Sezona 2012/13 je minulostí a nabízíme vám krátký přehled toho, co se v ní událo. Redakce webu vybrala pět nejlepších a nejhorších utkání uplynulého ročníku a v tomto článku se můžete podívat, kdy se Dynamu dařilo a kdy nikoliv.

Nejlepší zápasy Dynama v sezoně 2012/13:

1. Dynamo – Jablonec 2:1 (1:1) – 24. kolo

Branky: 32. Táborský, 55. Benát - 30. Pázler. Sestava Dynama: Křížek – Mkoyan, Lengyel, Machovec, Hanzlík – Hora, Rýdel, Benát, Malakyan (90. Linhart) – Řezníček (85. Klesa), Táborský (73. Javorek).

Zřejmě nejlepší zápas sezony Dynamo odehrálo s favorizovaným Jabloncem, který doma zdolalo 2:1. Bylo to utkání, které Jihočeši museli vyhrát, aby si udrželi naděje na záchranu, a to se povedlo. Černobílí týmovým a bojovným výkonem zdolali Baumit, přestože po půlhodině prohrávali po brance Pázlera. Záhy však vyrovnal Táborský a ve druhé půli rozhodl Petr Benát. „Porazili jsme Jablonec, ale ty dva předchozí klíčové duely jsme nezvládli,“ shodoval se Benát se Zdeňkem Křížkem, jenž proti Jablonci odchytal první zápas v sezoně.

2. Dynamo – Slavia 2:1 (2:0) – 14. kolo

Branky: 15. Řezníček, 21. Táborský - 80. Škoda. Sestava Dynama: Daněk - Novák, Halama, Lengyel, Machovec - Javorek (71. Markovič), Benát (80. Otepka), Rýdel, Sandro (90. Hanzlík) - Řezníček, Táborský.

Nejlepší první poločas sezony odehráli Jihočeši na podzim doma s pražskou Slavií. Od prvních minut aktivnější českobudějovičtí fotbalisté se po brankách Řezníčka a Táborského dostali do vedení, které mohli ještě několikrát navýšit. V závěru sice snížil Škoda, ale na třech bodech pro Dynamo to nic nezměnilo. „Dva góly v prvním poločase nám pomohly a přispěly k naší výhře. Bojovali jsme a odměnou nám jsou tři body. Ale je pravda, že Slavia byla ve druhém poločase lepší,“ hodnotil po utkání Michal Daněk, jenž měl ve druhé půli hodně práce.

3. Dynamo – Olomouc 1:0 (0:0) – 1. kolo

Branka: 63. Otepka z pen. ČK: 63. Škerle (OLO). Sestava Dynama: Daněk - Novák, Řepka, Lengyel, Hanzlík - Klesa, Rakovan, Otepka (86. Riegel), Rýdel, Sandro (77. Hudson) - Markovič (70. Řezníček).

Českobudějovičtí vstoupili do sezony skvěle, když doma porazili ambiciózní Olomouc 1:0. V hustém dešti rozhodla 62. minuta, kdy olomoucký Škerle fauloval ve vápně Rýdela, byl vyloučen a nařízenou penaltu proměnil Rudolf Otepka. „Olomouc jsme skoro do ničeho nepustili. Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě,“ řekl po zápase Filip Rýdel. „Pršely nám kapky štěstí,“ doplnil rozzářený Michal Daněk.

4. Hradec Králové – Dynamo 0:1 (0:0) – 13. kolo

Branka: 84. Řezníček z pen. ČK: 83. Šisler (HK). Sestava Dynama: Daněk - Novák, Halama, Lengyel, Machovec - Javorek, Rýdel - Sandro (90. Otepka), Benát, Táborský (86. Markovič) - Řezníček (92. Hanzlík).

Jediné letošní venkovní vítězství se narodilo na hřišti Hradce Králové. O osudu utkání rozhodla 83. minuta a faul Šislera ve vápně na Táborského a následná červená karta. Nařízenou penaltu proměnil Jakub Řezníček. „Od první chvíle jsem si na penaltu věřil. Věděl jsem, že dám gól," řekl Řezníček sebevědomě.

5. Plzeň – Dynamo 3:2 (2:0) – 26. kolo

Branky: 10. a 24. Darida, 85. Řezník - 51. Linhart, 60. Táborský. Sestava Dynama: Křížek (12. Daněk) – Klesa, Lengyel, Machovec, Hanzlík – Wermke (74. Javorek), Benát, Rýdel, Sandro – Linhart (84. Řezníček), Táborský.

Dynamo okysličilo sestavu mladíky Wermkem a Linhartem a mistra takřka zaskočilo. Po sporném momentu v první půli, kdy domácí vstřelili první gól při zranění gólmana Křížka, dokázali Jihočeši aktivní hrou vyrovnat zásluhou Táborského a Zdeňka Linharta, jenž vstřelil svůj první ligový gól. „Je to velká škoda, že jsme o remízový výsledek takto v závěru přišli. Myslím si, že na bod jsme tady určitě měli,“ smutnil po utkání českobudějovický mladík.


Nejhorší zápasy Dynama v sezoně 2012/13:

1. Teplice – Dynamo 4:0 (2:0) – 23. kolo

Branky: 13. Litsingi, 36. Matula, 48. Mahmutovič (pen.), 71. Jindráček. Sestava Dynama: Daněk – Ježdík, Novák, Machovec, Hanzlík – Javorek (61. Linhart), Rýdel – Klesa (55. Malakyan), Benát, Hora – Táborský.

Jihočeši letos odehráli řadu nepovedených duelů, ale ten v Teplicích byl asi tím nejhorším. Důležitý zápas Dynamo vůbec nezvládlo, dvakrát inkasovalo v první půli a třetí zásah přidal po hloupém faulu Ježdíka ve vápně z penalty Mahmutovič. Destrukci dokončil čtvrtým gólem Jindráček. „Vůbec nepochopím, jak takto můžeme hrát. Je to zápas co zápas. Není to normální, co předvádíme,“ kroutil po utkání hlavou Petr Benát.

2. Dukla – Dynamo 4:0 (2:0) – 21. kolo

Branky: 13. a 74. Borek, 43. Pospěch, 73. Božič. Sestava Dynama: Daněk – Novák, Mkoyan, Lengyel (79. Ježdík), Machovec – Hora, Rýdel, Černý, Javorek (63. Táborský), Sandro (73. Klesa) – Řezníček.

Druhý čtyřgólový debakl si svěřenci trenérské dvojice Švantner – Vozábal připsali na pražské Julisce, kde po vyrovnaném úvodu úplně odpadli a kromě dvou slabých střel Řezníčka domácí branku vůbec neohrozili. Naopak Dukla si v poklidném tempu dokráčela k výhře 4:0. „Je to další hořká prohra. Utkání se nám nepovedlo, v prvním poločase jsme dostali ze dvou střel dva góly. Po změně stran jsme soupeře trošku zatlačili. Ale já jsem to dvěma lacinými góly zazdil,“ sypal si popel na hlavu brankář Michal Daněk.

3. Slovácko – Dynamo 2:0 (0:0) – 25. kolo

Branky: 57. Došek, 73. Haša. Sestava Dynama: Křížek – Klesa, Lengyel, Machovec, Hanzlík (82. Wermke) – Malakyan (77. Linhart), Rýdel (60. Javorek), Benát, Sandro – Táborský, Řezníček.

Už před tímto duelem černobílí počítali, kolik bodů bude stačit na záchranu z posledních šesti zápasů. Ve všech propočtech figuroval bodový zisk ze Slovácka, který však zůstal pouze na papíře. Jihočeši měli sice v první půli převahu, ale po dvou chybách v poločase druhém prohráli 0:2. „První poločas byl z naší strany dobrý. Po změně stran nás však Slovácko přetlačilo, vstřelilo první gól a následně bylo lepším celkem,"hodnotil brankář Zdeněk Křížek, jenž se podepsal pod první branku. „Ten gól musím vzít na sebe,“ nehledal výmluvy.

4. Brno – Dynamo 3:1 (0:1) – 6. kolo

Branky: 48. a 65. Švancara, 72. Glaser - 13. Sandro. Sestava Dynama: Daněk - Novák, Řepka, Lengyel, Hanzlík (70. Řezníček) - Klesa (68. Hudson), Javorek, Rýdel (74. Zeba), Otepka, Sandro - Markovič.

Úvod televizního klání zvládlo Dynamo na výbornou, když se trefil Sandro. Ale po změně stran se hra Jihočechů zbortila jak domeček z karet a Jihomoravané vývoj otočili třemi góly. „Podobně jako v Boleslavi jsme neudrželi poločasové vedení, rychle jsme inkasovali, a to nás sráží do kolen," řekl po zápase Rudolf Otepka s narážkou na porážku z druhého kola, kdy Dynamo ztratilo vedení 2:0 v Mladé Boleslavi.

5. Dynamo – Baník 1:2 (0:1) – 3. kolo

Branky: 85. Otepka z pen. - 16. Mach, 74. Kukec. Sestava Dynama: Daněk - Novák, Řepka, Lengyel, Hanzlík (78. Zeba) - Klesa (71. Hudson), Otepka, Rakovan (46. Řezníček), Rýdel, Sandro – Markovič.

Po skvělém startu a vítězství s Olomoucí měli Jihočeši na dosah i druhou výhru, ale vedení 2:0 v Mladé Boleslavi neudrželi a perfektních šest bodů z šesti možných si nepřipsali. Pod psychickou dekou nastoupili proti Baníku a od začátku byli černobílí jakoby svázaní. Brzy inkasovali, a když ve druhé půli chyboval Řepka, byla domácí prohra na světě. Ani branka Otepky z penalty nic nezměnila. „V Boleslavi jsme asi urazili Boha, když jsme vedli 2:0. Teď nám nepřálo štěstí, první poločas jsme vysloveně prohospodařili a pak už se hraje těžko, když doma prohráváš 2:0,“ kroutil hlavou po utkání kapitán Roman Lengyel.