Bylo na něm vidět, jak obrovsky ho sestup do druhé ligy trápí. Romanu Lengyelovi po konci sezony skončila smlouva, avšak v pátek podepsal nový dvouletý kontrakt. Během něho by si chtěl znovu na Střeleckém ostrově zahrát nejvyšší soutěž a chce s Dynamem rychle zpět mezi elitu.

V pátek jste podepsal s Dynamem nový kontrakt. Byly pro vás Budějovice prioritou?
Rozhodně. Budějovice byly pro mě od začátku na prvním místě a ani jsem se tím netajil. Jedinou otázkou bylo, na jak dlouho a za jakých podmínek.

Jednání se trošku táhla. Jste rád, že už je to za vámi a máte jistotu pro příští sezonu?
Nebylo to úplně jednoduché. Vedení nemá na práci jenom mojí smlouvu, takže se jednání trošku protáhla. Museli jsme vyřešit finanční stránku i délku smlouvy. Nakonec jsme došli ke společnému závěru a jsem rád, že je to u zdárného konce.

Kapitán v akci

Ovlivnilo nějak vaše rozhodnutí, že tým sestoupil z nejvyšší soutěže?
Kdybychom hráli nadále první ligu, tak bych byl samozřejmě radši. Ale ani přesto, že jsme spadli, tak jsem neuvažoval o ničem jiném. Hrát první nebo druhou ligu je obrovský rozdíl, ale žádné jiné angažmá jsem si nehledal. Cítím vůči klubu určitý dluh a chtěl jsem mu to i touto cestou vrátit. Po návratu z Ruska mi podali pomocnou ruku a mohl jsem tady hrát. I do budoucna, kdybych chtěl po skončení aktivní kariéry v klubu pokračovat třeba jako trenér mládeže, tak jsem se takhle rozhodl. Klub pomohl mně, já chci pomoci jemu zpátky mezi elitu.

Podepsal jste dvouletou smlouvu. Počítáte, že po jejím skončení ukončíte vaší aktivní kariéru?
Když vidím, že v lize může hrát Horváth, který je o něco starší a má taky nějaké to kilo navíc (směje se), tak bych klidně hrál dál. Pokud se mi budou vyhýbat zdravotní problémy, což musím zaklepat, a budu mít výkonnost, chtěl bych pokračovat. Ještě se mi nechce končit.

Jednání jste vedl s novým sportovním manažerem Martinem Vozábalem. Jak se vám jeví váš kamarád v nové funkci?
Vozi je chytrý kluk a respektoval jsem ho jako trenéra i teď jako sportovního manažera. Ale ve věcech, jako jsou smlouvy, jde kamarádství stranou. Já si k němu mohu dovolit nějaký vtípek, jelikož jsme kamarádi, ale v těchto případech on jedná za klub a já to respektuji.

Již teď je jasné, že tým příští rok povede Pavel Hoftych. Jaké s ním máte zkušenosti nebo jak se vám zapsal do podvědomí?
Ještě jsem proti němu hrál, když nastupoval za Zlín. Ale coby trenéra si ho dobře pamatuji z Bohemians 1905, kde ordinoval hráčům bojovný, fyzicky náročný fotbal. To samé bude zřejmě praktikovat i u nás. Druhá liga je hodně o bojovnosti, fyzické připravenosti, a tyto atributy musí být na naší straně.

Ještě se vraťme k loňské sezoně. Dokážete nějak stručně charakterizovat, kde byly hlavní problémy?
Hlavně na to musíme co nejrychleji zapomenout! Všechno dohromady od začátku nefungovalo. Proběhla řada změn v týmu – hráči, trenéři. Největší problém byl samozřejmě v nás na hřišti, ale tyhle věci tomu moc nepřidají. Nějak se to všechno špatně sešlo.

Roman Lengyel

Hodně se mluvilo o tom, že tým netáhl za jeden provaz. Souhlasíte?
Parta se dělá, když jsou výsledky. Ještě jsem nikdy neslyšel, že by se spadlo, ale byla super parta. Házeli jsme to jeden na druhého. Neměli jsme ani štěstí, ale na to se nechci vymlouvat. Jedno s druhým. Přišli sem hráči, kteří si mysleli, že budou pravidelně hrát. Příkladem by mohl být Jarda Černý, jenž je výborný fotbalista, ale prostě mu to nevyšlo a nemohl se do toho dostat. Jak jsme se do toho namáčeli, tak to bylo horší a horší. Znovu musím opakovat to klišé, že jsme rozhodně neměli hroší kádr než týmy, které se zachránily. Ale ony do toho daly více bojovnosti a my to asi zkoušeli fotbalovostí…

Za sezonu se vyměnili tři trenéři. Zažil jste někdy tolik změn za jeden rok?
Zažil jsem v Rusku i čtyři změny za rok. Ale samozřejmě, že to není dobré a k pohodě to nepřispěje. Začátek byl špatný, také protože jsme měli těžký los. Přesto jsme porazili Olomouc, což nikdo moc nečekal, a měli jsme výborně rozehraný duel v Boleslavi, kde přišel jeden z prvních zlomů sezony. Kvůli našim výkonům odešel Cipro a nahradil ho Soukup. Ten přinesl nové věci, měl výborně propracovanou taktiku, ale i kvůli špatné přípravě a našim špatným výkonům byl také odvolán. Musím opakovat, že problém byl hlavně v nás. Nezachránil by nás ani Mourinho, kdyby nás trénoval… (s hořkým úsměvem)

Cíl pro další sezonu už je teď asi jasný, ne?
Samozřejmě. Proto jsem smlouvu podepsal, postup je prioritou. Kdybychom chtěli vychovávat mladé hráče a hráli dva roky na střed ve druhé lize, tak smlouvu nepodepíšu. Jasně, že musíme do týmu zapracovat mladé hráče, ale neměli bychom přemýšlet o ničem jiném než o postupu. Po problémech s hokejem v Českých Budějovicích nesmíme dopustit, aby lidi chodili ve městě víc než jeden rok na druhou fotbalovou ligu!

Dále čtěte:
Roman Lengyel prodloužil smlouvu v Dynamu (7. června 2013)
Pavel Hoftych bude novým trenérem Dynama (31. května 2013)
Vyberte nejlepšího hráče sezony 2012/13 (5. června 2013)