O konečném umístění týmů ve Fotbalové národní lize rozhodne až poslední kolo. O dvě postupová místa nadále usilují tři celky a ani jeden z nich nemá před středečním 30. kolem nic jistého. Postupová matematika ale naznačuje, že fotbalisté Dynama i Táborska mají k postupu stejně daleko. Pro Táborsko bude v posledním kole proti Dynamu hrát to, že hraje v domácím prostředí.
Snad se budou hráči Dynama radovat i ve středu po zápase s Táborskem

O tom, které z týmů se nakonec budou radovat z postupu, paradoxně rozhodnou dvě regionální derby a navíc právě přímý vzájemný souboj prvního týmu tabulky s druhým. Ve středu 4. června od 18 hodin se bude hrát v Sezimově Ústí na hřišti Soukeník zápas Táborsko - Dynamo a ve stejný čas se na stadionu Pod Vinicí odehraje zápas mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Tyto dva zápasy rozhodnou o konečném umístění a také o tom, zda budou kluby své účinkování v sezoně považovat za úspěšné či nikoliv. "Skutečně je zaděláno na pořádnou zápletku. Kluby se deset měsíců o něco snaží, a pak to vyjde tak, že rozhodne jeden jediný zápas až v samém závěru sezony. Hlavně na Soukeníku se dá očekávat opravdu velké drama," říká trenér Dynama Luboš Urban.

Podobně vidí středeční zápas v Sezimově Ústí i trenér Táborska Petr Frňka. "Myslím si, že ani režisér Hitchcock by nevymyslel dramatičtější zápletku. Zápas je pozvánkou pro všechny naše fanoušky, abychom si užili závěr úspěšné sezony bez ohledu na to, jak to dopadne," říká lodivod táborského týmu. Vzhledem k prakticky nulovým rozdílům mezi jednotlivými týmy je jasné jedno, všechny tři celky mají boj o postup ve svých rukou. Každý z týmů, který v zápasech vyhraje, skončí na první nebo druhé příčce.

Do postupových ambicí všech tří klubů mohou částečně při určitých konstelací výsledků promluvit i vzájemné zápasy. Vliv mohou mít na konečné umístění vzájemné zápasy Dynama s Hradcem (lépe je na tom Hradec) a také Táborska s Hradcem (lépe je na tom Táborsko). Vzájemné zápasy mezi Dynamem a Táborskem by o postupu rozhodovaly jen v případě středeční remízy - v tu chvíli by Dynamo i Táborsko mělo stejně bodů a vzhledem k podzimní výhře Dynama by se z postupu radovali právě budějovičtí fotbalisté.

V závěrečném 30. kole FNL může nastat celkem devět různých variant výsledků. Matematicky to vychází tak, že sedm z devíti kombinací výsledků by znamenalo postup Dynama. Stejně tak při sedmi z devíti kombinací by přinesly postup Táborska. Hradec již tak výhodnou pozici nemá. Ten si postup může zajistit pouze ve čtyřech možných kombinacích výsledků.

Kdy postoupí Dynamo?
- v případě jakéhokoliv vítězství na hřišti Tábora
- v případě jakékoliv remízy na hřišti Tábora
- v případě prohry Hradce na hřišti Pardubic

Kdy postoupí Táborsko?
- v případě jakéhokoliv vítězství doma nad Dynamem
- v případě prohry Hradce na hřišti Pardubic
- v případě remízy Hradce na hřišti Pardubic

Kdy postoupí Hradec?
- v případě jakéhokoliv vítězství v Pardubicích
- v případě prohry Dynama a remízy Hradce v Pardubicích

Postupová matematika (červeně vyznačené postupující týmy)
Táborsko vs. Dynamo Pardubice vs. Hradec Dynamo Táborsko Hradec
1 1 59 62 58
1 X 59 62 59*
1 2 59 62 61
X 1 60 60 58
X X 60 60 59
X 2 60 60 61
2 1 62 59 58
2 X 62 59** 59
2 2 62 59 61
Vysvětlivky:
1 = vítězství domácího, X = remíza, 2 = vítězství hostujícího
Poznámky:
* - O postupu Hradce by rozhodly lepší vzájemné zápasy
** - O postupu Táborska by rozhodly lepší vzájemné zápasy