Přesně týden zbývá do startu ČFL. Tribuna na Složišti je již téměř hotová a tak nic nebrání tomu, aby Béčko přivítalo prvního jarního soupeře - Kolín. Příprava se juniorce vcelku povedla. Sehrály se zápasy proti Áčku, v rámci turnaje s názvem Zimní liga si B-tým připsal na své konto sedm vítězství a pouhé dvě porážky. S celkovým skóre 25:7 se tak rezerva Dynama stal vítězem tohoto turnaje. Podle výsledků se zdá být forma přesně načasovaná.

Ve velice dobrém světle se v zimní přípravě předváděl Radim Pouzar. „K nadcházejícímu utkání s Kolínem jsme zatím dostali od trenéra pouze pár informací. Až tento týden začneme dolaďovat standartní situace a to všechno kolem,“ přibližuje přípravy v kabině Béčka před zahájením jarní časti vzrůstem malý záložník. „Od začátku přípravy to bylo hodně běhání. Do herní pohody jsme se dostávali až ke konci Zimní ligy. Vyústěním byl zápas s Třeboní, který toho hodně napověděl. Začalo se nám dařit a více si věříme,“ vrací se ještě ve vzpomínkách k zimní přípravě.

Před příchodem Michala Mašáta z Prachatic patřil právě Pouzar mezi kandidáty na režisérskou taktovku pro hru Béčka. Chvílemi vypadalo, že právě on vytrhne trenéru Skálovi z paty trn s tím, kdo bude především v domácích utkáních tvořit hru a vymýšlet fígle na obranu soupeře. „S Michalem Mašátem jsme se dostali do středu. Já hraji spíše toho defenzivního a Michal je teď spíše ten mozek,“ nastiňuje, jak by mohla v bojích o body vypadat záloha rezervního týmu. „Michal je oproti mě spíše tvůrčí typ a já si plním obranné povinnosti,“ dodá ještě.

Nerad bude vzpomínat Pouzar především na podzimní utkání s týmem z Karlových Varů. Týmu se sice povedlo. Sám ale musel hřiště opustit již v desáté minutě a zraněné koleno mu nedávalo pokoj po celý zbytek podzimu. Poslední dobou by se vše mělo obracet k lepšímu: „Já osobně jsem laboroval s kolenem. Měl jsem problémy. Celá zimní příprava u mě proběhla v pořádku, podařily se mi i zápasy, takže jsem spokojen.“

Některé zápasy se mu opravdu podařily. Spoustu utkání pod jeho režisérským vedením dávala příslib do dalších bojů v ČFL. Soutěžní klání na hříštích soupeřů zvládali na podzim mladí hráče skvěle. Horší to začíná být, když mají sami tvořit hru a něco vymýšlet. Domácí prostředí se pro ně v tu chvíli stávalo spíše nevýhodou. „Chtěl bych se dostat do základní sestavy. Co nejvíc času strávit na trávníku. Hlavně, aby mi vydrželo koleno a zdraví,“ prozrazuje své hlavní cíle hráč, který brzy oslaví své dvaadvacáté narozeniny. Nesmíme ale zapomínat na hlavní důvod fungování B-týmu. Přednost mají hráči Áčka, kteří z jakýchkoliv důvodů nezasáhnou do bojů Gambrinus ligy. „Svoji účast v základu vidím tak padesát na padesát. Mé šance určitě omezí pendlové z Áčka,“ shrnuje pragmaticky své šance talentovaný záložník.

Spoustu práce čekalo přes zimu na trenéra Ing. Petra Skálu. Podařilo se mu stáhnout z hostování všechny hráče pro B-tým a tím si vytvořil dokonalý základ k tvorbě ideální sestavy. V podstatě dvě jedenáctky mohl střídat při utkáních Zimní ligy. Přestože skončila zimní příprava, odpočinek je stále v nedohlednu. Nová funkce šéftrenéra mládeže a boje o body v jarní části ČFL jistě budou stát mnoho sil.

„Zimní ligu bych hodnotil střídavě. Někdy spokojen, někdy nespokojen. Mrzí mě prohry. Hrajeme ČFL, tudíž nejvyšší soutěž ze všech účastníků. Prohráli jsme s dorostem a se Sezimovo Ústím. Další věc je to, že jsme měli pár zranění. Ve své podstatě můžu Zimní ligu zhodnotit až podle úspěchů v ČFL,“ vrací se k zimní přípravě bývalý brankář. Jak dobré je mít tréninkové středisko s umělou trávou poprvé poznávali přes zimu i trenéři Dynama. Sníh na hřišti? Není problém. Na umělé trávě se dá hrát snad za každého počasí. Sníh se odhrne a hřiště je jako v létě. Pravidelný zápasový rytmus a neustálý kontakt s míčem se jistě bude v jarních bojích hodit. „Na klimatické podmínky, které panovaly jsem maximálně spokojen. Můžeme trénovat na umělé trávě, máme vířivku. Třikrát, čtyřikrát v týdnu smíme trénovat na umělé trávě,“ pěje chválu na TCM úspěšný trenér. „S Kolínem nastoupíme na umělé trávě. Odklidit normální hřiště by nás stálo strašné úsilí a umělá tráva je povolená, takže není o čem přemýšlet,“ přidává trenér ještě jedno pozitivum. V Českých Budějovicích se tedy může zapomenout na odkládání zápasů.

ČFL začíná již příští víkend. B-tým by podle všech předpokladů měl být připravený. Cíl trenéra Skály je jasný. Získat co nejvíce bodů a zvítězit v maximálním počtu utkání. Asistent Ladislav Bernát je stručnější a především skromnější: „Zachránit se.“ Jasno už je i v tom, kdo by se v utkání s Kolínem mohl objevit na hřišti. Změny nastanou až po příchodu pendlů. Z Áčka by měli být k dispozici většinou tři hráči. „Základní sestavu bych zhruba měl. Béčko má to specifikum, že se tu rozehrávají hráči z Áčka. Počkám si, až jak se vyvine situace,“ vyčkává trenér a především připomíná hlavní funkci B-týmu. Ostatní týmy ČFL ale také nezahálely. Vše napovídá tomu, že na jaře budeme svědky tuhých bojů. „Sledoval jsem výsledky přípravných zápasů našich soupeřů v ČFL. Hodně kvalitních hráčů teď přišlo do Karlových Varů. Bohužel se stane to nejhorší, co nás mohlo potkat. Odečtou nám tři body, protože se Semily odhlásí z ČFL. Z dvaadvaceti bodů bude najednou devatenáct. V tabulce pravdy nám přibudou minusové body a především to bylo vítězství venku, které se najednou nepočítá,“ vypočítává Skála nejdůležitější zimní události v ostatních týmech.

Otázkou nadále zůstává, kde má juniorka největší slabinu. Podle uplynulého podzimu by se zdálo, že to může být tvorba hry. Trenér Skála je ale jiného názoru: „Ze standartky jsme dali branky, rychlý protiútok jsme měli taky. Celou zimu nás ale asi trápí proměňování šancí. A to je další věc. Na moje gusto nám soupeři chodili často sami na brankáře. Zbytečně v obraně vymýšlíme.“ Zdánlivě nejjednodušší úkol čeká trenéry při rozhodování o tom, koho postaví do brány. Oba mužské týmy Dynama patří co do složení brankářských dvojic mezi špičky svých soutěží. A to má kouč Béčka ještě jeden tajný trumf: „O jedničce do brány zatím nemám rozhodnuto. S Třeboní chytali dorostenci. Pronaj zatím marodí. Skála se zotavuje. Třeba se postavím do brány já, ale to by na mě kluci nesměli střílet.“