Zápas SK Dynamo - Žižkov

Po sérii sedmi zápasů bez vítězství se hráči českých Budějovice radovali po dlouhém půstu opět ze zisku tří bodů. Urputný boj s poslední žižkovskou Viktorkou rozhodl svou premiérovou trefou Michal nehoda.

Ze zimních posil se v hostujícím dresu představil od začátku brankář Pižanowski, naproti tomu domácí sestava čítala hned kvarteto nových tváří - Vácha, Nehoda, Pospíšil a Polomský. První poločas přinesl především urputný boj s řadou nepřesností a minimem kombinačních akcí na obou stranách. nedorozumění Pižanowského s Piklem Nehoda v 7. minutě nepotrestal, Kinclovo přistrčení na druhé straně nevyužil Pikl.

Ve 24. minutě byl na hranici pokutového území faulován Vácha, ale spolupráci s Drahorádem dokončil v ponechané výhodě Obšitník dělovkou vedle. Přesně po půlhodině hry uvolnil Polomský agilního Káníka, jeho střela levačkou šla těsně mimo a Váchovi chyběl k dorážce krůček. Nejpodstatnější událost první půle proběhla až v samotném závěru. Dvě minuty před odchodem do kabin si na Káníka vyšlápl u středové čáry Holota a za svůj prohřešek se šel možná trochu přísně bez předchozího napomenutí předčasně sprchovat.

Do druhé poloviny naskočili Jihočeši notně nažhaveni a hned po pár sekundách se po Obšitnikově přihrávce ocitl před žižkovskou svatyní Káník, ale ranou do boční sítě pouze rozjásal ukvapené optimisty v hledišti. Gólové trefy se domácí jedenácka přece jen dočkala a zasloužila se o ni spolupráce tria noviců v černobílém dresu. Centr Polomského z pravé strany nechal Vácha projít až na zcela volného Nehodu, který se v 52. uvedl ve svém novém působišti prvním úspěšným pokusem zápasu - 1 : 0. V následné euforii mohl vedení pojistit Obšitník, jenže pozorný Pižanowski další změnu skóre nepovolil a naopak k závěrečnému dvacetiminutovému náporu se začali nadechovat do té doby hodně bezzubí Pražané.

Jejich optická převaha vyvrcholila v 77. , když Chihuriho dalekonosnou vizitku brankář Drobný neudržel a dotírajícímu Gibalovi chyběl k dorážečce půlkrok. V 83. přišel na trávník za Obšitníka M. Kopecký a za necelou minutu měl na své pravačce vítěznou definitivu, ale tu odmítl Pižanowski. V hektickém závěru, když se několikrát oboustranně zajiskřilo, už Jihočeši soupeři nic nepovolili, a brankáři Drobnému tak pomohli již k šestému čistému kontu v tomto ročníku.


Ohlasy trenérů

Pavel Tobiáš (Č. Budějovice): "Viděli jsme bojovné utkání, kdy jsme v první půli měli problémy s překonáváním soupeřovy obrany. Ze tří šancí ve druhém poločase jsme jednu proměnili a zaslouženě zvítězili."

Zdeněk Ščasný (Viktoria Žižkov): "Dnes převládal spíše boj, taktika a nervozita . S první půlí jsem byl spokojen, další dění ovlivnilo necitlivé vyloučení Holoty, které podle mne na červenou kartu nebylo. Bezbrankovou remízu jsme bohužel neubránili."