Českobudějovické Dynamo už dělí jen několik hodin od startu jarní části Fotbalové národní ligy. Generální manažer Jihočechů Martin Vozábal je spokojen s tím, jak se mužstvo trenéra Davida Horejše přes zimu posílilo. A bývalý ligový záložník věří, že Dynamo bude stoupat a nebude mít problémy se záchranou.

Generální manažer klubu Martin Vozábal si krátce před startem jara pochvaluje, jak se tým během zimy doplnil. „Jsem přesvědčený o tom, že máme silnější tým než na podzim. Věřím, že si to sedne a mužstvo bude šlapat. Nicméně o tom, jak se nám podařilo mužstvo doplnit, rozhodnou až výsledky,“ uvědomuje si bývalý ligový záložník.

Zadumaný Martin Vozábal

Na přestupovém trhu si Jihočeši počínali dle svých představ. „To, co jsme si napsali a vytipovali, tak se nám v rámci současných možností Dynama povedlo naplnit. Jen jsme chtěli kvůli neustálým absencím Ríši Kaloda přivést ještě jednoho útočníka, ale nakonec jsme se rozhodli vsadit na stávající trojici forvardů.“ Právě přetrvávající problémy důrazného útočníka Kaloda vraští čela vedení i trenérů. „Bavil jsem se s ním a řekl mu, že těch absencí už bylo dost. Že bychom potřebovali od něj pomoci, ne aby pořád marodil.“

A ještě chvíli o Kalodovi. „Ríša je typ hráče, který dožene tréninkové manko hrozně lehce. Když ho dnes pošlete na testy, tak bude mít výsledky, jako kdyby měsíc trénoval. Měl za dva měsíce asi tři zranění a on sám ví, že jsem na něj zdravě naštvaný. Takovou třešničkou na dortu bylo, že jako jediný z kabiny dostal příušnice, takže opět vypadl ze hry. Pak začal opět trénovat, ale v úterý po tréninku prodělal alergickou reakci na antibiotika a natekly mu ruce,“ pokrčí Vozábal rameny.

Pro fungování zejména zadních řad Dynama je klíčové setrvání Tomáše Hájovského. „Stáli jsme o něj od začátku, ale měli jsme z Příbrami jasné zprávy, že tam začne přípravu a uvidí se dál. Nakonec se povedlo, že i jaro odehraje u nás,“ usměje se. Co se týče ofenzivy, tam má generální manažer trošku obavy. „Musí všichni tři útočníci šlápnout na plyn, to jsem jim po Vlašimi jasně řekl. Jestli můžeme na něčem skončit, tak je to útočná fáze. Ale věřím, že to tak nebude,“ říká Vozábal, jenž má ze zimní přípravy dobrý pocit. „Před podzimem jsem měl skvělý pocit, a jak to dopadlo,“ krčí rameny.

Z přípravných zápasů Vozábalovi zůstal nejvíce v paměti první poločas s Vlašimí. „Ta nám přesně ukázala, jak se hraje druhá liga. A my jsme přesně ukázali, jak se druhá liga nehraje. Je to válka a nám se do ní nechtělo. Snad ta facka přišla včas, v poslední možný moment."

V posledních dnech se vinou zhoršeného počasí neodehrál ligový duel Dukla-Sparta nebo zápas Hradec Králové – Mladá Boleslav v rámci Mol Cupu. Na teplém jihu se však fanoušci nemusí strachovat o odklad utkání. „Hlavní hřiště jsme ušetřili generálkou na Složišti a je ve výborném stavu. Vyplatilo se nám to, protože přišlo horší počasí. I z Třince mi volali, jestli se bude hrát. Určitě se hrát bude, není jediný důvod proti,“ vysvětluje Vozábal.

Cíl do druhé poloviny pro černobílé barvy není konkrétní. „Chceme se dívat nahoru s veškerým respektem na týmy pod sebou. Dynamo musí stoupat nahoru. Důležitý bude první zápas a snad se budeme posouvat tabulkou jen vzhůru,“ věří Martin Vozábal závěrem.

Příprava je minulostí, Dynamo začne jaro s Třincem (2.3.2016)

Dlouhá zimní příprava fotbalistů Dynama je u konce. Jihočeši v pátek od 18 hodin přivítají na Střeleckém ostrově Třinec a černobílí budou po poměrně povedené přípravě chtít brát tři body. Chybět Českobudějovickým bude zkušený stoper Tomáš Hájovský, jenž bude na začátku jara pykat kvůli čtyřem žlutým kartám.