Někteří starší dorostenci Dynama již kopačky obuli při přípravě juniorského týmu, ale většina se sejde až v pondělí devátého července. Letošní tým bude poskládaný z hráčů ročníku 1994 a 1995. Během přípravy čeká na dorost i zápas s akademií FC Chelsea. Ten se uskuteční 22. července v rakouském Obertraunu. O aktuálním dění kolem dorostu Dynama přinášíme rozhovor s trenérem Janem Dvořákem.

Vraťme se k uplynulé sezoně, která byla hodně povedená. Jak jste ji viděl jako trenér?
Celkově sezonu 2011/2012 musíme s trenérem Tobiášem hodnotit kladně. Jak přes umístění, tak i přes ostatní věci jako příprava hráčů pro A-tým nebo herní projev. Za celou sezonu se několikrát náš dorostenec dostal nejen na lavičku při utkání Gambrinus ligy, ale taky si ji zahrál. Nejčastěji to byli Kadula, Linhart, Wermke.

Co na dorostence během přípravy čeká?
Připravovat se budeme na Složišti v domácích podmínkách. Myslím si, že plán přípravy máme výborný. Budeme hrát s ligovými mančafty a navíc máme naplánovaný zápas v Rakousku s akademií Chelsea.

Kolik hráčů z dorostu odešlo a kdo je nahradí?
Ročník 1993 přešel do nově vytvořené juniorky. Zůstali hráči ročníku 1994, které doplní hráči stejného ročníku z naší dorostenecké farmy z SKP České Budějovice. Stejně jako minulý rok jsme museli vyhodnotit jednotlivé hráče a ze všech vybrat ty nejlepší. V několika případech jsme hráče ročníku 1994, který se nám výkonnostně nelíbil, nahradili hráčem ročníku 1995, který se nám jevil v lepším světle. (Ročník 1993 jsou Trnka, Vokatý, Kabele, J. Novotný, R. Novotný, Čadek, Dvořák, Malý, Mravec, Radouch, Slavík, Cihlář, Šergl a Vaněk – pozn. autora)

Dlouhodobě mimo je Kadula. Jak to s ním vypadá?
Pokud mám dobré informace, tak už mu srostly postranní vazy a nyní by ho měla čekat operace.

Co zbytek týmu? Tam žádné zdravotní problémy nejsou?
Příprava sice ještě nezačala, ale nikdo nám zatím žádné problémy nehlásil, takže počítáme, že všichni jsou v pořádku.

Jaké máte cíle do letošní sezony?
Cíle jsou podobné, jako v uplynulé sezoně. Budeme chtít vychovat hráče pro A-tým. Hodně těžké bude obhájit i loňské umístění (dorost skončil v tabulce na 5. místě – pozn. autora). Na druhou stranu víme, že hodně týmů hrálo s dorazovými hráči ročníku 1993 a jen málo hráčů bylo 1994. Myslím si, že tyhle hráči jsou na tom podobně, jako jsou naši dorostenci, a tak tušíme, jakou kvótu liga bude mít. Zmapované máme hráče 1994 i 1995. Do ligy ale půjdeme opět s pokorou a budeme pracovat i na jednotlivcích tak, aby každý pokud možno šel nahoru. Nechceme samozřejmě prohrávat a cílem je i pěkná předváděná hra. Výsledky pro nás nejsou prvořadé, ale nikdo nechce hrát dole.

Dokážete odhadnout, kteří hráči mají v nejbližší době na to, aby hráli Gambrinus ligu?
Nějaké tipy samozřejmě máme, ale jako v minulé sezoně, tak i letos se budeme snažit zatím prosazovat stejné hráče. Velkou roli na tom má i trenér A-týmu, který dorostencům dá šanci. Před zraněním to byl Kadula, který to měl výborně rozjeté a potom Linhart a Wermke. Kdo by mohl být další, to se ukáže až časem. Záleží na výkonu hráče, na jeho přístupu, poctivosti a práci.