Jarní část letošního ročníku SYNOT ligy. Právě na toto období nebude generální manažer Dynama Martin Vozábal rád vzpomínat. Jihočeši po celkem vydařeném podzimu na jaře na své soupeře nestačili a skončili až na poslední šestnácté příčce. Šéf Dynama v otevřeném rozhovoru hodnotí loňskou sezonu, hovoří o finanční situaci klubu a také plánech do dalšího období.

Loňská sezona: Jaro bylo naprosto tristní

Martin Vozábal

Martine, především kvůli nevydařené jarní části sezony, kdy Dynamo získalo pouhé čtyři body, klub sestoupil do druhé ligy. Kde vidíte hlavní příčiny sestupu?
Všichni samozřejmě víme, že čtyři na jaře získané body jsou naprosto tristní. Nebudeme si nalhávat, že jsme měli smůlu, že se od nás odvrátilo štěstí a něco podobného. Především na jaře jsme neměli kvalitu, to rozhodlo. Když sezonu rozdělím na dvě části, tak podzim nebyl špatný. Osmnáct získaných bodů bylo slušných. Určitě to nebylo o tom, že bychom si říkali, že je to po podzimu hotové a že nebudeme mít starosti. Vzhledem k situaci ve fotbale a vzhledem k našim aktuálním možnostem jsme museli kádr zredukovat a bohužel nám pak ta kvalita chyběla. Hráli jsme s fotbalisty, na které jsme měli finanční prostředky.

Jak se teď zpětně díváte na výměnu trenérů, která proběhla v úvodu jarní části sezony?
Teď je asi zbytečné již spekulovat, jestli odvolání trenéra Luboše Urbana přišlo brzy, pozdě a nebo zda vůbec mělo přijít. Po nevydařeném zápase s Brnem jsem byl pozvaný před akcionáře a ti očekávali okamžité řešení a nějakou změnu. V tu dobu jsme se dohodli na tom, že trenér Urban skončí a přijde František Cipro.

Sezona je za námi a určitě je potřeba se dívat vpřed. Můžete prozradit složení realizačního týmu pro příští sezonu?
Po několika schůzkách jsem akcionářům předložil tři varianty toho, kdo by mohl tým v příští sezoně trénovat. Finální verze je František Cipro a David Horejš, tedy tak, jak to bylo v závěru sezony. Trenéři mužstvo již dobře poznali. Moc dobře ví, v jakých podmínkách budou trénovat. Ne každý trenér, který by nyní přišel, by se asi dokázal etablovat do těch podmínek, které tady nyní jsou. To, že nejedeme na soustředění, je prostě fakt. Někteří trenéři by to asi nechápali, protože soustředění berou jako samozřejmost, ale naši trenéři jsou se současnou situací seznámeni a ví, co je v tomto směru čeká. Bohužel jsme v situaci, kdy na některé věci nemáme peníze a nemůžeme si je dovolit.

Hned po posledním zápase skončilo v Dynamu osm hostujících hráčů. Navíc celé řadě hráčů končí smlouvy. Hodně se hovoří například o Romanu Lengyelovi, jaká je ohledně něho situace?
Lengy je kapitola sama pro sebe. Já jsem majitelům řekl svůj názor, oni ho znají. Jsem naprosto přesvědčený o tom, že by hrát již neměl. Jestli chceme něco změnit nebo budovat něco nového, tak musí přijít někdo jiný. Roman si určitě uvědomuje, že sportovní výkonnost je úměrná věku. Ví, že jeho sportovní kariéra dospěla ke konci, to je prostě realita. Řešíme jeho další působení v klubu. Možná se to někomu nelíbí, ale Lengy je součástí Dynama a do klubu patří. Určitě nám má co dát. Za svou kariéru získal mnoho zkušeností a také kontaktů, z toho by se určitě dalo profitovat. Chtěl bych, aby v klubu nadále působil. Jednáme spolu, on jedná i s akcionáři a snažíme se to nějak nastavit, aby to fungovalo.

Další samostatnou kapitolou je asi také Jiří Kladrubský. Jak to vypadá s jeho dalším působením v klubu?
Kladry je realista a moc dobře si uvědomuje, že ta sezona nebyla z jeho pohledu vůbec dobrá. Bylo logické, že po tom těžkém zranění bude nějaký čas trvat, než se vrátí do pohody, v jaké Kladrubského lidi znají. On dobře ví, že mu to nešlo. Ale zároveň je to typ člověka, který nikdy nic nevypustí a udělá vše pro to, aby se zase dostal zpět do bývalé formy. Pravdou je, že o Jirku projevila konkrétní zájem Olomouc. Osobně si ale myslím, že vůči Olomouci ho dokážeme v Dynamu udržet. Otázkou je, co by se dělo, když by dostal nějakou lukrativní nabídku ze zahraničí, s tím bychom toho moc nenadělali. Pokud ale přijde nabídka z Čech, tak věřím tomu, že dá přednost nám a že zůstane. Možná se pletu, protože Jirka byl po sezoně hodně frustrovaný, a stát se může cokoliv. Každopádně první nabídka přišla z Olomouce a tam je to podle mne již uzavřené a do Olomouce nepůjde.

Kádr dozná před druhou ligou značných změn, cílem bude vybudovat nový tým

Dynamo se muselo rozloučit se SYNOT ligou

Také dalším zkušeným hráčům končí smlouvy. Jmenovitě se jedná o Benáta, Klesu a Machovce. Jak to vypadá s nimi?
S Petrem Benátem intenzivně jednáme a máme o jeho služby velký zájem. Ten tým, co se tady teď začíná tvořit, musí mít nějakou osu starších a zkušených hráčů. Není možné, abychom začali stavět devět dorostenců a čekali, že budou podávat výborné výkony. Ti mladí se potřebují od někoho učit, ve středu pole musí být nějaký zkušený hráč. Pokud by například nakonec odešel Kladrubský, tak nejsme aktuálně v pozici, že bychom si koupili někoho nového. Pustit hráče do jiného klubu je velmi jednoduché, daleko složitější je ale pak místo něj přivést nějakou adekvátní náhradu. Nechceme to pak řešit zase tím, že sem přivedeme hromadu hráčů na hostování. To je pak pořád dokola. S Petrem Benátem tedy jednáme. Snažíme se s ním domluvit na úrovni našich současných podmínek. Musím říci, že je k tomu Beny vstřícný. To, jestli tady nakonec zůstane, je ale zase jiná věc.

Co další zmiňovaní hráči?
Jarda Machovec od nás dostal nabídku, kterou ale neakceptoval. Byla to nabídka, která odpovídala našim možnostem. Neakceptoval ji, což mu samozřejmě nemohu nijak zazlívat. Složitější případ je Michal Klesa. Jemu se do toho zamíchalo bohužel zranění. O smlouvě jsme jednali již v březnu a nedohodli jsme se. Nyní je situace taková, že sestavujeme mužstvo, které odpovídá našim finančním možnostem. Nejsme v takové finanční kondici, abychom bezhlavě podepsali někoho, kdo zatím nemůže hrát. Chápu, že nepříjemné je to i pro něj, ale moc se v tom nevidím. Nedovedu si představit, že bychom ho podepsali teď, kdy nehraje. Michal pro Dynamo odvedl výborné služby, budu rád, když tady zůstane, ale smlouvu s ním podepíšeme až ve chvíli, kdy uvidíme, že je zdravý a že nám pomůže.

Je téma k řešení také brankářská dvojice? Na veřejnost prosákly informace o tom, že je zájem o brankáře Křížka.
Jeden klub z ligy se na Zdeňka Křížka doptával. Určitě bychom mu nebránili přestoupit, protože za svou kariéru si svoje v Dynamu již odvedl. Pustíme ho ale jen v případě, že by za něj přišla adekvátní náhrada. Bohemka se na Křížu zeptala, ale žádná konkrétní nabídka nepřišla. Takové dotazy bývají často, ale zatím k ničemu nedošlo. Například v případě Kladrubského to byla zcela konkrétní nabídka, u Křížka to byl opravdu spíše jen takový dotaz.

Projevily kluby ještě nějaký další zájem o hráče Dynama?
Jeden podobný dotaz přišel na Pavla Nováka. V situaci, kdy končí Roman Lengyel, si ale nemůžeme dovolit pouštět ještě Nováka. On je nyní náš jediný stoper, takže není možné, abychom pouštěli ještě jeho. Zlín má zájem o Rasťu Chmela, což je také určitě téma k diskuzi. Opět ale platí, že pokud odejde, tak to musí být za odpovídajících podmínek. Buď ho prodáme a nebo přichází v úvahu i případná hráčská výměna. Vše je ještě otevřené. Ještě Sokolov projevil zájem o Aleše Hanzlíka, ten ale již u nás není pod smlouvou a tam je tedy ta situace zase trochu jiná. I u něj si ale dovedu představit, že bychom ho nemuseli prodávat, ale že bychom ho vyměnili za někoho jiného, kdo by se nám hodil do týmu.

Můžete již nyní naznačit, jak tedy bude vypadat kádr pro příští sezonu?
Určitá osa týmu nám zůstala. Máme Kladrubského, který zatím neodešel a věřím, že ani neodejde. Dále je tu Hála s Řezáčem, kteří mají již v lize něco za sebou. Může se stát, že zůstane Benát a dále jsou tu Kalod s Linhartem. Do přípravy se vrátí Chmelo a Wermke, počítat můžeme také s Dvořákem, Novákem a Fundou. Pak k tomu připočteme někoho z dorostu. Určitě ale nejde říci, že v týmu bude devět hráčů z dorostu a že budou hrát hlavně oni.

Peníze: S generálním partnerem musí pomoci akcionáři

Martin Vozábal

Před koncem sezony skončil v klubu na pozici obchodního manažera Josef Horák, který v klubu působil rok. Logicky tak nastaly změny i v obchodním oddělení klubu. Právě finance jsou velmi úzce spojeny s chodem klubu. Jak se tyto změny projevily?
Pan Horák za mnou přišel s tím, že má jinou nabídku na práci, tak jsme ho uvolnili. Kdo tu nechce být, tak ho tady přeci nebudeme násilím držet. Přál si, abychom s ním smlouvu ukončili ze dne na den, protože ta nabídka na něj nepočká. Vyšel jsem mu vstříc a dohodli jsme se na ukončení smlouvy. Dostali jsme se do situace, kdy jsme museli hodně rychle sehnat nového obchodního manažera, protože právě před koncem sezony je potřeba prodlužovat řadu smluv. Přemýšlel jsem nad tím, kdo by byl pro tuto pozici nejlepší a velmi rychle jsem dospěl k názoru, že by nám pomohl člověk, kterého dobře znám, který má k Dynamu pozitivní vztah a který by dokázal okamžitě pomoci. Jednoznačně mi vyšel Míra Plocek, což je velmi pozitivní člověk, zná perfektně klub a celkově jihočeské prostředí. Pokud má někdo objíždět jihočeské firmy a partnery, tak to musí být člověk, který to tu dobře zná. Není možné, aby to dělal člověk, který není vůbec z tohoto regionu. Míra Plocek pracuje přibližně měsíc a musím říci, že jsem maximálně spokojený. Udělal obrovský kus práce. Jsem s ním samozřejmě každý den v kontaktu a neustále ho chytám někde v autě, protože on každý den objíždí partnery, prosí, vysvětluje a dojednává smlouvy. Pokud by mu to vydrželo, tak budu šťastný. Protože zatím je opravdu fantastický.

Fanoušci mívají častokrát pocit, že obchodní oddělení nepracuje dobře, když nedokáže rok sehnat generálního partnera, který by dokázal výrazně pomoci naplnit rozpočet klubu. Je to vůbec v silách obchodního manažera?
Každý obchodní manažer nebo kdokoliv z nás, kdo se snaží sehnat přes svoje kontakty nějaké peníze, dokáže sehnat smlouvu za maximálně sto nebo dvě stě tisíc. Pokud někdo takovou smlouvu zajistí, tak je to úplně skvělé. Nikdo z obchodního oddělení nemá šanci sehnat smlouvu za více peněz. Sehnat více peněz a nebo dokonce generálního partnera, je úplně jiný level, jiná hra. Pokud někdo shání generálního partnera, tak to není nikdo z kanceláří na Dynamu. Není možné, že někam přijdeme a řekneme, dejte nám pět milionů a my vás dáme na dresy. Generálního partnera na této úrovni a v těchto částkách řeší výhradně akcionáři klubu. Ti se samozřejmě snaží, ale doba je zlá a aktuálně se nám nedaří ho sehnat.

Určitou čáru přes rozpočet vám určitě udělala i skutečnost, která proběhla médii. Kdy jste museli do konce dubna zaplatit Viktorii Plzeň dluh čtyř milionů korun za přestup hráčů z minulosti.
Jak již řekl pan Procházka pro Českobudějovický deník, přibližně čtyři roky Dynamo dlužilo Plzni čtyři miliony korun za přestupy hráčů Rýdela a Daňka. Za celou tu dobu Dynamo nezaplatilo ani korunu z tohoto dluhu a Plzni logicky došla trpělivost. Plzeň na nás zatlačila ve chvíli, kdy se začala řešit licence pro novou sezonu a bohužel jsme se tak museli vzdát jediných peněz, na které jsme čekali. Dopadlo to tak, že jsme dva a půl milionu korun od STESu přenechali Plzni. To jsou samozřejmě peníze, které nám teď obrovsky chybí, byli pro nás doslova životně důležité. Navíc do konce kalendářního roku musíme Plzni splácet ještě ty zbývající peníze. To byla jediná varianta, na kterou byla Plzeň ochotna přistoupit a jsem moc rád, že s tím pan Šádek alespoň takto souhlasil. Původně Plzeň chtěla peníze do 30. dubna a nechtěla ustoupit. Nakonec jsme došli k takovéto dohodě.

I tato skutečnost ohledně splácení dluhu Plzni bude mít zajisté vliv na platový rozpočet klubu pro následující sezonu, že?
Když jsme hráli druhou ligu v sezoně 2013/14, tak jsme měli určitý platový rozpočet. Po postupu jsme věděli, že nemůžeme platový strop nijak navýšit a do Synot ligy jsme šli se stejným rozpočtem na platy hráčů. Už během podzimu jsme se ale dostali do finančních problémů a museli jsme v zimě tento pomyslný platový strop ponížit, což odpovídalo odchodu některých hráčů. Když k nám přišli pak jiní hráči na hostování, tak to muselo být za finanční asistence těch jejich mateřských klubů. Pokud by to tak nebylo, tak k nám nemohl přijít prakticky nikdo, protože jsme na to prostě neměli finance. Teď nás čeká druhá liga a ty prostředky z minulých sezon jsou pryč, tak to určitě nebude. Finance jsou přenastavené, ponížené, a to výrazně. Proto s hráči musíme jednat o podmínkách, které si můžeme v tuhle chvíli dovolit. Někdo na to slyší a někdo naopak ne. Ti, co se cenní na více, s těmi se bohužel na smlouvách nedohodneme. Bohužel nejsme v situaci, abychom podepisovali hráče za peníze, jako v minulých letech. To je prostě fakt.

Domácí zápasy budou v pátek, ceny vstupenek budou nižší než v minulosti

Fanoušky bude určitě také zajímat to, v jaký den se budou hrát domácí zápasy Dynama.
S akcionáři jsme se shodli na tom, že budeme v nové sezoně hrát zápasy v pátek od 18:00. Tedy ve stejnou dobu, jako jsme hráli zápasy v předminulé sezoně. Rozhodovali jsme se mezi nedělí a pátkem, nakonec jsme dali přednost pátku. Já to vidím tak, že fanoušci si tím nenabourávají víkend. V pátek večer si zajdou na fotbal, poté do hospody na jedno pivo a jdou spokojeni domů.

S tím samozřejmě souvisí také ceny vstupenek a permanentek na následující sezonu. Jaké tedy budou?
Dobře si uvědomujeme, že jsme museli jít s cenami vstupenek oproti loňské prvoligové sezoně dolu. Nakonec jsme se rozhodli jít cestou, že pro nás bude lepší výraznější podpora fanoušků na stadionu než případný zisk z prodeje permanentek a vstupenek. Všichni víme, že rozpočet klubu není ani zdaleka postavený na zisku ze vstupenek. Již nyní mohu říci, že ceny vstupenek budou nejnižší za poslední roky. Nejdražší vstupenka na hlavní tribunu bude stát 110 korun a nejdražší permanentka bude za 1200 Kč. Prodej permanentek na novou sezonu začne na začátku července.

Krátkodobé cíle a dlouhodobá koncepce klubu

Sezona 2014/15 je za námi. Jaké budou plány klubu pro tu následující sezonu?
Když se budeme bavit o A-týmu, tak cílem bude to, abychom postavili mužstvo, které bude odpovídat našim aktuálním finančním možnostem. Chceme mít tým, který bude hrát významnou roli ve druhé lize. Cílem také je to, abychom zabudovali do týmu co nejvíce našich mladých hráčů. Není možné, aby v základní jedenáctce ve druhé lize bylo devět loňských dorostenců. To nezvládneme my a nezvládli by to ani oni. Pro nás bude důležité, abychom měli silnou osu týmu, pak si dovedu představit, že bychom na krajích měli právě tyto mladíky, kteří se budou jeden po druhém zapojovat do sestavy. Naším největším současným problémem je to, že nám v týmu chybí taková ta střední generace hráčů. Nyní jsme v situaci, kdy budujeme a ozdravujeme tým, cílem tedy je, aby se nám to podařilo.

Bude klub v příští sezoně figurovat v Juniorské lize a farmou bude nadále klub Malše Roudné?
Přesně tak. Jako druholigový klub nemáme povinnost hrát Juniorskou ligu, ale kvůli nerozvážnému a dost možná i nesmyslnému zrušení B-týmu nám nezbývá nic jiného, než Juniorskou ligu nadále hrát. Pokud bychom Juniorskou ligu odmítli, tak končící dorostenci nemají v podstatě kde hrát. Také spolupráce s Roudným bude pokračovat i v následující sezoně. Myslím si, že to oběma klubům sedlo. Přesně podle domluvy jsme nechávali za farmu hrát dva až tři hráče. Někdy tam byl jeden, výjimečně tam byli čtyři hráči a nebo také žádný. Bylo to přesně tak, jak jsme se domluvili a panovala oboustranná spokojenost.

Často je omílané také slovo "koncepce". Jaká je tedy dlouhodobá koncepce Dynama?
Souhlasím, že toto slovo se často skloňuje a lidé si stěžují, že koncepci klubu nevidí. Ono je to ale velmi těžké. Po minulém sestupu do druhé ligy jsme hráli o postup hlava nehlava. Za každou cenu jsme museli postoupit a vše šlo stranou. Následující sezonu jsme hráli zase hlavně o záchranu, protože jsme chtěli hrát ligu a cílem bylo nesestoupit. Z tohoto pohledu se pak koncepce začne přenastavovat, měnit a ve finále se shrne ze stolu. Teď je ale koncepce víceméně jasná. Chceme hrát druhou ligu. Když to bude na postup, tak dobře, ale když to na postup nebude, tak budeme hrát druhou ligu. Chceme vytvořit a vychovat mužstvo, které pak po postupu do ligy bude schopné hrát nejvyšší soutěž. Nechceme se dostat do situace, že postoupíme do ligy a budeme muset zase celý tým překopat, přivést sedm zkušených hráčů a změnit mužstvo jen pro to, aby mohlo hrát ligu. Naším cílem je vytvořit mužstvo, které bude připravené obstát v lize.