Největší jihočeský klub nezažil lehkou sezonu. Po sestupu z nejvyšší soutěže Dynamo dlouho hledalo svou tvář a našlo ji až na jaře pod vedením nového trenéra Davida Horejše. I když celkové dvanácté místo rozhodně není úspěchem, tak zejména na jaře tým ukázal, že je na čem stavět a v dalších sezonách se vrátí tam, kam patří.

V sezoně 2015/16 skončilo Dynamo ve druhé lize na dvanácté příčce. Vy jste byl na podzim asistent Františka Cipra, na jaře už jste mužstvo vedl jako hlavní kouč. U týmu jste tedy byl celý rok. Jaké je vaše hodnocení sezony?
Před sezonou v klubu proběhly značné změny a chtěli jsme začít stavět na našich hráčích. Vstup do soutěže se nám nepovedl. Na naše mladé hráče začal působit tlak a ztráceli jsme plno bodů zejména na domácím hřišti. Přezimovali jsme dva body od sestupu a prvotní cíl byl, abychom nahráli rychle plno bodů, abychom se nemuseli bát o záchranu. K tomu jsme cítili, že potřebujeme tým zkvalitnit. To se nám podařilo a vstup do jara se nám abnormálně vydařil. Dostali jsme se do klidného středu tabulky a mohli dávat šanci dalším mladým hráčům. Jenže zase jsme přišli o hodně bodů hlavně doma a nakonec jsme skončili až dvanáctí. Naši pozici jsme sice mohli vylepšit v posledním zápase s Vlašimí, ale nebylo to jenom o tomto zápase. Mrzí mě zejména remízy ve Frýdku-Místku a doma s Varnsdorfem.

Čím si vysvětlujete zejména domácí ztráty? Do Českých Budějovic se ani v lize pro body nejezdilo.
Směrem dopředu jsme doma hráli líbivý fotbal a dávali hodně branek. Ale někdy nám nestačily ani dva vstřelené góly na výhru, a tak se hrát doma nedá. Srážely nás obrovské individuální chyby. Mohou plynout z nezkušenosti, ale nesmí se opakovat. Je jasné, že kluci ve dvaceti nemají takový přehled a zkušenosti, jako když tu hráli hráči typu Hunala. Ale dali jsme se touto cestou a věřím, že podobné chyby se nám povede do budoucna odstranit.

Návštěvy na Střeleckém ostrově byly návštěvy asi nejslabší za poslední roky. Přesto, nemohla některé mladé hráče svazovat trošku nervozita, že hrají doma?

Trenér Horejš slaví gól svého týmu
Je pravda, že návštěvy letos byly slabší. Ale snažili jsme se hrát ofenzivní fotbal, z čehož pak pramenily zápasy jako s Karvinou (4:4). Vedli jsme deset minut před koncem o dvě branky a může to být i nezkušeností a nervozitou, že jsme zápas nedotáhli k vítězství, protože stadion má svoje kouzlo, i když nechodí čtyři tisíce diváků. Venku jsme hráli daleko uvolněnější fotbal, vždycky tomu v Dynamu bývalo naopak. Někteří hráči na to měli právo. Skočili z dorostu rovnou do ligy a hráli prvním rokem profesionální fotbal. Někteří ale ne a ti už by chyby opakovat neměli. Nicméně si musíme říct, že kvalita fotbalistů už tu není taková, jaká bývala.

Hlavní problém jste měli v obraně, která ale tak nezkušená není. Když jste byli kompletní, tak v brance Křížek, obrana Klesa – Novák – Hájovský – Funda, to je dohromady 440 startů v první lize.
To ano, ale obrana v kompletním složení toho na jaře moc neodehrála. Hájovský měl v prvním zápase stop za žluté karty, pak přišla nemoc a zranění Nováka, takže se stopeři pořád točili. I to byl důvod, proč jsme na jaře tolik inkasovali. Nicméně Pavel Novák by měl být jedním z těch, na kterých bude obrana stát. Musím jej ale pochválit, že patřil k lepším a s ním v sestavě obrana vcelku fungovala.

Když byste měl ze sezony vypíchnout největší pozitiva a negativa. Která by to byla?
Pozitivní jistě je, že jsme zvládli nepříjemnou situaci na začátku jara a rychle se dostali do středu tabulky. Díky tomu jsme mohli víc a víc zapracovávat do sestavy další mladé hráče. Ať už to byl Roman Wermke, Filip Vaněk nebo v samotném závěru brankář Kamil Hajdušek. Své si odehrál Michal Řezáč, v posledním kole nastoupil Lukáš Havel. Navíc se nám dařilo hrát ofenzivní fotbal s řadou šancí a vstřelených branek.

A co negativa?
Jak už bylo zmíněno – plno obdržených gólů a individuálních chyb, které nás ve výsledku stály plno bodů.

Krátce po konci sezony už jistě probíhají jednání o případných příchodech a odchodech. Kdo z hráčů na hostování se vrací do svých mateřských oddílů a kdo by mohl pokračovat pod Černou věží?
Do Jihlavy se vrací Marek Opluštil, do Příbrami jdou zpět Tomáš Hájovský a Jiří Mareš. Neprosadil se a vrací se do mateřského klubu i Milan Ujec. Naopak dál bychom chtěli, aby u nás pokračovali ze Sparty zapůjčení Patrik Čavoš a Jakub Pešek. Rádi bychom vyjednali, aby se i Milan Jurdík stal naším kmenovým hráčem. Chtěli bychom jarní kádr udržet v co nejpodobnějším složení. Smlouvy končí Petrovi Benátovi, Richardu Kalodovi a Janu Šimákovi, u nichž bychom chtěli, aby u nás pokračovali. Myslím si, že s Peťou a Ríšou se dohodneme, u Honzy je to ještě věc jednání. K tomu přivést hladové hráče, vyhnout se řadě hostování a nadále dávat šanci našim fotbalistům.

Michal Klesa bude v Dynamu pokračovat dál?
Ano, Michal podepsal v zimě smlouvu na rok a půl. Měl těžké zranění a věděli jsme, že návrat do vrcholové formy nebude hned. Věřím, že nyní absolvuje celou letní přípravu a že příští sezonu to bude zase ten Klesa, kterého známe. Do jara měl výborný vstup, pak ale šly jeho výkony i vinou předchozí dlouhé pauzy dolů. Jsem přesvědčen, že příští rok bude pro náš tým ještě platnější.

Konkrétní jména asi neprozradíte, ale na kterém postu by tým tedy potřeboval nejvíce posílit?
Jednoznačně ve středu obrany. Chceme přivést kvalitního stopera, který vyztuží naši obranu, kde nás nejvíce tlačila bota. Potřebujeme dirigenta a vůdčí osobnost. V rámci možností bychom chtěli i zdvojit posty. Potřebujeme vytvořit konkurenci, aby naši mladí hráči nedostávali místo v sestavě zadarmo.

Na váš popis by odpovídal například Martin Latka. Jihočech, který ve Slavii i kvůli zdravotním problémům už tolik nehraje.
Přiznávám, že i s Martinem jsme mluvili. Nicméně má ve Slavii platnou smlouvu. Ale příchod podobného hráče by pro náš tým byl ohromným přínosem na hřišti i v kabině.

Petr Benát je povahově výborný člověk, oblíbený v kabině i mezi soupeři. Ale není na post kapitána až příliš hodný?

David Horejš mezi novináři
To bych neřekl. Peťa i Ríša Kalod jsou lídři, ale potřebovali bychom hráče, který přinese na hřiště víc emocí a dokáže strhnout svým výkonem ostatní. Když ale budeme hodnotit Peťu Benáta, tak si myslím, že svoji roli splnil na jedničku. Někteří mladí hráči by si měli sáhnout do svědomí, když vidí, co odvedl na hřišti on a co oni.

Půjde do začátku přípravy někdo z juniorky nebo dorostu?
Po loňské sezoně se do A-týmu vlastně rovnou z dorostu přesunulo hodně hráčů. Říká se, že když z ročníku vyjdou dva hráči pro áčko, tak je to úspěch. Nám loni přešlo vlastně pět kluků ročníku 96 rovnou do prvního týmu. Upřímně říkám, že pro některé to bylo moc brzy. Vždycky platilo, že místo v týmu si musí nejprve zasloužit, nedostanou ho zadarmo. S námi do přípravy teď tím pádem půjdou maximálně dva kluci z dorostu, protože jenom mladí hrát nemůžou. Chceme stabilizovat i juniorský tým, aby netrénoval v sedmi lidech.

Přípravu startujete po polovině června. Co bude letos obsahovat?
Máme kvalitní tréninkové centrum, takže se budeme připravovat v domácích podmínkách a na soustředění nepojedeme. Vynechali jsme všechny turnaje a čeká nás plno kvalitních přípravných zápasů. Čeká nás Sparta, Dukla, Znojmo, Jihlava nebo Žižkov. Náročné zápasy nás prověří a uvidíme kluky, jak reagují v těžkých situacích. Vsadili jsme na to, co se nám osvědčilo v zimě.

Vy osobně už jste s klubem domluven na dalším působení?
S panem Vozábalem jsme předběžně domluvení, ale ještě musí proběhnout schůzka s majiteli. Nicméně celou přípravu jsme připravovali v aktuální trenérské sestavě a i tak řešíme složení kádru. Zatím se připravujeme, že dvacátého června povedeme první trénink letní přípravy, ale uvidíme, jak vše dopadne.

Závěrem zkuste zhodnotit po týmovém rozboru i vaši první sezonu na trenérské židli u A-týmu Dynama.
Byla to pro mě obrovská zkušenost. Ať už na podzim jako asistent pana Cipra, tak jaro, kdy už jsem byl hlavní trenér. Začátek nám nevyšel, kluci byli pod dekou a vše vyvrcholilo odvoláním pana Cipra. Přišel jsem k týmu a snažili jsme se uhrát do zimy co nejvíc bodů – porazili jsme Vyšehrad a remizovali s Pardubicemi a v Opavě. Po zimě jsme výborně vstoupili do jara, ale i vinou příušnic sezona nakonec dopadla, jak dopadla. My jsme se s Jirkou Lerchem a Palo Švantnerem snažili dát hráčům maximum, kluci to cítili a věřím, že za námi šli. Doufám, že příští sezona bude lepší a časem vrátíme Dynamo tam, kam patří!

Na Střeleckém ostrově proběhne celá řada úprav a rekonstrukcí (1.6.2016)

V neděli při charitativní exhibici kopli na Střeleckém ostrově fotbalisté naposledy do míče a hned v pondělí 30. května vjela na stadion těžká technika. Předposlední květnový den totiž začalo hned několik velmi výrazných úprav na stadionu, kde hraje své zápasy budějovické Dynamo.