V březnu mu bylo teprve šestnáct a už má na kontě vstřelený gól v dresu Sportingu Lisabon. Talentovaný hráč Dynama České Budějovice Mikuláš Jáša na konci května vyrazil do jedné z nejvyhlášenějších fotbalových akademií na světě. „Trénovali jsme, sehráli jsme dvě modelová utkání,“ popisuje konkrétní program.
Mikuláš Jáša v Lisabonu

Portugalci si vytáhlého obránce všimli na turnaji All Stars Cup v Praze, jeho výkony dál sledovali v reprezentačních zápasech kategorie U16. A pozvánka do vyhlášené akademie na sebe nenechala dlouho čekat. „Myslím, že jsem nezklamal. Dokonce se mi v jednom utkání podařilo dát gól,“ vyprávěl po návratu z cesty, na kterou se vydal společně s Petrem Hurychem ze společnosti Sport Invest Group.

Vedení portugalského klubu testovalo společně s českým fotbalistou dva Kazachy a dva Belgičany. „Prakticky už od rána jsme se připravovali na večerní vrchol celodenního programu, kterým byl trénink.“ Portugalci mají fotbalovou akademii propracovanou do sebemenších detailů. „Strava je individuálně přesně rozpočtená podle kalorií, stojí nad vámi tak dlouho, dokud nesníte všechno, co vám připraví.“

Komunikace probíhala převážně v angličtině. „Kdo z Portugalců chce, umí anglicky a mluví. S hráči juniorského týmu Sportingu jsme se domluvili docela v pohodě, myslím, že mě docela dobře vzali mezi sebe. Snažili se mě povzbudit, chválili, když se mi něco povedlo, třeba za dobrou přihrávku. Neměl jsem za celý týden žádný problém,“ usmíval se Jihočech, jemuž noví spoluhráči okamžitě vymysleli přezdívku.„Mikuláš pro ně bylo moc dlouhé, říkali mi Miko."

Intenzivní tréninky se odehrávaly na umělé trávě, zápasy na přírodní. „Akademie je skvěle vybavená, všechno je v jednom komplexu. Ubytování, stravování, hřiště, posilovna, rehabilitace, bazén, všechno je hned vedle sebe. Žádné přesuny, nikam se necestuje,“ popisuje a dodává: „Hráči trávili hodně času v posilovně. Každý den pracovali s činkami. Jinak tréninky moc odlišné od těch, které znám z klubu, nebyly.“ V Dynamu v kategorii U17 aktuálně Mikuláše Jášu vede trenér Jiří Lerch.

Z portugalského testování se vrátil nadmíru spokojený. „Moc se mi v akademii líbilo,“ potvrzuje. Šestnáctiletý fotbalista z jihu Čech dobře ví, že ve Sportingu Lisabon odehrál tři zápasy Pavel Horváth a přímo v akademii populárního klubu nastartoval svoji hvězdnou kariéru Cristiano Ronaldo…. Mikuláš Jáša ale po úspěšně zvládnutém týdenním testu zůstává nohama pevně na zemi. „V Českých Budějovicích mě čeká závěr sezony v kategorii U17, také finišuje školní rok, na to se teď musím soustředit,“ říká student českobudějovického Gymnázia Česká.