Jedinou zcela novou tváří na začátku přípravy A-týmu Dynama byl devatenáctiletý slovenský záložník Jakub Hronec. Fotbalový cestovatel, který od svých patnácti let hrál fotbal v anglickém Birminghamu se na jih Čech dostal přes angažmá v týmu bulharského mistra Ludogorets Razgrad, kde mimo jiné působí Marián Jarabica.

Jakube, řekněte něco o svém posledním angažmá v Bulharsku..
Naposledy jsem byl v týmu Ludogorets Razgrad, který jako nováček soutěže vyhrál v loňské sezoně ligový titul. Moc šancí jsem tam ale nedostal a byl jsem tedy na hostování, kde jsem ale také moc nehrál. Do Budějovic jsem přišel zabojovat o místo v kádru.

Jakub Hronec

Co vaše fotbalové začátky? Kde jste poprvé kopl do míče?
S fotbalem jsem začínal v Interu Bratislava a v patnácti letech jsem odešel do anglického Birmingamu City. Tam jsem byl v akademii a následně i v týmu rezervy. Byl jsem tam tři roky, takže to byla dobrá škola.

Nebyla šance se v Anglii udržet?
Na akademii jsme hrávali fotbal, který mi vyhovoval, jenže v rezervě a následně i v A-týmu byl fotbal úplně jiný. Byl hodně silový a to už nebylo nic pro mě. V klubu mi tehdy říkali, že by mě poslali na hostování, po vzájemné dohodě jsme se ale tenkrát rozešli a já šel právě do Bulharska.

A jak se přihodilo, že jste na začátku letošní přípravy přijel do Budějovic?
Do Budějovic jsem přijel s Rasťou Bakalou. On také hrál v Interu Bratislava. Je o dva roky starší a v dorosteneckých týmech jsme tak byli často spolu, protože ročníky 1990 a 1992 byly takové dvojice a hrávaly spolu zápasy proti stejným soupeřům.

O budějovickém fotbalu máte tedy informace z první ruky..
O Dynamu jsem měl dobré informace. V Razgradu byl také Marián Jarabica, který v Dynamu před časem působil. Říkal mi, že jsou tady dobré tréninkové podmínky a zároveň i mladí hráči dostávají šanci zahrát si ligu.

S jakým cílem jste do do Dynama na testy přišel?
Mým cílem je samozřejmě prosadit se do prvního týmu a udržet se v něm. Nejčastěji hraji na postu krajního záložníka, je jedno jestli na levé nebo na pravé straně. Každopádně budu ale bojovat o to, abych se prosadil.

Dále čtěte:
Fotbalisté Dynama zahájili přípravu na novou sezonu.