Podruhé v této sezóně mění českobudějovický klub trenéra. Dnes byl od mužstva po nedlouhém působení odvolán Robert Žák a na klubu nyní probíhají intenzivní jednání s jeho možným nástupcem. "Je to tak, Robert Žák byl odvolán. V současné době řešíme otázku jeho nástupce," potvrdil našim stránkám mluvčí klubu Jiří Glowacz. Nejžhavějším kandidátem na uvolněné křeslo je František Cipro. Jakmile bude nový trenér oficiálně uveden do funkce, budeme vás informovat.

Robert Žák je přesně desátým odvolaným trenérem letošního ročníku první ligy. V Českých Budějovicích je již druhým koučem, který tuto sezonu s týmem nedokončí. Po osmém kole totiž u týmu skončil loni veleúspěšný trenér Pavel Tobiáš, který s mužstvem dokázal nastřádat pět bodů za výhru nad Mladou Boleslaví a remízy s Příbramí a Brnem. Po jeho odstoupení přišel na jeho místo právě Robert Žák, kterému se nevedlo o nic lépe. Do konce podzimu sice získal ještě šest bodů za domácí výhru s Blšany a remízy ve Zlíně, Opavě a na Slovácku. Během zimní přípravy tým ale opustily největší opory Vozábal s Lafatou, zranil se Horejš a stop na tři zápasy vyfasoval Kulič, a tak musel Žák začít skládat zcela nový tým.

Již nepřesvědčivé výsledky v přípravném období naznačovaly, že tým nemá stejnou sílu a pohodu jako v minulé sezoně. Ne příliš optimální příprava se projevila i na úvodu jarní části sezony, ve které Jihočeši sehráli sice dobrá utkání, jenže přesto prohrávali. Jediný bod vybojovali Žákovi svěřenci na hřišti Brna, kde uhráli bezbrankovou remízu. V posledním zápase ale nestačili na Mladou Boleslav, podali špatný výkon a vedení klubu došlo k závěru, že bude nejlepší změnit hlavního trenéra. "Po porážce a katastrofálním výkonu v Mladé Boleslavi to bylo nevyhnutelné řešení. Máme před sebou ještě deset kol, to je třicet bodů a další neúspěch v zápase s Drnovicemi si nemůžeme dovolit. Mužstvo nedává branky, změna byla nutná," řekl ČTK výkonný ředitel Zdeněk Kořínek.

Největším aspirantem na uvolněné místo je František Cipro, který poslední sezonu trénuje v nižší rakouské soutěži. Zkušený kouč má za sebou velmi úspěšné působení ve Slavií Praha, se kterou získal v roce 1996 titul mistra ligy. Poté působil v rakouském prvoligovém Insbrucku, kde pod ním jednu sezonu nastupoval i jihočeský kanonýr Karel Vácha. V minulé sezoně byl ale také Cipro na lavičce Viktorie Plzeň, se kterou nakonec sestoupil do druhé ligy. Možnost příchodu trenéra Cipra potvrdil i ředitel Kořínek. "Odpoledne bude hráčům představen nový trenér. S Františkem Ciprem jednáme, ale dokud to nebude na papíře, tak to jisté není," řekl funkcionář.