Zápas SK Dynamo - Sparta Krč

72. ročník Perleťového poháru přivítal opět i SK Dynamo České Budějovice. Jediným prvoligovým zástupcem byl 1. FC Brno, zástupce ČFL byl SK Sparta Krč, který se vyhoupl do třetí nejvyšší soutěže zpátky z divize a čtvrtým týmem byl domácí FC Slavoj Žirovnice. První zápas hrálo Brno s Žirovnicí. Pohledný fotbal korunovalo Brno osmi góly a jeden jim domácí zvládli vrátit. Tři brněnští hráči se dokonce blýskli hattrickem, a to Mezlík, Belej a Fous. K druhému zápasu nastoupila Krč a Dynamo České Budějovice, které, jak si stěžovali pořadatelé, přijeli pouze s B-týmem, což prý Budějovicím nezapomenou. Cituji: „Napište tam, že Dynamo nás pěkně naštvalo, že poslalo jen svůj B-tým. Mohl tu být zajímavý fotbal. V Rakousku jim určitě prší a my tady máme krásný slunečný počasí!“

Pokud se někomu na stadionu u Budína dostal do ruky zápis o utkání z tohoto duelu, byl jistě překvapen, když černobílí nastoupili na hrací plochu. Zápis vůbec neodpovídal skutečnosti a čísla dresů kdekoho mohla dokonale zmást. Např. Stanislav Rožboud, ohlášený v zápise dresem č. 6 se proháněl po hřišti se „svou“ devatenáctkou. Dresy si hráči různě při střídání prohazovali, takže pokud někdo fotbalisty neznal, měl v sestavě parádní guláš. První minuty zápasu byly více méně vyrovnané. V 5. minutě získalo Dynamo přímý volný kop po faulu na Hrbáče, ale Mašát pálil přímo do zdi a druhá střela šla mimo branku. Na druhé straně se ovšem nemýlili Pražané, kteří po své svižné akci a prudké střele po zemi získali vedení díky Kounovskému – 1:0. Budějovice se snažily ihned vyrovnat, Myšák započal akci, při níž přihrál rozeběhnutému Rožboudovi, jenž však předal míč jen gólmanovi. Sparta i nadále více útočila a ve 12. získala první rohový kop. Gólman Křížek pohotově zakročil, vyrazil však míč pouze zpátky k protihráčům a ti nastřelili břevno. Černobílí faulovali a Krč tak získala další standardku. Mašát zkoušel střelu z dálky, ale mířila jen ke Švecovi. Hrálo se mezi šestnáctkami. Dynamo se v podstatě k ničemu nedostalo. Ve 20. zatáhl aktivní Rožboud míč podél levé lajny a nacentroval jej do vápna, kde však z jeho spoluhráčů nikdo nebyl. Čechura se pustil do rychlého úniku, byl ale odzbrojen černobílou zadní řadou. Vzápětí stejný hráč poslal centr na ležícího Neužila, který odhlavičkoval míč k Balíkovi, jenž na něj jen těsně nedosáhl. Ve 23. centroval Nešpor na Balíka, Křížek svůj tým spasil. O tři minuty později zabránil Křížek excelentním vyražením míče druhému gólu po střele Balíka. Ke konci poločasu se hra trochu zrychlila. Ve 28. se do útoku pustil Dobrotka, ale Rožboudův pokus o křižnou střelu mířil mimo. Přesto sklidil uznalý potlesk. Vzápětí zabránil Křížek dalšímu gólu, když skvělým zásahem vykopl míč před dotírajícím Čechurou na roh. Z rohu hlavičkoval Waldhauser vysoko nad. Poločas skončil 1:0 pro Krč.

Do druhé půle nastoupily Budějovice v úplně jiné sestavě a hráči si popůjčovali dresy. Ve 32. střílel Rezek, pouze do gólmanovi Skálovi do náruče. Dynamo se snažilo útočit, ale Pražané měli pevnou zadní řadu. Ve 37. Schön prokličkoval skrz pokutové území a vystřelil, bohužel však mimo branku. Na druhé straně končil pokus Krče opět u Skály. Snaha o vsítění gólu byla chvíli vidět na obou stranách, ale ani jeden tým neměl štěstí v koncovce. Ve 43. ke štěstí hostí vsítil Rezek gól z ofsajdového postavení, tudíž branka neplatila. V 50. získaly Budějovice roh, z něhož šla hlavička nad a z následné standardky po faulu domácích šel míč přímo do náruče gólmana. Do ticha na stadionu se vetřela hudba, jež měla být součástí přestávkového programu. Závěr zápasu patřil Dynamu, nepovedlo se mu však ani vyrovnat. Nejprve získali Jihočeši rohový kop, když gólman pohotově vyškrábl pěknou hlavičku černobílých, vzápětí dostal Schön žlutou kartu, vzápětí zahrávali hosté přímý volný kop, který ale mířil do náruče brankáře a v samém závěru spálily Budějovice i poslední slušnou šanci. A tak si mohly zahrát o třetí místo s domácí Žirovnicí.