Zápas SK Dynamo - Zlín

Po sobotních ztrátách většiny aspirantů na boj o první ligu se fotbalistům SK ČB naskytla šance na brejk. V neděli ji využili stoprocentně.

Přímý souboj o čelo druholigové tabulky přinesl kvalitní fotbal, který by zejména v první půli snesl prvoligové parametry. Rovným dílem se na tom podílely oba týmy, protože Zlín potvrdil své kvality a dokonalým presinkem bránili domácím v kombinačních akcích. Navíc do páté minuty se třikrát dostali do nebezpečné blízkosti Semanovy branky a kopali tři rohy, zatímco domácí tým v té době tuto možnost neměl. Naštěstí obrana Bokšova týmu pracovala spolehlivě. Hosté měli ve 13. minutě také první střelecký pokus, i když Švachova střela z velké vzdálenosti šla vysoko přes.

K aktivitě hostí bezesporu přispěla i určitá opatrnost domácích, kteří se očividně snažili v úvodu se nedopustit žádné chyby, přitom se však snažit o rychlý brejk. Tato taktika se ukázala být účinná, protože už v 18. minutě ze své prakticky první vydařené akce otevřeli skóre: Pennerův dlouhý centr do vápna vrátil Sivok z rohu malého vápna od brankové čáry zpět a nabíhající Plocek z voleje nedal Novákovi ve zlínské brance žádnou šanci. "Jenom jsem se bál, abych nepřekopl branku, protože v posledních zápasech mám dost smůlu a míče mi létají hodně nahoru. Jsem rád, že to tam spadlo," zhluboka si oddechl šťastný střelec.

Vedoucí gól hosty vyvedl z herní koncepce a domácí rázem si začali diktovat tempo. Měli i několik možností, ale Povišerova střela z rohu vápna ve 26. minutě šla mimo a nepřesnou mušku měl vzápětí i Klinka. Mnohem větší šance však měli o tři minuty později hosté, když Zapletal a Lukaštík v rozmezí dvou tří vteřin byli sami před Semanem, ten však skvěle zachránil. "Prvnímu střelci jsem se snažil vykrýt střelecký úhel, což se mi podařilo. Při dorážce už jsem ležel na zemi, tam už jsem zasahoval reflexivně. Bylo v tom i štěstí," líčil Seman. Ve 37. minutě se opřel do míče za vápnem zlínský Krupník, jeho pumelice však šla těsně nad břevno.

Ve vyrovnaném druhém poločase si domácí připravili vynikající šanci hned v úvodu, když Opravil ideálně vysunul Povišera, jeho neméně přesný centr našel Klinku, ten však sám před brankou mířil v pádu hlavou vedle. Hosté měli příležitost změnit skóre v 52. minutě, když po Pennerově zákroku na Krupníka kopal Zapletal trestný kop z výhodné vzdálenosti, ale jeho vydařený pokus včera opět výborný Seman vytlačil přes břevno. V 55. minutě se rodila brejková šance pro Klinku, jenže milimetrový ofsajd jeho pokus zmařil hned v zárodku. V 73. minutě přistrčil Janda míč Plockovi, který však z dvaceti metrů mířil vedle. Obrovské příležitosti pojistit nejtěsnější náskok se naskytly budějovickým fotbalistům po dvou vydařených brejkových akcích v 78. a 84. minutě, ale přesnější muška chyběla.

První možnost připravil pro Plocka šikovně Opravil, když za půlkou vytáhl k sobě dva obránce hostí a míč přenechal rozběhnutému Plockovi. Ten běžel sám na bránu, ale vybíhajícího Nováka se mu prostřelit nepodařilo. "Možná jsem ještě mohl nahrávat, ale v podobných situacích už se těžko nahrává. Mohl jsem asi míč lépe umístit, ale já už jsem prostě nemohl," litoval promarněné příležitosti hbitý záložník. Také ve druhé gólové akci byl Opravil, jenž si vyměnil míč s Klinkou, avšak z dobré pozice netrefil branku. V závěru se hosté všemožně pokoušeli o vyrovnání, jejich akcím už chyběl klid. V nastaveném čase se vydal na rohový kop před branku Zlína i brankář Novák, vše už ale bylo marné, domácí si zasloužené vítězství vyrvat nedali.

"Byl to zápas dvou podobných herních stylů, založených na zónové obraně. Šance byly na obou stranách, ale zatímco domácí jeden gól dali, nám se to nepodařilo. V závěru, kdy jsme hráli už jen na tři beky, neproměnili domácí některé gólovky, ale i my jsme střelecky propadli," povzdychl si hostující trenér Bohumil Páník. "Viděli jsme kvalitní utkání, zejména v prvním poločase. Hosté potvrdili vysokou kvalitu, ale my si pohlídali vstup do utkání i začátek druhé půle," pochválil své svěřence domácí kouč Milan Bokša