Dva dny po Novém roce přivítal trenér Dynama David Horejš své svěřence na prvním tréninku v roce 2017. Kádr nedoznal na začátku přípravy velkých změn, zpět do Hradce Králové se vrátil Jiří Bederka, naopak na zkoušku přišli dva slovenští fotbalisté z Myjavy. Dalším novincem byl útočník Matějka z Plzně, který by se měl upsat na půlroční hostování. Z dorostu se hlásil i Mikuláš Jáša.

Zimní přestávka byla jako obvykle velmi dlouhá. Už jste se nemohli dočkat, až začne příprava?
Samozřejmě jsme se všichni těšili, už nám to chybělo. Svátky utekly velkou rychlostí, snad si kluci dobře odpočinuli. Přišli plní elánu a co je ještě důležitější, všichni přišli zdraví. Věřím, že zimní příprava proběhne bez větších problémů, a že se správně připravíme na jarní část. Bude to hodně důležité.

Na testech jsou v týmu dva hráči ze Slovenska, přijít by měl útočník Matějka z Plzně. Doplnili jste kádr tak, jak jste si představovali?
Chtěli jsme to tak, jak jsme říkali na konci podzimní části. Doplnit každou řadu o jednoho hráče a zkvalitnit tak kádr. Navíc se s námi zapojil mladý Mikuláš Jáša, kterému bychom chtěli dát znovu šanci nakouknout do dospělého fotbalu. Nadále chceme, aby Ti nejtalentovanější mladíci dostávali prostor se ukázat a okusit, jaké to je. Všichni hráči, co jsou teď v kádru, dostanou prostor se prosadit a já pevně věřím, že kádr doplní a zároveň zkvalitní.

Máte prověřené hráče ze Slovenska?
U nich je to podobné jako u Adriána Čermáka, který se nám moc osvědčil. Znovu jsme spolupracovali s Miroslavem Filipkem, který nám oba hráče doporučil. Viděli jsme je na videu, víme, jak hrají. Jsou tu na zkoušku, uvidíme, jak na tom budou. Oba toho mají dost odehráno ve slovenské lize, oba prošli mládežnickou slovenskou reprezentací, tudíž nesporné kvality jistě mají.

Plán přípravy vám vyšel podle představ?
Chtěli jsme, abychom měli v přípravě kvalitní utkání a soupeře. Jediným, kdo nám nakonec vypadl z předběžného plánu, byla Dukla Praha. Tu jsme nahradili Loko Vltavínem, na kterém jsme se domluvili s Martinem Frýdkem. Čeká nás spoustu těžkých utkání, ať už to bude to první v Regensburgu nebo střetnutí s ligovými Teplicemi či Jihlavou. Osvědčilo se nám, že zápasy se silnými soupeři nám dají nejvíce. Zápasů je dost, já doufám, že nás řádně prověří a my se správně připravíme na druhou půlku sezony.

Fotbalisté při prvním letošním tréninku

Úmyslně máte naplánovaná utkání po třinácti dnech od úvodního srazu?
Začátek jsme naplánovali už na třetího ledna, což začínají vesměs ligové celky. My jsme začali z toho důvodu, že první týden budeme mít takový adaptační, chceme se pořádně všichni poznat. V pátek jedeme na fyzické testy do Prahy, od pondělí chceme začít trénovat naplno. Máte to tak nastavené i kvůli tomu, aby noví hráči měli čas se rozkoukat a aby se kabina od prvních utkání dobře znala.

V letní přípravě se výsledkově moc nedařilo. Budete chtít v zimě už najet na vítěznou vlnu?
Samozřejmě výsledky v přípravě moc důležité nejsou, ale každý zápas v přípravě by měl vypadat tak, jak bychom chtěli hrát. To, že se nám nedařilo v létě výsledkově, nám ukázalo, kde máme mezery. Já věřím, že mužstvo je vyspělejší a takové výsledkové výpadky nepřijdou. Jestli chceme o něco hrát, tak už v přípravě se musíme učit hrát na vítězství.

V přípravě je s vámi i Jiří Kladrubský. Věříte, že na jaře bude velmi platný týmu?
Samozřejmě. Už na konci podzimu prokazoval, že bude mít pro tým velký přínos. Až pořádně potrénuje, vydrží mu zdraví, tak pevně doufám, že bude velkou posilou. U něj je obrovská výhoda, že je schopen nastoupit na několika postech. I pro trenéra je to velké plus, že má v týmu takového univerzála.

Přehled hráčů na začátku zimní přípravy:
Brankáři: Kamil Hajdušek, Zdeněk Křížek, Jindřich Staněk.
Obránci: Patrik Banovič (test Myjava), Jiří Funda, Mikuláš Jáša, Jiří Kladrubský, Michal Klesa, Pavel Novák, Ondřej Šourek, Filip Vaněk.
Záložníci: Petr Benát, Patrik Čavoš, Adrian Čermák, Jan Hála, Jindřich Kadula, Jakub Pešek, Šimon Šmehyl (test Myjava), Roman Wermke.
Útočníci: Lukáš Matějka (test Plzeň), Richard Kalod, Ivo Táborský.

Plán zimní přípravy A-týmu Dynama:
6. ledna: Fyzické testy na FTVS v Praze
16. ledna: SSC Jahn Regensburg - SK Dynamo ČB (Regensburg, 15:30)
22. ledna: SK Dynamo ČB - Loko Vltavín (Složiště, 11:30)
28. ledna: FC Vysočina Jihlava - SK Dynamo ČB (Jihlava, 11:00)
30. ledna - 3. února: Soustředění Třeboň
4. února: SK Dynamo ČB - FC Viktoria Žižkov (Složiště, 11:00/13:00)
11. února: FK Teplice - SK Dynamo ČB (Teplice, 14:30)
18. února: SK Dynamo ČB - MFK Chrudim (Složiště, 13:00)
25. února: SK Dynamo ČB - FC S&B Vlašim (Složiště 14:00 nebo Střel. ostrov 18:00)

Dvaadvacet hráčů na startu zimní přípravy Dynama (3.1.2017)

V úterý 3. ledna se ráno poprvé v novém roce sešli fotbalisté Dynama. Trenér David Horejš přivítal i tři nové tváře - dva testované fotbalisty ze slovenské Myjavy a nejlepšího střelce Juniorské ligy Lukáše Matějku. V pátek čekají Jihočechy fyzické testy v Praze, první přípravný duel 16. ledna v německém Regensburgu.