Nejvyšší porážku v sezoně utržili fotbalisté českobudějovického Dynama na startu poslední třetiny Fortuna národní ligy. Jihočeši prohráli s Olomoucí 2:5, když jeden z gólů černobílých dal Ivo Táborský, který si sypal popel na hlavu za neproměněnou penaltu. Výhru olomoucké Sigmy naopak řídil vytáhlý forvard Tomáš Chorý, jenž otevřel gólový účet zápasu.

Podobný výsledek jste si před utkáním nepředstavili asi ani v nejmenším, že?
To ne. Směrem dozadu jsme utkání jako tým nezvládli. Dvacet kol jsme hráli v defenzivě dobře, v tom jednadvacátém nám to nevyšlo. Poprvé jsme dostali takový kotel. O to nepříjemnější je to, že se tak stalo na vlastním hřišti. Na druhou stranu - Olomouc dala gól ze všeho, do čeho kopla. Dělali jsme naivní chyby, které tým jako Olomouc dokáže potrestat. Směrem dopředu to nebylo špatné. Dali jsme nejlepší defenzivě soutěže dva góly, kdybych dal penaltu, mohly být tři. Nezvládli jsme to vzadu.

Co říci k penaltě na vaši osobu? Zdála se být vcelku jednoznačná.
Ano, dle mého jasná penalta. Už se stalo jiným hráčům, že by penaltu nedali. Z mé strany byla ale největší chyba ta, že jsem na ni vůbec šel. Platí nepsané pravidlo, že faulovaný hráč by na penaltu jít neměl. Já ho porušil a penaltu jsem nedal.

Vypadalo to, že jste do poslední chvíle čekal na pohyb brankáře Buchty.

Ivo Táborský zahrává pokutový kop, Buchta ho vychytal
Ne, byl jsem předem rozhodnutý, že ji tam kopnu. Chtělo to asi víc důrazu. Gólman je dlouhý, šel tam dopředu a vytáhl ji.

Spravil jste si chuť alespoň o čtvrthodiny později, kdy jste snížil na 2:4?
Na minutu jsem si spravil chuť, pak jsme zase dostali gól. To je věc, na kterou naše mužstvo hrozně doplácí. Máme v sestavě pět zkušených kluků, ale pět dvacetiletých. Pětkrát v sezoně se nám stane, že dostaneme gól v 90. minutě, tentokrát jsme dvakrát dali gól a do minuty hned inkasovali. Musíme ustálit výsledky a nemít takové výpadky.

Ve druhé půli jste měl ještě jednu slibnou střelu, ale gólman Olomouce ji vystihl.
Bylo toho víc. Pak jsem ještě střílel z úhlu z pravé strany do boční sítě, z druhé strany jsem chtěl přihrávat po zemi, ale míč mi skočil. Chce to víc klidu ve finální fázi. Nicméně vytvořit si tolik šancí proti Olomouci je dobré, dozadu jsme to nezvládli.

Jak jste viděl situaci před druhým gólem soupeře v nastavení první půle? Zdálo se, že po vašem rohu hlavičkoval olomoucký Škerle zpátky k exekutorovi rohu, ale asistent odmával ofsajd a z následného protiútoku jste inkasovali.
Ofsajd to být nemohl, hlavičkoval to jejich hráč. Ale chyby dělá každý – já nedal penaltu, rozhodčí odpískal ofsajd, který nebyl. Poločas už bychom na jejich půlce dohráli. Před prvním gólem na hřišti ležel Čáva (Patrik Čavoš, pozn. autora), oni chtěli míč zakopnout, nezakopli a dali gól. Byl to částečně i smolný zápas, dostali jsme góly, které jsme dostat nemuseli. Musíme se z chyb poučit.

Byla hodně citelná i absence Adriána Čermáka, který musel v 8. minutě střídat?
Hális (Jan Hála, pozn. autora) odehrál výborný zápas. Měl to o to těžší, že šel do rozehraného zápasu. I vzhledem ke svému věku to zvládl výborně. Čermiho je samozřejmě škoda, ale Hálisův záskok je jedním z mála pozitiv celého zápasu.

Svou roli dobře zvládl i další mladý náhradník Lukáš Matějka, který vás vyslal do úniku, po němž se kopala penalta.
Jen ať se učí. Je to mladý kluk, kterému takový zápas proti prvnímu týmu tabulky dá hodně. Všichni si musíme vzít ze zápasu zkušenosti pro příště.

Snad jsme trenérovi udělali radost, věří olomoucká věž Tomáš Chorý

Možná jste čekali utkání v Českých Budějovicích těžší, než ve skutečnosti bylo, že?
To je pravda. Dynamo je tým z první poloviny tabulky, ale je vidět, že nemají optimální období. My jsme sice byli ve vedení, ale sami jsme si zápas zkomplikovali. Při tom nás na to trenéři upozorňovali, že musíme hrát pořád. Ještě, že se nám podařilo vstřelit pět branek, to nás v závěru zklidnilo. Budějovice byly pořád na dostřel, vypadalo to spíš jako hokej.

Střetly se jedny z nejlepších defenziv v soutěži. Místo gólové přestřelky se spíše očekával zápas o jednom či dvou gólech.

Tomáš Chorý v červeném u míče
V minulém kole proti Třinci jsme vyhráli 1:0 a hráli ze zabezpečené obrany. V Budějovicích to bylo jiné, otevřenější utkání a povedlo se nám proměnit pět šancí. Z tohoto pohledu jsme maximálně spokojeni.

Pro osud utkání byl poměrně důležitý i váš druhý gól těsně před pauzou, souhlasíte?
Ano, o poločase jsme to měli dobře rozehrané. Plša (Jakub Plšek, pozn. autora) mi při prvním gólu míč dobře připravil, já už to pak jen trefil k tyči. Druhý gól dal Kuba Petr těsně před koncem poločasu, kdy se i trošku se štěstím trefil parádně, ale na to se historie neptá. Jen škoda, že jsme zkraje druhého dějství hned dostali kontaktní gól. Zbytečně jsme začali panikařit, ale dokázali jsme naštěstí rychle odpovědět.

Vyjma branky z penalty se všechny vaše góly zrodily po hezkých akcích.
Všechny góly byly z náběhů, v rychlosti. Přesně tak, jak to chceme hrát. Směrem dopředu nám to vycházelo a soupeř to nedokázal bránit. Jsme spokojeni a snad i trenér bude spokojený. (usměje se)

V posledních zápasech jste moc gólů nedávali. Byl pro vás duel na jihu Čech střeleckým probuzením?
Možná to tak je. Snažíme se hrát ze zabezpečené obrany, potom skoro vždycky alespoň jeden gól dáme. Vzadu chceme hrát na nulu, a když vyhrajeme 1:0, tak se to taky počítá jako výhra za tři body.

Dynamo patřilo mezi celky ze širšího okruhu konkurentů v boji o postup. Je i z tohoto hlediska vysoká výhra důležitá?
Ano, jsme rádi. Je to další krok k postupu. Půjdeme zápas od zápasu a snad to vyjde!

Olomouc na Střeleckém ostrově potvrdila pozici lídra (8.4.2017)

Sedmibrankovou podívanou přineslo sobotní televizní utkání Dynama s Olomoucí. Sigma si dokázala už v prvním poločase vytvořit dvoubrankový náskok, když se trefil Chorý a Petr. Za Dynamo snížil na začátku půle kapitán Benát, jenže Hanáci odpověděli dvěma slepenými góly. Na konečných 2:5 upravili Táborský a Buchvaldek.