišel, tak jsem moc neuměl anglicky. On mi pomáhal jak při trénincích, tak i po nich. Je to dobrý člověk,“ dodal na závěr Matej. Brankář anglického velkoklubu a oblíbený „Čechíno“ byl hodně velkorysý a exkluzivně pro náš web se o Matejovi vyjádřil, za což mu děkujeme!

Reprezentační brankář Petr Čech o Mateji Delačovi: Matej byl ve své kategorii jeden z nejtalentovanějších gólmanů v celé Evropě. Má velký potenciál, což ukázal i v chorvatské jednadvacítce. Od nějakých šestnácti a půl roku chytal ligu za Zaprešič a díky jeho kvalitám si ho Chelsea vybrala. Klub věří, že v budoucnu se v té naší bráně objeví. Jediné, co ho limituje, je pracovní povolení. Pochází ze země mimo Evropskou unii, a protože nehraje za reprezentační áčko Chorvatska, nesplňuje podmínky pro udělení pracovního povolení v Anglii. Proto musí chodit po hostováních. Ale podle mě je to velmi dobrý gólman a určitě má na to, aby pravidelně chytal.

Trenér brankařů Petr Skála o Mateji Delačovi: Mateje vidím jako velice perspektivního brankáře. Na svůj věk je velmi pracovitý na hřišti i mimo něj. U brankářů je trochu problém, že oni zrají trochu jinak než hráči v poli. Je to takový dlouhodobější proces, takže je určitě potřeba mít trochu více trpělivosti. Chytal hlavně pohárové zápasy a i díky němu jsme postoupili přes Žižkov a i v ligovém zápase s Plzní byla s jeho výkonem spokojenost. Moc mě překvapil v tom, jak se staví například i k naší komunikaci. Na trénincích se bavíme výhradně česky a on vždy všemu rozumí. Hned po svém příchodu do Českých Budějovic měl potřebu začít komunikovat a snažil se pochopit i naší mentalitu, která je trochu jiná než jejich. Svým přístupem mě moc příjemně překvapil, je vidět, že je hodně cílevědomý a že když viděl, jak to v Chelsea vypadá, tak by se tam chtěl určitě jednou vrátit jako brankář týmu. Myslím, že o něj v budoucnosti ještě uslyšíme.