Zápas SK Dynamo - Jablonec

Ještě ráno to vypadalo, že si hosté objednali na utkání počasí, ve kterém se cítí jako doma. České Budějovice totiž přes noc pokryl sněhový poprašek, takže by si Jablonečtí mohli připadat jako na severu. Ovšem ještě než utkání začalo, sníh roztál a těžko soudit, zda je právě to rozhodilo natolik, že na jihu Čech předvedli výkon, s jakým se body pro záchranu nezískávají. Zaslouženě prohráli díky obrozenému ostrostřelci Jandovi.

Jablonec od začátku demonstroval, na co hodlá sázet, a zabednil se na vlastní polovině. Jihočeši začali záhy zažehávat jiskřičky gólových šancí, ovšem při absenci tvůrce hry Obšitníka se spoléhali zejména na nakopávané míče a standartní situace.

Přesto se první příležitosti urodily po pěkných kombinačních akcích. V 10. minutě ještě po spolupráci Jandy a Jukla stihla obrana zelených ukopnout míč před Váchou, témuž hráči prostrčil balon o chvíli později Janda, českobudějovický navrátilec se prosmýkl skrz jablonecký dvojblok a z úhlu zalomcoval břevnem.

Nejčastěji však strašil brankáře Podhajského domácí kanonýr Janda. V 18. s námahou vytlačil gólman jeho hlavičku, ve 22. se Janda uvolnil na penaltě, ale ráně do sítě zabránil Homola, a ve 30. mu nezbylo po sóle přes půl hřiště sil ani na střelu, ani na přihrávku. Jablonec? K první střele se odhodlal ve 41. Barteska, jenže letěla asi deset metrů mimo. Věrně to odráželo útočné snahy Severočechů, kteří v okamžiku, kdy si měli přihrát směrem dopředu, nabízeli většinou jen marnost.

Po pauze vyslal Janda ještě jeden cvičný pokus a v 52. pálil naostro. Vácha postrčil míč vystřídavšímu Kopeckému, ten ho potáhl do vápna a na jedničku složil maturitu z předmětu "Načasování přihrávky při situaci dva na jednoho". Volný Janda poslal kolem Podhajského balon s přehledem do sítě - 1:0.

Inkasovaný gól sice hosty trochu probudil, ovšem k ohrožení Drobného se nedostali - centry odvracela v pohodě obrana, gólman si na balon sáhl sotva dvakrát. Čítankový brejk pak černobílým vyšel ještě jednou. Kopecký sebral před vlastním pokutovým územím míč, na tři přihrávky se zastávkami s názvem Janda a Káník se dostal Janda sám před Podhajského, jenž sice jeho kličku vystihl, ovšem míč neudržel a vytáhlý útočník ho poslal podruhé do branky - 2:0. Jedinou šanci měl Jablonec v poslední minutě, ovšem zmrzlý Drobný si s ní poradil. Už předtím mohl zvýraznit výhru Nehoda, jenže z malého vápna přestřelil.


Ohlasy trenérů

Pavel Tobiáš (Č.Budějovice): "V bojovném prvném poločase jsme si vytvořili dvě až tři šance, ovšem prosadili jsme se až ve druhé, fotbalovější půli. Hosté se k ničemu nedostali díky naší výborné obraně, výhra je naprosto zasloužená."

Zdeněk Klucký (Jablonec): "Výsledek je špatný, chtěli jsme bodovat. Do přestávky jsme nedotáhli několik dobrých šancí, hráli jsme však jen po šestnáctku, málo jsme zakončovali."