Jihočechům se nevydařil úvodní domácí zápas jara, když na Střeleckém ostrově podlehli Spartě 0:2. O obě branky se postaral David Lafata. Českobudějovického Jakuba Horu mrzel výsledek i výkon, který Dynamo proti Pražanům předvedlo.

Do utkání se Spartou jste šli s cílem bodovat, což se nepovedlo, a ani výkon nebyl ideální, takže jste asi zklamaní, že?
To je jasné. Hrajeme o sestup a musíme bodovat s každým. V první půli Sparta držela balon, ale neměla žádné výraznější šance. Dostali jsme první laciný gól a pak už se hraje se Spartou těžko.

Bylo vůbec něco, čím by vás Pražané překvapili?
Přesně to, co jsme si řekli v kabině, tak Sparta hrála. První poločas se s nimi dalo hrát, i když víc drželi balon. Ale bojovali jsme, a kdybychom dali gól, tak bychom je asi hodně potrápili. Ale na kdyby se nikdo neptá.

Lafata skóroval dvakrát z podobné pozice. Dalo se tomu nějak zabránit?
Určitě dalo, ale myslím si, že David Lafata je na české poměry nadstandardní útočník a ten výběr místa má perfektní. Ale ten první gól byla naše chyba, připravovali jsme se na to, ale neubránili jsme ho.

Vy jste měl v úvodu utkání zajímavou šanci, kdy jste hlavičkoval z dobré pozice. Co chybělo k vedoucí brance?
Nabíhal jsem do centru hlavou, ale z toho prostě musím dát gól. I když jsem trefil bránu, tak to je málo. Pokud chceme pomýšlet na záchranu v lize, tak z podobných situací musíme dávat branky.

V utkání jste byl hodně vidět, létal jste nahoru dolů. Chtěl jste se předvést před domácími příznivci?
Samozřejmě. Chtěl jsem ukázat, že když si mě sem Budějovice braly, tak že nechci být střídajícím hráčem, ale dokazovat to, co jsem se naučil v Plzni. Hrát dopředu, dávat branky nebo je připravovat. To je můj cíl a to se mi dnes nepovedlo.

V čem to je, že jste podruhé v řadě neskórovali?
Těžko říct. Myslím, že Ivo Táborský nebo Jarda Machovec tam měli dobré střely, ale nepadá nám to tam. Až to protrhneme, tak snad branky začneme střílet, ale nedat několik zápasů v řadě gól, to je prostě špatně.

V Ostravě jste hrál zleva, dneska zprava. Je to pro vás rozdíl?
Jedno mi to není. Víc hraji zleva, ale s trenérem jsme o tom mluvili, a když nemohl Klesič (Michal Klesa, pozn. autora), tak jsem šel napravo. Ale mně to nevadí, budu podávat stoprocentní výkony, ať mě trenéři postaví kamkoliv.

Nyní vás čeká duel v Liberci. Očekáváte podobné střetnutí jako se Spartou?
Nejspíš ano. Liberec doma musí vyhrávat a my budeme hrát podobným stylem jako se Spartou. Ale musíme dávat góly. V Ostravě jsme měli řadu tutovek, neskórovali jsme a podle mě jsme tam body ztratili. Nyní musíme bodovat v Liberci, nic jiného nám nezbývá.

Chtěli jsme být trpěliví a vyplatilo se, říká střelec Lafata

Budějovicím jste dal v jedenáctém zápase třináctý gól. Bral byste asi častěji takového soupeře, ne?
Za týden bychom mohli hrát zase s nimi (usmívá se). Bylo to těžké utkání, domácí dobře bránili a těžko jsme se dostávali do šancí. Ale chtěli jsme být trpěliví, to se nám vyplatilo a myslím si, že první gól rozhodl. Budějovice tam pak měly ještě nějaké střely, ale to Váca (Tomáš Vaclík, pozn. autora) pochytal a dohráli jsme to v klidu.

Není vám už trošku líto Dynama?
Vyrostl jsem tady, ale už jsem dlouho pryč. Byl jsem rád, že jsem měl na tribuně rodinu. Ale chci Dynamo porazit jako jakéhokoliv jiného soupeře.

Proběhlo nějaké hecování před utkáním?
Ani ne. Já už se ani s nikým neznám, kromě Voziho (Martina Vozábala, pozn. autora).

Stejně jako minulý týden proti Slovácku jste se prosadili až po změně stran…
To tak vyšlo. Většinou to bývá o tom prvním gólu a musíme zůstat trpěliví. Zatím nám to vychází, tak doufejme, že v tom budeme pokračovat.

Mluvil jste o té trpělivosti. Zůstali jste trpěliví i po přestávce?
Ano, zůstali a navíc se nám podařilo vstřelit brzy dvě branky. Vyčkali jsme i v zápase se Slováckem, kdy jsme na gól čekali sedmdesát minut. Chtěli jsme ještě přidat na důrazu v šestnáctce a vyplatilo se.

Těší vás, že už máte za sebou úvodní branky ve Spartě, které se od vás jako nejlepšího ligového kanonýra čekaly?
Lhal bych, kdybych řekl, že ne. Ale hlavně mě těší, že jsme v lize dvakrát za sebou vyhráli a doufám, že v tom budeme pokračovat.