Již tento víkend startuje Česka fotbalová liga. Pouze sedmnáct účastníků se zúčastní bojů o body v třetí nejvyšší soutěži. Semily se totiž ještě před začátkem jarní části ze soutěže odhlašují. Všem týmům, kteří se severočeským mužstvem uhrály nějaké body, bude bodový zisk odečten. Pro Béčko Dynama to znamená zisk devatenácti bodů z podzimu, namísto reálných dvaadvaceti. Zvykat si budou diváci především na nové prostředí. Nepříliš vstřícné jednání fotbalových funkcionářů Borku donutilo B-tým hrát své domácí zápasy v TCM. Většina ze zúčastněných stěhování vítá. Ve známém prostředí se snad mladíci začnou naplno cítit jako doma. V Mladém oproti Borku nehrozí ani odkládání utkání díky sněhu a jiným nepříznivým klimatickým podmínkám. Pravidla ČFL totiž umožňují hrát zápasy na umělé trávě. Tuto výhodu Dynamo využije hned v prvním utkání s Kolínem. Narozdíl od ostatních utkání třetí nejvyšší soutěže tak v Českých Budějovicích odkládání zápasů nehrozí.

Před začátkem fotbalového jara jsou favoritem ligy týmy Liberce-B, Náchoda/Deštné a Xaverova. Rezerva Liberce vstupuje do sezóny se ziskem 39 bodů. O tři méně má potom celek Náchoda. Největším překvapením je bezesporu nováček ze Strakonic. Čtvrté místo po podzimu je jistě i pro strakonické velkým překvapením. Právě se Strakonicemi čeká černobílé asi nejvíce vyhecovaný zápas. Hlavním kandidátem na sestup byly již zmiňované Semily, které raději ukončili své účinkování dobrovolně. Nejblíže sestupu jsou tedy zatím týmy Karlových Varů a rezerva Hradce Králové. Boje o záchranu ale svedou i mužstva, která jsou momentálně ve středu tabulky.

Vstup do jarní části bude pro juniorku nesmírně důležitý. V prvních třech zápasech se juniorka utká s týmy, které má v tabulce na dosah. Body uhrané s Kolínem, Čáslaví a Chomutovem mohou mít v konečném účtování cenu zlata. Kvalitní zimní příprava ale napovídá, že bojům o sestup by se Béčko mělo vyhnout.

Místo, kde juniorku Dynama patrně nejméně tlačí bota, je v bráně. Jakub Skála s Pavolem Pronajem tvoří velice kvalitní brankářské duo. V případě zranění obou brankářů má Dynamo ještě pár nadějí v dorostencích. Například Vladanu Vršeckému je předpovídána velká budoucnost.

Hlavní posilou pro jarní část sezony je zatím bezkonkurenčně Ivan Dvořák. Z postu stopera dokáže řídit všechny hráče před sebou, uklidnit hru, vyvést míč a ještě ke všemu se aktivně zapojuje do standardních situací. „Máme Ivana Dvořáka, ale ten si stále hledá angažmá. Pro mě je Ivan obrovská posila,“ přibližuje trenér Skála důležitost bývalého hráče A-týmu. Společně s Jiřím Peroutkou tvoří Dvořák téměř neprostupný val. Nebojácná dvojka, která před ničím a nikým neuhne. Oproti podzimu nebude pravděpodobně trenér Skála moci počítat s Martinem Dobrotkou, který se prosazuje v Áčku. Do obrany by mohl být k dispozici Jiří Kladrubský. To ale pouze v případě, že nebude potřebný pro A-tým v některém z bojů Gambinus ligy. Ve velice dobrém světle se jevil Jan Pintér a mladý Tomáš Koubík. Šanci dostat se na hřiště má i Pavel Bezemek. Do obrany je připraven naskočit také, ze Strakonic se navrátivší Marcel Kordík.

Na pravé straně zálohy by měl nejčastěji působit Tomáš Maruška. Režii hry by měl mít na starost navrátilec z Prachatic Michal Mašát. Defenzivnější starosti by měl mít ve středu zálohy Radim Pouzar. K dispozici na tento post by mohl být i pendl z Áčka Michal Skopalík. A na levé straně zálohy se pravděpodobně bude ukazovat v zimní přípravě velice aktivní Jiří Hrbáč.

Do útoku bude pro jaro připraveno spoustu alternativ. Z Prachatic přišel ještě zvýšit konkurenci Robert Hanzal. Po zranění se vrací na trávník Miroslav Škoda. Spoustu zápasů v průběhu zimy odehrál v útoku Jiří Houška a zapomenout se nesmí ani na Lukáše Jančoviče.

Tabulce střelců ale nikdo z našich hráčů nevládne. Na jedenáct branek chomutovského Bočka mají všichni naši poměrně velký odstup. Čtyři branky vstřelil Adam, o jednu méně Škoda. Dva zásahy si připsali na své konto Houška a Maruška. Po jedné brance potom Čančura, Plocek, Myšák, Skopalík, Jančovič a Peroutka.

Sestavu ale podle očekávání ovlivní nejvíce pendlové. Nejvíce minut na hřišti v průběhu podzimu strávil Jiří Kladrubský (1514 minut), v těsném závěsu za ním je Tomáš Maruška (1428) a třetí je opět jeden hráčů, kteří figurují v kádru A-týmu, Michal Skopalík (1366). Do první čtyřky se vešel ještě Jiří Peroutka (1325). Poslední dobou musel trenér Skála řešit také několik zranění svých svěřenců. "Jakub Skála je po operaci. Libor Matoušek má těžký výron. V jeho případě to vypadá tak na měsíc léčení. U Koubíka řešíme, jestli půjde na operaci nebo ne. Zranil se Janoušek, toho jsme chtěli dát na hostování do Kaplice," vypočítává trenér juniorky výčet zranění.

Příchody: Dvořák (A-tým) - hledá si angažmá Hanzal - hostování z Prachatic

Odchody: Čančura - Kanada Švehla, Šafránek - hostování ve Strakonicích Martínek, Pravda - hostování v Prachaticích Janoušek - hostování v Kaplici?