Českobudějovické Dynamo nestačilo v pátečním večerním utkání 18. kola Gambrinus ligy na pražskou Spartu, které podlehlo 0:2. Utkání rozhodl dvěma slepenými góly po změně stran David Lafata, jenž potvrdil svůj gólový apetit proti Jihočechům.

Jihočeši nastoupili v podobné sestavě jako před týdnem na Bazalech, pouze místo Klesy naskočil do hry Javorek. Pražané nasadili do hry tři ofenzivní esa, v sestavě nechyběli Kweuke, Lafata ani Kadlec. Po rozvážném úvodu se do první šance dostali domácí. Z levé strany nacentroval Javorek a hlavičku Jakuba Hory reflexivně vyrazil brankář Vaclík. Ale byli to Sparťané, kteří drželi častěji míč na svých kopačkách. Po jednom z rychlých útoků servíroval míč do vápna, ale nebezpečný míč uklidil na roh spolehlivý Mkoyan.

Zbytek první půle se odehrál v podobném duchu. Sparta byla aktivnější, ale směrem dopředu bezzubá. Jihočeši pozorně bránili a pouštěli se do rychlých brejků, které však nekončili úspěchem. Skóre tak bylo po poločase bezbrankové.

Po změně stran však stačily pouhé čtyři minuty Davidu Lafatovi na to, aby určil ráz duelu. Nejprve se ocitl ve 49. minutě na pravém místě, když ho přesnou přihrávkou našel po rohu Zápotočný a Sparta vedla. Uběhly čtyři minuty a Pražané rozjeli rychlý útok, Kadlecovu střelu zblokoval jeden z obránců k Davidu Lafatovi, jenž střelou do protipohybu překonal Daňka.

Letenské dvě slepené branky nakoply a tvořili si další šance. Po pěkné kombinaci Kweuke sklepl míč proti noze Kadlecovi, jehož tečovanou střelu musel Daněk vyškrábnout na roh. Jihočeši museli hru trošku otevřít a dostali se do náznaků zajímavých příležitostí. Jednu z nich měl Táborský, ale jeho střelu z voleje Vaclík lapil. Hosté se mohli víc soustředit na rychlé protiútoky, po jednom z nich mohl skórovat Kadlec, ale z těžkého úhlu branku minul.

Dynamo se nevzdávalo, ale zajímavé pokusy Machovce či Táborské zneškodnil pohotový Vaclík. Sparta si však závěr utkání bez problémů pohlídala a bere tři body za výhru 2:0. Jihočechy čeká za týden utkání dalšího kola v Liberci.

Hráčské statistiky

JMÉNO G AS SB SM ST RH OF FL FN ŽK ČK
Daněk Michal                  
Novák Pavel (90.)           1      
Mkoyan Hrayr           3 1 56.  
Lengyel Roman                  
Machovec Jaroslav 1         1   62.  
Hora Jakub 1 1   1     1    
Rýdel Filip   1   1   4      
Benát Petr (58.)           1 1    
Javorek Petr (85.)           1      
Táborský Ivo 2         1      
Řezníček Jakub 2       1 1 2    
Černý Jaroslav (58.)           1 1    
Malakyan Edgar (85.)             1    
Linhart Zdeněk (90.)                  
Legenda: G - góly, AS - asistence, SB - střely na bránu, SM - střely mimo, ST - střely do tyče, RH - rohy, OF - ofsajdy, FL - fauloval, FN - faulován, ŽK - žluté karty, ČK - červené karty

Fotogalerie


Ohlasy trenérů

Pavol Švantner (trenér Dynamo): "Utkání se mi nehodnotí lehce. Měli jsme proti sobě těžkého soupeře. První poločas se nám dařilo bránit kombinační hru Sparty, měli jsme i šance, ale ten kýžený gól jsme nevstřelili. Po změně stran jsme dvakrát inkasovali ze situací, které nebyly úplně neřešitelné, a náš kat Lafata znovu skóroval. Dnes nám nebylo souzeno vstřelit branku, která by duel zdramatizovala. Hráče musím pochválit, jelikož jsme hráli náročný styl a kluci bojovali na maximum."

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Odehráli jsme dobrý zápas. Dlouho jsme se nemohli prosadit a uklidnil nás až první gól. Přestože se nám nedařilo ve finální fázi, tak jsme zůstali trpěliví a vyplatilo se. Budějovice nám dnes nedaly nic zadarmo."