V dvanácti letech ho rodiče odvezli do Manchesteru a on tam vyhrál celosvětovou dovedností soutěž. Jeho úspěch ještě nikdy nikdo před tím nedokázal a je možné, že už taky nikdy nedokáže. Nyní je na hostování v Dynamu a fanoušci se mají od šikovného obránce na co těšit.
Neobyčejný úspěch Ondřeje Karafiáta:
V dvanácti letech se nynější obránce Ondřej Karafiát přihlásil na dovedností soutěž. Odcestoval do Manchesteru United a týden trénoval s anglickými trenéry. „Probíhalo to více méně jako tréninkový kemp. Měli jsme různé pohovory s trenéry, ale já v té době ještě anglicky moc nerozuměl,“ usmíval se Karafiát. Týden Ondřej trénoval se šedesáti různými fotbalisty dlouhé pasy, driblink, střelba, rychlost, vedení míče. Na konci týdne bylo vyhodnocení a sympatický mladík byl na prvním místě. Karafiát tedy odcestoval na další týden do nejslavnějšího britského klubu. Tentokrát již netrénoval, pouze ukazoval své dovednostní schopnosti. „Všechny akce a soutěže se uskutečnily za pouhé čtyři hodiny. Poslední zkouška byla před zápasem Manchesteru United na slavném Old Trafford,“ vypráví. I poslední zkoušku Karafiát vyhrál. Předávání prvenství proběhlo na slavném stadionu o půlce zápasu s Portsmouthem. „Bylo to neskutečné. Kolem mě procházeli samé hvězdy a já koukal s otevřenou pusou.“ První cenu předával slavný Ole Gunnar Solskjaer a Karafiátovi tleskal celý stadion.

Jaké bylo podle Vás utkání proti Slavii?
Až na prvních deset minut jsme odehráli první půli velmi dobře. Soupeře jsme přehrávali, mohli jsme dát klidně čtyři branky. Ve druhém poločasu nám odešel Petr Benát. Rozpadl se nám tudíž střed zálohy a útoky Slavie se na nás valily. Ve druhé půli byla Slavia lepší a zaslouženě ji vyhrála.

Čím to bylo, že dnes jste velké šance neproměňovali?
Dnes nám chyběl větší klid v zakončení. Například jsme měli brejk tři na jednoho a sami se vystavíme do ofsajdu. Také jsme dnes měli i trochu smůly, protože v předchozích přípravách nám tam padlo všechno. Zdeněk Linhart dával branky skoro ze všech situací, dnes mu chyběl asi větší klid v zakončení.

Bylo to také tím, že brankář Berkovec podal skvělý výkon?
Určitě také. Jirka Funda tam měl výbornou střelu, Berkovec mu ji vytáhl. Přesto jsme měli naše možnosti vyřešit lépe.

Základní sestava proti Slavii již hodně napovídala, jak nastoupíte v prvním podzimním kole?
Trenér to tak již naznačoval, nějaké minimální změny ještě mohou přijít, ale jak jsme nastoupili v první půli, tak bychom mohli nastoupit i ve Vlašimi. Je to na trenérovi.

Jste vítězem dovednostní soutěže v Manchesteru United. Jak moc si toho vážíte?
Je to nesmírný úspěch a hlavně zážitek. Cenu mi předávali před celým stadionem, tedy Old Traffordem, který má kapacitu přes sedmdesát tisíc fanoušků.

Manchester United je tedy vaším nejoblíbenějším celkem?
Ano, i před vítěznou soutěží jsem Rudé ďábly měl moc rád. Moc jim fandím a i přes to, že se jim teď moc nedaří, věřím, že se vrátí tam, kam patří.

Vyzdvihl byste ještě nějaký svůj úspěch?
Ještě bych vyzdvihl účast na mistrovství světa do sedmnácti let. Hráli jsme proti Američanům, přišlo se na nás tehdy podívat asi patnáct tisíc fanoušků, což se jen tak nevidí ani v české lize. Společně s úspěchem v Manchesteru to beru jako dva největší úspěchy, které se mi doposud podařily.