Mimořádně důležitý začátek sezony čeká v pondělí českobudějovické Dynamo. Jihočeši si moc dobře uvědomují, jak jim série úspěchů na začátku minulého ročníku pomohla k výbornému podzimu. Proto nemají jiný cíl, než na úvod na vlastním stadionu porazit Viktorii Žižkov. Úvodní zápasy černobílí zvládají, proti celku zpod žižkovského vysílače se jim daří, tak snad to vyjde i tentokrát. Začíná se v 18 hodin před kamerami České televize.
FK Viktoria Žižkov
Rok založení:1903
Trenér:David Vavruška
Hvězdy týmu:Podrazský, Engelmann, Švejdík
Největší úspěchy: 1x vítěz ligy (1928), 4x vítěz českého poháru
Posledních pět let:
2012/13 - 2.liga (8. místo)
2013/14 - 2.liga (5.místo)
2014/15 - 2.liga (4.místo)
2015/16 - ČFL (2. místo)
2016/17 - 2.liga (9. místo)
Stadion: Stadion Viktoria Žižkov (5037 diváků)
Klubové barvy:Červená a bílá
Internet: www.fkvz.cz

Preview

FK Viktoria Žižkov stojí na startu sezony, která pro ní bude druhou ve Fortuna národní lize po minulém nováčkovském ročníku. O nováčkovi jako takovém však nemůže být řeč. Žižkov toho odehrál hodně v první i druhé lize, klub ale skoro položily finanční problémy v roce 2015. To je však minulost, tým trenéra Davida Vavrušky skončil v uplynulé sezoně devátý a hlavně podzimní část se mu vyvedla. Proto nebyl pod žižkovským vysílačem žádný důvod k velkým změnám. Z hostování se akorát vrátili do svých klubů Krystan, Čapek či Opluštil, na testech v Liberci neuspěl Jeslínek. Mužstvo naopak rozšířili na roční hostování s opcí mladíci Martin Toml a David Sixta. Hostování bez opce má v klubu teplický stoper či defenzivní záložník Petr Kodeš, brankář z Táborska Josef Řehák, mladý slávistický stoper Vojtěch Mareš a rovněž sešívaný středopolař Marcel Čermák. Seznam hráčů na hostování ještě pár dní před ligou rozšířili karvinský středopolař Petr Galuška a chorvatský útočník ze Slavie Petar Musa. Do Viktorie se vrátil zkušený Josef Bazal.

Příprava se Viktoriánům, alespoň co se výsledků týče, moc nepovedla. Z osmi zápasů jich hned sedm prohráli a porazili pouze juniorku Slavie. Výkony ale například proti A-týmu Slavie (1:2) či Jihlavě (1:2) nebyly špatné. Vavruškův tým padl dále i s Jabloncem, Příbramí, Vlašimí, Vyšehradem a v generálce s Teplicemi. Úspěch si Žižkov zapsal v domácím poháru, kde otočil vývoj zápasu s Mariánskými Lázněmi. Osa týmu se oproti minulé sezoně takřka nezměnila. V brance je jedničkou Hrubeš, obranu řídí expsarťanský stoper Švejdík, na pravém kraji nastupuje bývalý českobudějovický bek Pavel Hašek. Šéfem zálohy je kapitán Podrazský, v útoku jsou nebezpeční Stratil nebo střelec poslední sezony Engelmann.

Poslední přípravné utkání Žižkova:
FK Teplice – FK Viktoria Žižkov 2:1 (1:0)
Branky: 31. Vaněček, 54. Kučera – 58. Engelmann. Bez karet.
Sestava Žižkova: Hrubeš – Hašek, Švejdík, Toml (72. Mareš), Pardubský – Bazal (62. Telnar), Kodeš, Čermák (67. Hurka), Volek (57. Engelmann) – Jelínek (62. Galuška), Stratil (57. Podrazký).

Dynamo má za sebou poměrně vydařenou letní přípravu, kterou zvládlo s bilancí tří výher se Sokolem Sezimovo Ústí, Brnem a Benešovem, dvou remíz se Slavií a Táborskem. Jedinou porážku Horejšovu výběru připravil plzeňský vicemistr. Kaňkou na letním období je nečekaný konec v domácím poháru, kde Jihočechy v prvním kole vyřadily divizní Velvary. „Je to pro nás varování. Druhá liga je tak vyrovnaná, že jakmile podceníme jedinou situaci v kterémkoliv zápase, tak soupeř ji potrestá. Potrestaly ji divizní Velvary, druholigové týmy ji ztrestají tím spíš. Musíme se vyvarovat jakéhokoliv podcenění a hrát každý zápas naplno devadesát minut,“ má jasno sedmatřicetiletý kapitán Dynama Petr Benát.

Jihočechům se zpravidla daří v úvodních zápasech sezony, pětkrát po sobě dokázali bodovat. Minulý rok po nepovedené přípravě začali černobílí povedený podzim výhrou v Třinci 2:0 ze závěru zápasu. Start bude důležitý i tentokrát. Trenéru Horejšovi bude v pondělí scházet Čermák a Pouček. Rekonvalescent Ivo Táborský by měl být k dispozici, ale jeho zdravotní stav ještě zřejmě není adekvátní devadesátiminutové zátěži. Otázka také je, jak českobudějovičtí trenéři poskládají po odchodu Fundy a zranění Poučka obranu. Několik variant má čtyřicátník na lavičce Dynama také v ofenzivní části sestavy.

Utkání 1. kola Fortuna národní ligy začíná v pondělí v 18 hodin na Střeleckém ostrově a vy jej můžete zde sledovat v online reportáži nebo v přímém přenosu stanice ČT Sport. Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Pavel Královec, na čarách mu budou asistovat pánové Kožár a Šimáček.

Předpokládané sestavy:
Dynamo: Křížek – Řezáč, Novák, Havel, Kladrubský – Javorek, Čavoš – Wermke, Táborský (Benát), Pešek – Mashike (Kadula).
Žižkov: Hrubeš – Hašek, Švejdík, Toml, Pardubský – Kodeš, Podrazký, Čermák - Jelínek, Stratil, Volek (Engelmann).

Vzájemné zápasy:
Rovných třicet duelů spolu odehrály oba celky. Bilanci drží lepší Pražané, kteří Jihočechy šestnáctkrát porazili. Českobudějovičtí se radovali desetkrát. Jen čtyři dosavadní zápasy skončily remízou. Naposledy se body dělily v roce 2007, od té doby se odehrálo devět utkání a vždy v nich zvítězil domácí tým! Celkově hraje v bilanci obou týmů velkou roli domácí prostředí. Kromě čtyř remíz dokázal Žižkov vyhrát dvakrát v Českých Budějovicích, Dynamo naopak na stadionu Viktorii nikdy nezvítězilo! Daný formát ve vzájemných zápasech fungoval i v minulém ročníku. Na podzim zvítězilo Dynamo na Střeleckém ostrově 2:0, když se v závěrečné čtvrthodině trefili Pešek s Wermkem. Jarní odveta vyzněla lépe pro Viktorii, která se radovala po vítězství 3:1. V obou případech šlo o vyrovnané zápasy.

Ostatní zápasy 1. kola:
Hradec Králové - Táborsko28. 7. 201718.00
Vítkovice – Ústí nad Labem28. 7. 201718.00
FK Olympia - Pardubice29. 7. 201710.15
Příbram - Znojmo29. 7. 201717.00
Frýdek-Místek - Opava29. 7. 201717.00
Vlašim - Sokolov30. 7. 201717.00
Varnsdorf - Třinec30. 7. 201717.00