Sedm zápasů, pět výher Dynama, dvě remízy. Jihočeši s Valcíři nikdy neprohráli a tuto bilanci budou chtít potvrdit i v sobotu, kdy bude stadion Stovky od 16.30 hostit souboj týmů, které v minulém kole dostaly pět branek. Svěřenci Davida Horejše budou ve Frýdku-Místku chtít ukončit jarní čekání na výhru.
MFK Frýdek-Místek
Rok založení:1921
Trenér:Miroslav Nemec
Hvězdy týmu:Literák, Šumský, Vyskočil
Největší úspěchy: 10. místo ve 2. lize (2015/16)
Posledních pět let:
2011/12 - MSFL (2. místo)
2012/13 - MSFL (2. místo)
2013/14 - 2. liga (14. místo)
2014/15 - 2. liga (14. místo)
2015/16 - 2. liga (10. místo)
Stadion: Stadion Stovky, 12 400 diváků
Klubové barvy:Modrá, bílá
Internet: www.mfkfm.cz

Preview

MFK Frýdek-Místek již čtvrtou sezonu působí ve Fortuna národní lize. Valcíři po dvou letech, kdy skončili shodně těsně nad hranou sestupu, v minulém ročníku uhráli klidné desáté místo a v podobných vodách se drží i v aktuální sezoně. Svěřenci Miroslava Nemce jsou aktuálně devátí se sedmadvaceti body a hýčkají si vydatný desetibodový polštář na sestupové příčky. Jestli Frýdecko-místecké něco trápí, tak je to poměrně chatrná defenziva. Čtyřicet inkasovaných branek je po posledním Prostějovu druhým nejvyšším číslem celé soutěže. Nejlepší utkání v sezoně odehráli hráči z města na soutoku řek Ostravice a Morávky v derby proti Baníku Ostrava, kdy na jaře zvítězili doma 2:1.

V brance Nemcova výběru dostává víc prostoru slovenský gólman Mihálek, poslední duely ale odchytal Prepsl. Otázkou je, jestli kouč Valcířů nesáhne ke změně po poslední vysoké porážce 0:5 na Žižkově. Pro sobotní duel bude Valcířům chybět zkušený obránce Literák, který na Žižkově dostal osmou žlutou kartu v této sezoně a jako rekordman celé soutěže v tomto ohledu bude týmu dvakrát absentovat. Největší osobností záložní řady i celého týmu je talentovaný Nicolas Šumský, který je s osmi góly i nejlepším střelcem mužstva. V klubové střelecké tabulce jej následuje Martin Vyskočil, forvard, který to dvakrát zkoušel i v Dynamu. Na jaře ale zkušený útočník tolik šancí nedostává. Prostor na hřišti mají i zahraniční hráči Nworah (Nigérie), Petrovič (Bosna a Hercegovina), Spasojevič (Srbsko) či Kingambo z Konga.

Poslední ligové utkání Frýdku-Místku:
FK Viktoria Žižkov – MFK Frýdek-Místek 5:0 (3:0)
Branky: 24., 38. a 73. Engelmann, 21. a 59. Dočekal. ŽK: Čapek, Opluštil, Dočekal – Spasojević, Literák, Hykel. Rozhodčí: Dubravský – Batík, Vodrážka. Diváků: 1535.
Sestava Frýdku-Místku: Prepsl – Švrček, Literák, Berežný, Ilko – Byrtus, Spasojević, Šumský, Slaninka (86. Fukala) – Ševčík (66. Hykel), Nworah.

Dynamo prodloužilo své čekání na výhru na šest zápasů. V posledním střetnutí s olomouckou Sigmou navíc svěřenci trenéra Horejše museli skousnout vysokou prohru 2:5 na domácím stadionu. Spravit chuť si Jihočeši mohou ve Frýdku-Místku, který v posledním kole také utržil pětigólový příděl. S Valcíři navíc černobílí nikdy neprohráli. „Ve Frýdku musíme odčinit vysokou porážku s Olomoucí,“ má jasno brankář Zdeněk Křížek, který dostal pět gólů po roce a půl. Naposledy prožil podobný zápas minulý rok na podzim v Karviné.

V zápase s Hanáky navíc přišli Českobudějovičtí o jednoho ze svých klíčových hráčů. Ze hry už v 8. minutě musel odstoupit kvůli problémům s kolenem záložník Adrián Čermák, kterého nyní čeká zřejmě delší pauza. Nadále jsou mimo hru i ofenzivní hráči Kalod a Kadula. Je možné, že David Horejš se svými asistenty může sáhnout ke změnám v sestavě, špatně si nevedli mladíci Hála či Matějka. I přes dlouhé čekání na výhru zůstává Dynamo čtvrté, avšak soupeři se na něj nebezpečně dotírají.

Utkání 22. kola Fotbalové národní ligy začíná v sobotu v 16.30 na stadionu ve Stovkách ve Frýdku-Místku a vy jej můžete zde sledovat v online reportáži. Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Tomáš Klíma, na čarách mu budou asistovat pánové Vít a Dresler.

Předpokládané sestavy:
Frýdek-Místek: Mihálek – Švrček, Klabník, Berežný, Ilko – Byrtus, Spasojević, Šumský, Slaninka – Hykel, Nworah.
Dynamo: Křížek – Klesa, Šourek, Novák, Funda (Vopat) – Kladrubský (Hála), Čavoš – Pešek, Benát, Wermke – Táborský.

Vzájemné zápasy:
Dynamo s Frýdkem-Místkem nikdy neprohrálo. Ze sedmi dosavadních duelů jich Jihočeši vyhráli pět, dvakrát se body dělily. Všechny vzájemné zápasy se odehrály ve druhé nejvyšší soutěži. Po čtyřech výhrách černobílých ve vzájemných duelech bez inkasované branky se v minulém ročníku body dvakrát dělily po výsledcích 1:1. V prvním utkání aktuální sezony vyhrálo Dynamo 3:1, když branky Jihočechů obstarali Klesa, Táborský a v závěru Kadula. Za hosty se trefil Slaninka, ale o dvanáct minut později musel jít ze hřiště kvůli zranění.


Ostatní zápasy 22. kola:
Opava - Žižkov14. 4. 201716.30
Olomouc - Varnsdorf14. 4. 201718.00
Ústí nad Labem - Třinec14. 4. 201718.00
Znojmo - Táborsko14. 4. 201719.00
Sokolov - Vítkovice15. 4. 201710.15
Vlašim - Prostějov15. 4. 201716.30
Ostrava - Pardubice16. 4. 201713.45