V pondělí začala na Složišti letní příprava Strakonic a juniorky Dynama. Oba týmy vedl Martin Vozábal. Strakoničtí budou letos nastupovat v ČFL, juniorka Dynama se představí v soutěži B-týmů, která si letos odbude svůj premiérový ročník. Kouč obou mužstev Vozábal nám detailněji nastínil, jak bude celý projekt vypadat.

Vzniká zcela nová soutěž B-týmu. Jak se vám zatím jeví tento plán?
Ještě nevím zcela přesně, co tato soutěž obnáší, ale předpokládám, že bude mít vysokou úroveň. Představí se v ní všech 16 ligových klubů plus Táborsko a Bohemians 1905. Když k těmto duelům připočtu i utkání v ČFL, tak to je obrovská porce.

Jaká jsou kritéria pro juniorský tým? Mohou hrát maximálně devatenáctiletí plus pět starších hráčů?
Jedná se o ročníky 92 a mladší. K tomu regule povolují šest hráčů jakéhokoliv věku. Tudíž když začínáme soutěž v pondělí doma s Brnem a Moravané budou hrát v neděli ligu a budou chtít hráče vytížit, tak přijede polovina ligové sestavy. To slibuje vysokou úroveň.

Kolik máte vůbec hráčů k dispozici?
Aktuálně tu máme 25 hráčů, do čehož počítám Karla Slámu, který je v Táborsku na zkoušce. Na testech jsou zde i dva hráči z Ruska, jeden z Krasnodaru, druhý ze Spartaku Moskva. Oba se již týden u nás připravují a jeví se velice dobře. Ze Strakonic zde máme brankáře Rojíka, dorostence Uhra. Z devatenáctky od Pavla Tobiáše máme několik dorostenců, z A-týmu se vrací Petráň a Sajtl a oba musí ukázat svoji kvalitu, aby se tam vrátili.

Martin Vozábal udílí pokyny na lavičce A-týmu

Strakoničtí hráči budou dojíždět přes léto na tréninky do Českých Budějovic?
Ano. Bude se trénovat v Budějovicích, a kdo chce ze Strakonic tu hrát, tak musí dojíždět. To se týká i třeba Repy, který je náš hráč, ale nabídnuté ubytování odmítl s tím, že bude dojíždět. Myslím si, že bude jezdit asi jedno auto, protože hráčů ze Strakonic tu moc není.

Realizační tým bude v jakém složení?
Z Bohemians se vrací Pavol Švantner, za což jsem rád. Hrál jsem s ním v týmu, on mě pak trénoval a byli jsme v kontaktu. Klub se s ním domluvil a mně to vyhovuje, jelikož má profilicenci a trénuje i brankáře. Je to člověk, který prošel ligou a má spoustu zkušeností. Máme dva maséry – Václava Koláře a Martina Šobora ze Strakonic, kustodem bude Jan Dvořák.

Příprava vašeho týmu bude klasická? Trénovat se bude dvakrát denně?
Přesně tak. Tento týden budeme “přibití“ na Složišti, další týden nás čeká soustředění v Písku. Na to odjíždíme již v sobotu, kdy nás čeká utkání s Jihlavou. V plánu máme i turnaj v Počátkách, asi 9 přípravných zápasů nebo i ligový pohár, kde budeme nastupovat za Strakonice. Je to dospělý fotbal a tomu odpovídají i tréninkové dávky. Hráči mají výborné podmínky, dostali nové míče, soupravy, mají dva maséry. Cílem je, aby co nejvíce hráčů do budoucna hrálo ligu.

Program úvodu juniorské soutěže:
Brno - (D) středa 1. 8.
Plzeň - (V) pondělí 6. 8.
Ostrava - (D) pondělí 13. 8.
Liberec - (V) pondělí 20. 8.
Teplice - (D) pondělí 27. 8.
Sparta - (V) pondělí 3. 9.
Táborsko - (D) pondělí 10. 9.

Je i pro vás osobně těžší vést v podstatě dva týmy?
Musím si na to nějakým způsobem zvyknout. Na starosti mám vlastně jeden tým pro dvě soutěže. V hierarchii důležitosti je na prvním místě Gambrinus liga a pak následuje ČFL i vzhledem k tomu, že ČFL není uzavřená soutěž na rozdíl od té juniorské. Nebudeme spoléhat na to, kolik přijde hráčů z áčka. Když ti hráči přijdou, budeme rádi, stanou se osou toho týmu. Pokud ne, zvládneme to sami.

Není na škodu, že juniorská soutěž je uzavřená a tlak na hráče není takový?

Vozábal na soustředění s Lengyelem a Ondráškem
Je to věc osobního názoru. Byly hlasy pro i proti, ale takhle to je a musíme to tak brát. Určitě to nesnižuje kvalitu soutěže. Možná to povede k tomu, že týmy budou hrát ofenzivněji, jelikož ty výsledky toho tolik úplně nerozhodují. Ale nikdo nechce prohrát a vidím to pozitivně, i když každý v tom najde nějaké negativum.

Určitou výhodou by mohlo být, že ligu bude hrát A-tým v sobotu, ne?
To je jasné. Byl to také jeden z důvodů, proč se změnil ligový termín. Ne vždy bude hrát áčko v sobotu a kluci v juniorce také musí prokázat kvalitu.

Pro juniorskou soutěž zvažujete tři hřiště. Je to pravda?
Ano, ale zatím je to věc jednání. Existují varianty, že bychom hráli na Střeleckém ostrově, na Složišti nebo ve Strakonicích. Pokud by to byl úterní televizní zápas, tak se asi i musí hrát na hlavním hřišti. Pro ty kluky to musí být obrovská motivace hrát na “Střeláku“ a ještě v televizi.

Těšíte se osobně na tuto novou výzvu?
Je to trošku něco jiného, než asistent u A-týmu. Na jednu stranu jsem utekl z ligy, může to mrzet, ale do mojí trenérské kariéry je plus, že jsem skončil s fotbalem. Shodou okolností jsem se dostal k áčku, to samotné bylo vynikající. V listopadu mi bude 34 let a nemůžu být pořád asistentem. Tahle role mi byla nabídnuta a nyní nedokážu říci, jak se to podaří skloubit. Bude to časově hodně náročné, ale přijal jsem tu nabídku a jsem za to rád.

Nebudete tedy pokračovat ve fotbalové kariéře na Hluboké?
Ne, to určitě ne. Kdyby mi Hluboká loni nezazvonila z nějaké slušnosti, že zde bydlím, tak bych do toho ani nešel. Časově to nejde zvládat a nepřipadá to v úvahu.