Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Výkonný ředitel Dynama České Budějovice Zdeněk Kořínek prožil neveselou první sezonu na kapitánském místu týmu z jihu Čech. A-tým sestoupil do druhé ligy, třetiligová rezerva je jen krůček od sestupu do divize a ligový dorost jen díky skvělému jaru odvrátil hrozbu sestupu. Vedení Dynama si neúspěchy v letošní sezoně plně uvědomuje a již nyní mobilizuje síly pro následující velmi složité období. Hodnocení sezony z pohledu jednoho z nejvyšších mužů Dynama si můžete přečíst v emailovém rozhovoru…

A-mužstvo mužů sestoupilo do druhé ligy, dá se přesto na uplynulé prvoligové sezóně najít nějaké pozitivum?
Musel bych hodně přemýšlet, abych nějaká pozitiva našel, ale v některých zápasech uplynulé sezony jsme zahráli kvalitní fotbal.

Dynamo není jenom A-tým, v již tradičně velmi vyrovnané ČFL se juniorka propadla těsně nad sestupové pásmo a dvě kola před koncem (obě hraná venku) je ve velmi nezáviděníhodné pozici...
Dojde k posílení mužstva hráči A týmu, i když problém přináší dovolená A týmu. Ale ani v Příbrami a ani v Xaverově to nebude lehké. Je škoda, že některé zápasy, například s Karlovy Vary, Strakonicemi nebo s Hradcem Králové se nepovedly.

Naopak po špatném podzimu se k výborným výkonům vybičovali starší dorostenci, kteří jsou již prakticky zachráněni. Na podzim mladíci vyhráli pouze dvakrát, v neúplné jarní části již sedmkrát. Kde došlo  k zásadnímu zlomu?
Po příchodu Jiřího Vlčka k týmu, který kvalitně zvládl zimní přípravu, se dostavily i výsledky.

Postoje fanoušků ke klubu ovlivnily i dvě situace ohledně hráčských změn. Tou první bylo hostování Martina Vozábala v řeckém Xanthi, se kterým vedení klubu krajně nesouhlasilo. Na toto téma bylo již napsáno spousta, zkuste prosím přesto říci, kde se stala chyba, jak se celá situace vyvíjela a v jakém stavu je teď vedení Dynama vůči bývalému kapitánovi.
Byla to naprosto nevhodná doba k tomu, abychom uvolnili tohoto hráče k hostování, nikoli k přestupu. Dnes s Martinem jednáme a možností pro jeho uplatnění je víc. Skoda Xanthi může uplatnit opci a hostování může vyústit v přestup. Reálné jsou ale i další alternativy – návrat Martina Vozábala do Dynama anebo jeho přestup do jiného českého klubu v lize. Uvidíme.

Ještě větší diskuze vyvolala situace okolo Davida Lafaty, který odmítl podepsat novou smlouvu a byl následně přeřazen do B-týmu. Po příchodu Františka Cipra se do hlavního týmu vrátil. Jak se k tomu vedení týmu stavělo a myslíte, že to byl správný tah?
K zařazení Davida Lafaty došlo na přání trenéra Františka Cipra, který spoléhal na jeho střelecké schopnosti, ale herní výpadek byl v závěru jarní části ligy na jeho výkonu příliš znát.

Když už jsme u trenérů... Během sezóny se v klubu vystřídali celkem tři. Snad poprvé v historii si fanoušci nepřáli odchod Pavla Tobiáše, který klub opustil po osmi kolech. Na jeho místo přišel nezkušený Robert Žák, nebyl to přeci jen příliš velký risk?
Pavel sám nabídl svoji rezignaci, takže vedení klubu bylo postaveno před hotovou věc. Trenér Žák měl jako asistent dostatek zkušeností a měl obrovskou chuť prosadit se mezi elitními trenéry. Dokázal dvakrát remizovat s ohroženými týmy na jejich hřišti (Slovácko, Opava). Můžeme jen odhadovat, jak by dopadly zápasy s Baníkem a Spartou, kdyby měl Žák k dispozici Kuliče, Lafatu a Vozábala . . . Otázek a analýz na téma uplynulého ročníku je v současnosti hodně, ale je pravda, že Robert Žák si na nepříznivé okolnosti nikdy nestěžoval a bojoval.

Jak je na tom Dynamo v současné době po ekonomické stránce? O bývalém řediteli Emilu Kristkovi někteří lidé říkají, že jediné co uměl, bylo rozhazovat peníze. Poslední dobou se objevují spekulace, že na tom Dynamo není finančně dobře. Vše ale tak trochu dementoval František Cipro, který po zápase s Olomoucí řekl, že hráči a realizační tým dostávají peníze dokonce s předstihem...
Prioritou majitelů klubu je zajistit pro jeho fungování co nejlepší podmínky. To znamená mimo jiné, aby hráčům byly v termínech vyrovnány veškeré finanční závazky. Také tomu tak po celou sezonu bylo. Podmínkou je udržet rozpočet na úrovni, která je potřebná pro činnost prvoligového klubu. Klubový rozpočet se neobejde bez prostředků z prodeje hráčů, ale především bez prostředků získaných z reklamy. Proto je naším důležitým a stálým úkolem získávat obchodních partnery pro spolupráci.

Zajímavá situace může nastat i ohledně rekonstrukce stadionu na Střeleckém ostrově, městské zastupitelstvo schválilo dotaci na výstavbu severní a rekonstrukci hlavní tribuny. Nejsou sestupem A-týmu tyto plány ohroženy?
Ne, tyto plány platí a prostředky schválené zastupitelstvem budou na podzim prostavěny. Spolupráce se statutárním městem České Budějovice je v tomto směru na velmi dobré úrovni. Naše účinkování ve druhé lize pro nás neznamená žádnou změnu v povinnosti zajistit technické podmínky pro utkání s ohledem na vybavení stadionu. Podmínky profesionální licence, o niž žádáme každoročně, v tomto ohledu nečiní rozdíl mezi prvoligovými a druholigovými kluby.

Fakt, že Dynamo sestoupilo do druhé ligy je obecně známý. U týmu zůstává František Cipro - bude cílem týmu okamžitý návrat do první ligy a nebo se začne postupně budovat zcela nové mužstvo.
Naším cílem je okamžitý návrat do první ligy a zároveň dobudování mužstva. Významným zdrojem pro stavbu a personální doplňování ligových týmů je nejen v našem, ale i v obdobných klubech výchova vlastních hráčů. Proto se soustřeďujeme na zkvalitnění přípravy ve všech mládežnických kategoriích, ať už se to týká zvyšování kvalifikace trenérů nebo příchodu nových trenérů.

O ambicích týmu mnoho napoví především složení týmu. Bude se klub snažit udržet co nejvíce tým pohromadě a nebo v případě zájmu bude hráče uvolňovat?
V současnosti řešíme jak odchody, tak příchody, ale věřím, že se nám podaří postavit silný kádr, který vybojuje postup zpět do první ligy.

Největší zájem je asi o elitního střelce Marka Kuliče. Můžete naznačit, o které další hráče je asi největší poptávka?
Zaznamenáváme zájem o Horejše a Pončáka, žádaný je i brankář Filipko, kterého ale teď bohužel vyřadilo na delší dobu zranění.

Dynamo v letošní sezoně prožívá stoleté výročí od založení klubu. Každé takovéto výročí provázejí oslavy, které ale budou pro Budějovice určitě poznamenány sestupem do druhé ligy. Můžete přesto fanouškům naznačit, na kdy se nějaké případné oslavy plánují a co bude jejich náplní? Obvykle se stává, že oslavující tým odehraje na domácím stadionu utkání s některým atraktivním zahraničním týmem...
Na podzim připravujeme takový jubilejní zápas.

Na internetových stránkách Dynama právě probíhá hlasování o nejlepšího hráče uplynulé sezony - pokud byste mohl vybrat tři hráče Dynama, kteří byli v loňské sezoně nejlepší, kdo by to byl?
Hlasoval bych pro Filipka, Plocka a Kuliče.

Děkujeme za rozhovor.