Tři zcela nové tváře se objevily v úterý ráno na Střeleckém ostrově, kde měli fotbalisté Dynama první sraz v zimní přípravě 2017. Dvě z nich jsou ze Slovenska, konkrétně z Myjavy, která po podzimu nečekaně ukončila své působení v nejvyšší soutěži. Obránce Patrik Banovič a ofenzivní hráč Šimon Šmehýl tak budou bojovat o místo na jihu Čech.

Fotbalisté Myjavy neprožili hezké vánoční svátky. V prosinci se totiž dozvěděli, že jsou bez práce a musejí si hledat nové angažmá. „Byli jsme pátí v tabulce, hráli o Evropskou ligu. Bohužel, majitelé se rozhodli ukončit fungování klubu a byli jsme všichni před svátky bez zaměstnání. Život je takový, nedá se nic dělat. Každý začal shánět, kde se dá,“ shodují se oba testovaní slovenští fotbalisté. „Už před rokem se šuškalo, že fotbal může v Myjavě skončit. Tehdy vedení ale převzal bratr majitele, primátor města. Zdálo se, že to bude fungovat, ale před Vánoci přišla nečekaná zpráva,“ krčí rameny.

Patrik Banovič (*13. 11. 1991)
Post: obránce
2010-12 Spartak Trnava (22/1)
2012 Dunajská Streda (17/2)
2013 Spartak Trnava
2014 Bánská Bystrica (6/0)
2015-16 Spartak Myjava (22/0)
Reprezentace: 2009-10 U19 (5/1)

Přeci jen o něco málo zkušenější ze slovenského dua je pětadvacetiletý Patrik Banovič. Ten vzhledem k neočekávané situaci nabídku z Českých Budějovic samozřejmě přivítal. „Potěšilo mě to. Jsem po zranění, takže potřebuji trénovat. Navíc jdu do klubu, který má výborné zázemí, krásný stadion. Zabojuji v Dynamu o místo,“ ujišťuje stoper či pravý obránce, jenž na podzim laboroval s přetrhanými vazy v koleni, které jej vyřadily na pět měsíců ze hry. „Teď už jsem stoprocentně fit a těším se znovu na tréninky a zápasy,“ dodává Banovič.

„O Českých Budějovicích vím, že druhý rok hrají ve druhé lize a pokoušejí se dostat zpátky do nejvyšší soutěže. Podzim se jim povedl, snad vydaří i jaro,“ věří zadák ze žádané střední generace, kterou vítá snad každý trenér. Ten českobudějovický David Horejš už se s případnou novou posilou krátce po příchodu přivítal. „Řekli jsme si jen takové základní informace a seznámili se,“ usmíval se pětadvacetiletý Banovič.

Lukáš Matějka, Patrik Banovič a Šimon Šmehýl

Exkluzivní informace o prostředí v Dynamu měl druhý testovaný fotbalista Šimon Šmehýl. „Mám v Dynamu bývalého spoluhráče z Nitry Adriána Čermáka, který mi sdělil pár základních informací. Říkal, že si nemá na co stěžovat, tak snad mi nelhal,“ směje se dvaadvacetiletý forvard či krajní záložník, který toho v prvním týmu Myjavy na podzim také mnoho neodehrál. „V létě jsem měl natržené vazy v kotníku, takže jsem se dával měsíc dohromady. Pak už mi trenér nedal prakticky šanci. Chodil jsem jen za juniorku, občas v áčku na střídačku a odehrál za podzim pár minut,“ popisuje nepovedenou první část sezony 2016/17.

Šimon Šmehýl (*9. 2. 1994)
Post: záložník, útočník
2000-05 Solčany
2005-15 Nitra (94/8)
2016 Senica (12/0)
2016 Spartak Myjava (1/0)
Reprezentace:
2010-11 U17 (9/3)
2011-12 U18 (11/0)
2012-13 U19 (7/2)
2014 U21 (1/0)

Šmehýl má poměrně bohatou sbírku reprezentačních startů v mládežnických reprezentacích. Zahrál si za U17, U18, U19 i U21. „Byl jsem od deseti let v Nitře, prošel jsem zde všechny mládežnické kategorie a propracoval se i do reprezentace. Pak mě přibrzdil sestup týmu z nejvyšší soutěže, opustila mě forma a vypadl jsem z jednadvacítky. Bylo by fajn se chytit v klubu a do reprezentace se vrátit, ale uvidíme, jak se to vyvine,“ přemítá Šimon Šmehýl, na jehož testech v Dynamu se podílel, stejně jako v případě Banoviče, bývalý brankář Jihočechů Miroslav Filipko.

„Rád bych v Dynamu zůstal a pokud se mi to povede, tak následně zabojoval o základní sestavu,“ má závěrem jasno Šmehýl. Zkouška obou testovaných slovenských fotbalistů by měla trvat týden až dva.

Dvaadvacet hráčů na startu zimní přípravy Dynama (3.1.2017)

V úterý 3. ledna se ráno poprvé v novém roce sešli fotbalisté Dynama. Trenér David Horejš přivítal i tři nové tváře - dva testované fotbalisty ze slovenské Myjavy a nejlepšího střelce Juniorské ligy Lukáše Matějku. V pátek čekají Jihočechy fyzické testy v Praze, první přípravný duel 16. ledna v německém Regensburgu.