Po týdnu mají českobudějovičtí fotbalisté možnost reparátu na start do jarní části Fortuna národní ligy. Domácí porážku s Varnsdorfem budou chtít svěřenci trenéra Horejše odčinit ve Znojmě, které na úvod druhé poloviny sezony ztratilo výhru v Opavě. Atraktivní duel 18. kola startuje na jihu Moravy v pátek v 19 hodin.
1. SC Znojmo FK
Rok založení:1953
Trenér:Radim Kučera
Hvězdy týmu:Mezlík, Doleček, Šamánek
Největší úspěchy: Vítěz FNL (2013)
Posledních pět let:
2011/12 - 2. liga (12. místo)
2012/13 - 2. liga (1. místo)
2013/14 - 1. liga (16. místo)
2014/15 - 2. liga (11. místo)
2015/16 - 2. liga (3. místo)
Stadion: Městský stadion, 2 599 diváků
Klubové barvy:Modrá, bílá
Internet: www.1scznojmo.cz

Preview

1. SC Znojmo patří poslední roky ke špičce druhé ligy a v horních patrech tabulky se pohybuje i v ročníku 2016/17. V minulé sezoně Jihomoravanům těsně nevyšel boj o postup do nejvyšší soutěže a přes léto trošku proměnili kádr. Výsledkem toho byl trošku křečovitý vstup do soutěže, který však Znojemští brzy odčinili a posunuli se do horní poloviny tabulky. Po podzimu náležela svěřencům trenéra Radima Kučery šestá příčka s pětadvaceti body, k čemuž přidali na jaře zatím jeden bodík. Během pauzy se žádný velký vítr znojemskou kabinou neprohnal. Z Třince přišel Teplý, z Jihlavy se vrátil kanonýr Šamánek. Naopak v klubu skončili Šumbera, Yilmaz, Bartolomeu či Rybička.

Po průměrné přípravě, kdy zejména k jejímu konci nabrali Znojemští slušnou formu, zahájili jaro remízou 2:2 na hřišti Opavy, kde však ještě čtvrthodiny před koncem vedli o dvě branky. Po dobrém výkonu ale mají Jihomoravané smělé plány i proti Dynamu. „Budějovice prohrály první jarní zápas s Varnsdorfem, takže asi nebudou v úplně optimální pohodě. Když jsme hráli na podzim v Budějovicích, hrály hodně opatrně, až to chvílemi nevypadalo, že hrají doma. Odehráli jsme na jihu Čech dobré utkání, bohužel Budějovice daly z jednoho brejku na 1:0 a zvítězili. Naší povinností je doma zvítězit, myslím, že máme velice solidní šanci na výhru, zvlášť když zopakujeme výkon z Opavy,“ vrátil se k prvnímu vzájemnému duelu s Dynamem v této sezoně na znojemském webu brankář Jiří Doleček, který proti Opavě chytil penaltu.

Poslední ligové utkání Znojma:
Slezský FC Opava - 1. SC Znojmo FK 2:2 (0:1)
Branky: 76. Zapalač, 85. Kuzmanović (pen.) – 29. Teplý (pen.), 58. Javůrek. ŽK: Smola, Simerský, Puškáč – Odehnal, Nepožitek, Mezlík. Rozhodčí: Orel – Wilczek, Vlček. Diváků: 2645.
Sestava Znojma: Doleček – Helísek, Odehnal, Mezlík, Cihlář – Teplý, Urbančok (60. Motal), Nepožitek, Javůrek (89. Holub) – Šamánek, Klíma (79. Svozil).

Dynamo nevstoupilo do jarní části Fortuna národní ligy ideálně. Doma poprvé v sezoně nebodovalo naplno, naopak prohrálo s Varnsdorfem 0:1. Vyrovnaný a bojovný duel rozhodla povedená akce hostujícího Knejzlíka, který čtvrthodiny před koncem rozhodl o výhře Severočechů. „Porážka nás mrzí, utkání se nám nepovedlo. Na druhou stranu to je jenom jeden zápas a hned příště ve Znojmě se porveme znovu o tři body,“ má jasno stoper českobudějovického týmu Ondřej Šourek.

Vzhledem k porážce se na Jihočechy dotáhla Vlašim a i týmy na předních příčkách bodově poodskočily. I tak však černobílí zůstávají v kontaktu se špičkou. Aby tomu tak bylo i nadále, chtělo by to na jihu Moravy bodovat. Dynamu v boji o ligové body tentokrát nepomůže Richard Kalod, který dostal proti Varnsdorfu letošní čtvrtou žlutou kartu. Otázka visí nad startem Adriána Čermáka, který se vrací po zranění. Mimo hru je Jindřich Kadula. I vzhledem k nepříliš povedenému výkonu v prvním jarním kole může trenér Horejš sáhnout ke změnám v základní jedenáctce.

Utkání 18. kola Fotbalové národní ligy začíná v pátek v 19 hodin na Městském stadionu V Horním parku ve Znojmě a vy jej můžete zde sledovat v online reportáži. Utkání bude jako hlavní rozhodčí bude řídit Jan Houdek, na čarách mu budou pomáhat pánové Kožár a Kubec.

Předpokládané sestavy:
Znojmo: Doleček – Helísek, Odehnal, Mezlík, Cihlář – Teplý, Urbančok, Nepožitek, Javůrek – Šamánek, Klíma.
Dynamo: Křížek – Klesa, Šourek, Novák, Funda – Kladrubský (Čermák), Čavoš – Pešek, Benát, Wermke - Táborský.

Vzájemný zápas:
Ve statistice soutěžních vzájemných zápasů mezi oběma celky moc údajů nenajdeme. Dynamo proti Znojmu nastoupilo ve FNL celkem třikrát, přičemž poslední duel byl na podzim aktuální sezony. Tehdy na Střeleckém ostrově trefil domácím výhru 1:0 Jindřich Kadula a Zdeněk Křížek čtvrtou nulou v řadě udržel neprůstřelnost zkraje sezony. Předchozí spadají do minulé sezony, kdy ve Znojmě uspěli domácí po výhře 3:1, jarní odveta na jihu Čech skončila nerozhodně 2:2.

Ostatní zápasy 18. kola:
Ústí nad Labem - Opava10. 3. 201718.00
Třinec - Táborsko11. 3. 201710.15
Sokolov - Pardubice11. 3. 201710.15
Vítkovice - Žižkov11. 3. 201714.30
Frýdek-Místek - Ostrava11. 3. 201714.30
Olomouc - Vlašim12. 3. 201714.00
Varnsdorf - Prostějov12. 3. 201714.30