Až do čtvrtečního večera musel čekat trenér František Cipro na informaci, zda bude moci v sobotním veledůležitém utkání proti Slovácku počítat s Jaroslavem Chlebkem. Jednání disciplinární komise končilo později, než je obvyklé a přestože se obecně předpokládalo, že slovenský středopolař vyvázne s podmínkou, kouč jihočeského týmu si tak jistý nebyl. "Já opravdu netuším, jestli s ním budu moci počítat. Už jednou podmínku měl, disciplinárce se asi nebude chtít mu ji dávat podruhé," předjímal. Naštěstí Chlebek mezi nepodmíněně potrestanými chybí a trenér tak má o jednu příjemnou starost více. Bude přemýšlet, zda vtěsnat do sestavy Chlebka i Dvořáka, který si trest za karty odpykal v minulém kole.
František Cipro už před minulým zápasem prohlásil, že nevidí velký problém v tom, aby oba povoláním defenzivní záložníci nastoupili vedle sebe, jakmile budou k dispozici. "Klidně spolu hrát mohou. Záleží hlavně na typu soupeře, proti některému je tato varianta vhodná. Důležité je také mít správné hráče, kteří je nahradí v útočné fázi," naznačil, ale zároveň odmítl prozradit, zda právě Slovácko je tím vhodným sokem k aplikaci této taktiky. "Nerad bych tímto předčasně prozrazoval sestavu," dodal.

V jakém složení vyběhne na trávník záložní řada, si ještě budou muset fanoušci počkat, jsou místa, kde je jistota výběru téměř stoprocentní. Jedním z nich je útok, kde se určitě objeví Marek Kulič, u něhož se nepotvrdila původní zpráva, že v Jablonci inkasoval žlutou kartu, která by byla jeho osudová čtvrtá. Další pozicí, o níž je rozhodnuto dopředu, je možná trochu překvapivě post mezi tyčemi. V domácím zápase s Drnovicemi chytal Filipko, v Jablonci se zaskvěl Kafka. Obě utkání skočila shodným výsledkem, přesto je volba trenéra Cipra jednoznačná. "Bude chytat Jakub Kafka," říká nekompromisně.

Otazník visí na účastí Martina Leštiny, který musel na jablonecké Střelnici odstoupit ze hry po půlhodině hry. "Loket není noha, žádná zlomenina tam není, takže věřím, že by se měl dát dohromady. Dnes už vyklusával." prozrazuje Martinovy pokroky v léčbě František Cipro, který tak nemůže najisto počítat pouze s Němcem a Horejšem. "O těchto hráčích se nemá cenu zmiňovat, ti už nebudou hrát do konce sezóny. Musíme brát z toho, co je," musel se smířit s dlouhodobou neúčastí dvou opor.

Slovácko je týmem, jehož postavení v tabulce z dobře známých důvodů neodpovídá výkonnosti. Dvanáctibodový odpočet za prokázanou korupci srazil tým do záchranářského pásma. O to těžší soupeř to je. "Slovácko je tým, který by za normálních okolností o záchranu nikdy nemohl hrát. Je tam velká kvalita, se kterou musíme počítat bez ohledu na tabulku," dobře ví kouč, který skvěle zvládl oba své dosavadní duely a vyvedl tým z posledního místa. Nyní má před sebou zřejmě nejkvalitnějšího protivníka. "Mají velice silnou záložní řadu. I když asi ještě nebude moci hrát Dostálek, je tam velký přetlak výborných záložníků. Neméně silné a hlavně vyrovnané jsou i ostatní řady," čte Cipro soupeře. Slovácko nyní oslavuje hrdinu jménem Ordoš, jenž v minulém kole dvěma brankami sťal hlavu slávistického trenéra Csaplára. Trenér černobílých dobře ví, že je potřeba si na něj dávat pozor. "Dává góly, chytil se a hodně si věří. Když je vedle něj ještě Nezmar, hrozí stále nebezpečí," varuje.

Mužstvu z města pod Černou věží roste sebevědomí. Rozhodující branky v posledních minutách katapultovaly náladu z bodu mrazu k příjemným hodnotám. "V kabině i na hřišti už to vypadá o mnoho lépe. Sebevědomí je důležitá věc, jak se ukázalo i v Jablonci. Tam jsme odehráli první půli výborně, ve druhém poločase jsme mohli zvyšovat a místo toho přišla křeč. Dostali jsme strach z vítězství a bylo jen otázkou času, kdy inkasujeme," vzpomíná František Cipro scénář posledního utkání zakončeného happyendem. Právě šťastný konec měl z následek pětidenní strach ze stopky Chlebka. Kouč ho ale za červenou kartu po svléknutém dresu nepotrestal: "On sám z toho byl velice nešťastný hned po zápas. Nechal se strhnout euforií, kterou prožívala i naše lavička. Byla by hloupost ho ještě nějak trestat."

Cipro se vyjádřil také k posunu času výkopu z dvaceti na sedmnáct hodin. Oba termíny ale považuje za nevhodné. "Každý ví, že Budějovice jsou specifické počtem chatařů a chalupářů. Město je v teplých měsících od pátku do neděle vylidněné a hrát by se mělo jednoznačně v neděli, jako to vždy bývalo. A to nejlépe pod světly. Je to mnohem zajímavější podívaná, proto se večer hrají evropské poháry," vyslovil upřímně svůj názor.

Doufejme, že i přes tento hendikep bude atmosféra na zápase roku dostatečně vzrušující a následnou vítěznou euforii si budou moci českobudějovičtí příznivci o to déle vychutnat v hospůdkách a barech.