Fotbalový svátek letošního léta se nese také částečně ve znamení českobudějovického fotbalu. Na finálový turnaj mistrovství Evropy 2012 postoupila i Česká republika, v jejíž nominaci jsou hned tři fotbalisté, kteří start své fotbalové kariéry spojili s Dynamem České Budějovice.

Pouze fotbalová Viktoria Plzeň se může chlubit tím, že v kádru reprezentace má více fotbalistů, kteří začali s fotbalem na západě Čech (4). O jihočeskou stopu na fotbalovém Euru se budou starat brankář Jaroslav Drobný, stoper Tomáš Sivok a útočník David Lafata. Všichni tři nakoukli do velkého fotbalu právě v Českých Budějovicích a právě při svých prvních ligových angažmá v Dynamu na sebe dokázali upoutat pozornost kvalitních českých a případně i zahraničních týmů. Trojice reprezentantů navázala na úspěšné kariéry dalších reprezentantů z řad hráčů Dynama, kterými v minulosti byli například Karel Poborský, Jiří Němec, František Straka a další..

Brankář Jaroslav Drobný pochází z obce Počátky v okrese Pelhřimov. Fotbal začal hrát v šesti letech v Žirovnici a od roku 1993 jako starší žák působil v Dynamu. Velký fotbal si vyzkoušel na hostováních ve Vítkovicích a v Chrudimi, ale ligu si poprvé zachytal opět jako hráč Dynama v roce 1999. Svou kariéru pak nasměroval do řeckého Panionisu, hrál také anglickou, nizozemskou a naposledy německou ligu. V současné době je hráčem Hamburgeru SV. V reprezentaci je od osmnácti let a momentálně má na kontě 31 startů, z toho šest za A-tým reprezentace.

Obránce Tomáš Sivok začal svou fotbalovou kariéru v Kamenici nad Lipou, které se nachází také v okrese Pelhřimov. Již od jedenácti let byl ale hráčem Dynama České Budějovice. Na jihu Čech působil až do roku 2002, kdy po něm jako po velice talentovaném obránci sáhla pražská Sparta. Během své kariéry si vyzkoušel i italskou ligu v Udinese a letošní sezonu zakončil jako hráč tureckého celku Beşiktaş JK. V reprezentaci působí již od patnácti let, byl kapitánem týmu do jednadvaceti let a celkem odehrál v národním týmu ve všech kategoriích 99 utkání. Za reprezentační A-tým nastoupil k šestadvaceti zápasům, v nichž vstřelil tři branky.

Útočník David Lafata se narodil přímo v Českých Budějovicích. První fotbalové krůčky udělal v Olešníku, ale již v jedenácti letech byl hráčem Dynama. Za Dynamo stihl v nejvyšší soutěži odehrát přes sto ligových zápasů, ve kterých vstřelil sedmadvacet branek. V roce 2005 odešel do řeckého Xanthi a vyzkoušel si také angažmá v rakouské Austrii Vídeň. Nejvíce se mu ale dařilo a daří v Jablonci, kde také překonal magickou hranici stovky vstřelených gólů a stal se tak členem klubu ligových kanonýrů. V reprezentaci je David Lafata od patnácti let a na kontě má 70 zápasů. Za národní A-tým odehrál osmnáct zápasů, v nichž zaznamenal tři góly.

Účast tří budějovických odchovanců na evropském šampionátu je pro Dynamo velkým úspěchem a všichni v klubu věří, že i na dalších evropských a světových šampionátech bude mít největší klub z jihu Čech své zastoupení.