Ani podruhé v této sezoně nenašlo jihočeské derby svého vítěze. Zápas, který jako tradičně přitahoval oči fanoušků z obou stran, přinesl hlavně velký boj. Domácí byli sice možná lepší v držení balonu, nebezpečnější byli ale rozhodně hráči Dynama. Diváci se ale nakonec dočkali dvou přesných zásahů mezi tři tyče a remíza tak byla spravedlivým rozuzlením pro oba celky, na čemž se shodli i Michal Klesa a Ivan Cíferský, kteří právě odehraný zápas hodnotili.
Michal Klesa

Do derby nenastoupil ani jeden z týmů v ideálním rozpoložení. Jak Dynamo, tak Táborsko mají v posledních kolech problémy se střílením branek. To ostatně potvrdil i Michal Klesa. „My jsme plnili od začátku zápasu taktiku tak, jak jsme si řekli. Možná to vypadalo, že jsme pasivní, ale takhle jsme chtěli hrát“, vyprávěl bezprostředně po utkání budějovický záložník. „Ve druhé půli se ukázalo, že jsme dokázali zachytávat nahrávky a chodili jsme do brejků, bohužel jsme je ale potom špatně řešili. Kdyby to jednou někdo vzal na sebe a nehledal pořád někoho před bránou, tak by to dopadlo jinak“, potvrdil, že on a jeho spoluhráči mají v posledních zápasech s překonáváním soupeřových gólmanů trochu problémy.

Dynamo šlo do vedení už v osmé minutě zásluhou Petra Benáta a Michalu Klesovi tak po rychlé brance vyvstala vzpomínka na památný zápas, v němž Dynamo na Soukeníku vybojovalo postup do první ligy. „Vzpomněl jsem si na ten zápas před dvěma lety, kdy to bylo to samé. A myslím si, že kdybychom dnes přidali ještě jeden gól z brejku, tak je po zápase… Ale tu finální fázi jsme bohužel nedotáhli“, litoval zmařených šancí na tři body.

Českobudějovický záložník se vrátil i ke spornému momentu, který se na hřišti udál. „Z mého pohledu to byla jasná penalta. Byl tam balon před bránu a myslím, že Šimi (Jan Šimák, pozn. autora) to nastřeloval a plesklo to o ruku“, popisuje, jak viděl situaci, po níž ale zůstala píšťalka sudího Houdka němá.

I bod má tak nakonec pro Dynamo velkou cenu. „Samozřejmě jsme ten zápas chtěli vyhrát, ale s bodem z venku můžeme být spokojeni a doma teď budeme chtít tři body“, myslí Klesa už na nedělní střetnutí, které jeho tým čeká proti severočeskému Varnsdorfu. „Až na zápas s Hradcem, kde jsme v první půli propadli, nehrajeme špatně. Ale v Olomouci, a dnes také, jsme špatně řešili především předfinální a finální fázi“, upozorňuje, na co se musí fotbalisté Budějovic do příštích utkání zaměřit a věří, že dobré výsledky se brzy dostaví. „Když tohle zlepšíme, myslím, že nám tam branky budou zase padat“.

Ivan Ciferský

I na straně Táborska panovala po derby s remízou spokojenost. „Nakonec bod bereme. My jsme sice měli tlak, ale více méně bez šancí. Co nás mrzí, a co nás trápilo i poslední zápasy je, že si i vytvoříme šance, ale gól prostě nedáme“, připomněl obránce Ivan Cíferský, že Táborsko trápí podobně chabá koncovka jako Dynamo. Jedním dechem však dodává, že před utkání si jeho tým věřil i na výhru. „Teď po tom závěru a hlavně po červené kartě bod bereme, ale chtěli jsme tři. Chtěli jsme odměnit lidi a nakonec to bylo tak, jak jsme nechtěli. Prohrávali jsme hned na začátku 0:1“.

Stejně jako před každým derby, i před tím jihočeským se toho hodně napsalo. Souboj nejlepších týmů Jižních Čech však nebyl nakonec tak vyhecovaný, jak se možná čekalo. „My hráči nemůžeme na hřišti moc bláznit. Teď jsme dostali červenou kartu a myslím si, že zbytečně. Tu druhou žlutou kartu rozhodčí dávat nemusel, ale těžko říci, zda to bylo tak vyhrocené“, neskrýval Cíferský rozladění z rozhodnutí muže s píšťalkou.

I obránce Táborska však připustil, že ani jeden celek nenastoupil k duelu jihočeských rivalů v ideální formě. „Je pravda, že si vytvoříme šance, ale branku nedáme. Máme problémy s finální fází a navíc nás teď trápila i zranění. Musíme se dát dohromady, aby nám to tam začalo zase padat a začali jsme vyhrávat“, uzavřel Cíferský své hodnocení.

Trefil jsem to dobře, hodnotil Benát svůj gólový bonbónek (27.4.2016)

Ještě na jaře byli spoluhráči, teď se poprvé postavili proti sobě. Zdeněk Linhart se poprvé trefil v dresu Táborska a paradoxně zrovna proti bývalému klubu. Dynamo poslal v 8. minutě do vedení parádní ranou kapitán hostů Petr Benát, ale právě Linhart zařídil konečnou dělbu bodů. V derby se bylo na co dívat.