Zápas SK Dynamo - Opava

V souboji dvou dosud neporažených nenašli fotbalisté SK České Budějovice ani napotřetí přemožitele. V sedmém vzájemném duelu v nejvyšší soutěži se jim navíc podařilo Slezany pokořit vůbec poprvé a navzdory předligovým očekáváním se nadále drží na špici tabulky.

Už ve 3. připravili Jukl s Lengyelem pozici pro Obšitníka, krátce nato posadil Káník míč na hlavu Fujdiarovi, ale úvodní budějovické pokusy se mezi tři magické tyče nevešly. Tlak domácích sílil, další Obšitníkova střela si cíl nenašla, ovšem ve 20. už uhodilo. Na levé straně se elegantně uvolnil Janda a zpětnou přihrávkou našel Obšitníka, jehož parádní a těžko lapitelný pozdrav do šibenice našel brankář Schmucker až v čeřenu za svými zády.

Po změně stran budějovický tlak polevil, naopak hosté začali vykukovat z obranné ulity o poznání častěji, než tomu bylo v prvních 45 minutách. Ve 47. utekl po levé straně Szkukalek, jehož střílený centr se dostal až před branku Budějovic, ale Štefkovu skluzu chyběl krůček. Padesátá minuta přinesla rozruch pro změnu před opavskou svatyní. Janda vyslal do sóla Jukla, který se neohroženě vřítil do pokutového území a po střetu se Schmuckerem se ocitl na zemi. Penalta se ale nekopala, navíc posila z Hradce Králové si za svůj počin vykoledovala od hlavního Liby žluté varování.

Tým ze severní Moravy se do pořádné šance nedostal, přesto byl v 72. hodně blízko k vyrovnání. Dlouhé autové vhazování se po nedorozumění Pěničky s Drobným dostalo až ke kapitánu Grussmannovi, který však ze tří metrů napálil míč pouze do břevna. Trenér Tobiáš pak za nevýrazné útočné duo Janda - Fujdiar poslal na zkušenou mladíky Lafatu s Rožboudem a moc nechybělo k tomu, aby jej prvně jmenovaný odměnil za nabídnutou možnost gólovým zápisem.

Nejdříve se v 79. po Juklově vysunutí proti němu vytáhl Schmucker a za dalších pět minut jeho razantní pokus o akci Drahoráda jen těsně minul svůj cíl. Ten v závěru nenašla ani dalekonosná střela dalšího náhradníka Kopeckého, ani Lengyelova hlavička po centru Obšitníka v nastaveném čase.


Ohlasy trenérů

Pavel Tobiáš (Č. Budějovice): "Utkání samotné potvrdilo předpoklad, že to bude obzvlášť těžké. Opava hrála výborně, byla neustále v pohybu. Vítězství jsme doslova vydřeli, při jediné šanci soupeře pak měli i potřebné štěstí. Důležité jsou tři body, které jsme si za nasazení a bojovnost zasloužili."

Jiří Bartl (Opava): "Podle mého názoru by utkání slušela spíše remíza. Šance, kterou měl Grussmann, by se proměňovat měla. Pro nás to je velká škoda, protože jsme nehráli v poli špatně. Z výsledku jsem zklamaný, neboť s trochou štěstí jsme si mohli odvézt bod."