Dělbu bodů brali každý jinak. Českobudějovický střelec Roman Wermke byl hodně zklamaný a těžko po ztracené výhře hledal slova. Pro kapitána Sokolova Zbyňka Vondráčka byl bod ze Střeleckého ostrova zlatý. Hosté srovnali tři minuty před koncem a zachránili trenéra Dreiseitla. Naopak Jihočeši nadále čekají na první jarní výhru.

Byli jste tři minuty od první jarní výhry. Pociťujete veliké zklamání?
Ano, veliké. Dlouho jsme vedli, kromě deseti minut v prvním poločase jsme byli lepší než Sokolov a měli jsme brát tři body. Já jsem měl dát v první půli ještě jeden gól a vytvořili jsme si i další šance, které jsme nevyužili.

V první půli jste byl hodně aktivní, několik situací volalo po gólu.
Měl jsem dvě střely za vápnem, které letěly těsně vedle. V samotném závěru prvního poločasu ke mně pak propadl centr a já se ho snažil hlavou umístit, ale dal jsem to těsně vedle.

A co vaše branka? Byla to povedená akce.

Roman Wermke
Utekli jsme se do brejku a dostal jsem od Pešiho (Jakuba Peška, pozn. autora) krásný míč do volného prostoru. Já se snažil už jen trefit balon a dát gól. Brankáře jsem naštěstí propálil.

Při inkasovaném gólu na 1:1 jste byl už sice na lavičce, ale jak jste situaci viděl?
Taky bych si přál, abychom někdy dali takový gól, že soupeř se bude snažit odkopnout míč, trefí vlastního hráče a padne z toho gól…

Se Sokolovem jste v obou zápasech této sezony vedli 1:0 a v samotném závěru jste dostali gól na 1:1. Čím to, že vám sokolovský Baník dokáže v závěru vzít dvakrát v sezoně body?
(hořce se pousměje)… Těžko říct. To je prostě fotbal, i takové věci se stávají.

Dva body ze tří zápasů, to není ideální vstup do jara. Jak na něj zareagujete?
Takhle jsme si to rozhodně nepředstavovali. Ale pořád zbývá do konce sezony ještě hodně zápasů a klopýtnout mohou i ostatní týmy. Musíme se zvednout, sbírat co nejvíc bodů a uvidíme, na co to bude na konci stačit.

Nedostali jste se sami zbytečně pod tlak vysokými ambicemi?
Nemyslím si, že bychom byli na hřišti přehnaně nervózní nebo hráli extra špatně. Šancí jsme si proti Sokolovu vytvořili dost, určitě víc než soupeř. Výsledek je ale nerozhodný.

Nechybí vám oproti úspěšnému podzimu rychlé branky, které vám vždy usnadnily následný průběh utkání?
O tom můžeme spekulovat. Je pravda, že na podzim nám to vycházelo. Nicméně zápasy se vyhrávají i výsledkem 1:0, ten jsme proti Sokolovu udržet nedokázali.

Může vám v aktuální situaci pomoci reprezentační přestávka? Další zápas vás čeká až za dva týdny v Ústí nad Labem.
Pauza je, s tím nic neuděláme. Osobně mi je to jedno, klidně bych hrál.

Proti Armě budete chtít začít novou sérii vítězství, kterou akutně potřebujete?
Každý zápas chceme urvat tři body, ten v Ústí nebude výjimkou. Čím dřív se dostaneme na vítěznou vlnu, tím lépe.

Jezdili jsme po zadku, bojovali, chválí si sokolovský Zbyněk Vondráček

Bod z hřiště Českých Budějovic je pro vás i vzhledem k průběhu možná malým vítězstvím, ne?
Měli jsme radost, že se nám povedlo protrhnout střelecké trápení a konečně také bodovali. Myslím si, že jsme byli Budějovicím vyrovnaným soupeřem. V prvním poločase určitě. Měli jsme před utkáním ultimátum, takže pro nás je to ve výsledku zlatý bod. (Jak prozradil na tiskové konferenci sám trenér Dreiseitl, v případě prohry by kouč Sokolova na lavičce skončil, pozn. autora)

I když jste vyrovnání dosáhli trošku šťastně, tak jste měli i další šance, které volaly po gólu.

Zbyněk Vondráček v souboji s Patrikem Čavošem
Na to, že Dynamo hraje o postup na špici tabulky, tak jsme s ním sehráli opravdu dobré utkání. Myslím si, že na míči jsme byli silnější. Domácí dali gól z jednoho brejku, dále měli několik standardek. Ze hry jsme je do ničeho nepustili. A pak jsme v závěru udeřili po dlouhém autu. Jsme spokojeni.

Nepřekvapili vás domácí poměrně nervózním výkonem?
Hrajeme s nimi vždycky takové zápasy. Býváme silnější na míči, Dynamo to většinou kope na Ríšu Kaloda, i když tentokrát hrál Ivo Táborský. První půli se jim nedařilo, taky asi dostali od trenéra v kabině sodu. My se musíme koukat na sebe, proto je pro nás vydřená remíza cenná.

Podobně jste Dynamo obrali i v domácím utkání v této sezoně, když jste vyrovnávali až v nastavení. Čím to je?
Zápasy jsou s Dynamem fakt podobné. Poslední tři čtyři roky, když se potkáváme ve FNL, tak to většinou končí 1:0 nebo 1:1. Jde o vyrovnané zápasy, kdy často rozhoduje i kousek štěstí.

Může vás vydřený bod na jihu Čech nakopnout do dalších zápasů?
Já doufám, že ano. Odjezdili jsme zápas po zadku, bojovali jsme a hráli nátlakově. Co jiného by nás mělo nakopnout než gól tři minuty před koncem a bod z hřiště favorita.

Sokolov v závěru opět sebral Dynamu tři body (17.3.2017)

Čtyři minuty od první jarní výhry byli fotbalisté Dynama v 19. kole Fortuna národní ligy. V zápase se Sokolovem vedli 1:0 po gólu Wermkeho, ale v 87. minutě vzal Jihočechům tři body šťastnou brankou Čihák. Dynamo čeká další zápas po reprezentační pauze za dva týdny v Ústí nad Labem.