Před zraky reprezentačního trenéra Karla Brücknera nastoupili fotbalisté Dynama České Budějovice doma proti Kunovicím a po pohledném zápase s velkým množstvím šancí nakonec zvítězili 3:0, když se dvakrát trefil Vozábal a jednou Mrkvička. Fotbaloví příznivci si skutečně přišli na své, vedle třech branek viděli spoustu pěkných kombinací, dva pokutové kopy Dynama a dvě červené karty Kunovic. Při pohledu na statistiky zápasu by se tak mohlo zdát, že hosté z Kunovic předváděli zákeřný fotbal. "Teď když se někdo podívá do novin, tak se koukne na naše dvě červené karty a řekne si, že to musel být z naší strany brutální zápas. Přitom to není vůbec pravda. Oba týmy hrály velmi slušně a z naší strany nepřipadalo v úvahu, že bych třeba hráčům řekl, že mají hrát na Karla Poborského tvrdě. Takovou věc bych si v životě nedovolil. Měli ho spíše zdvojovat, ale ne zranit," řekl po zápase trenér Kunovic Oldřich Machala.

Reportáž a fotogalerie: SK Dynamo ČB - FK Kunovice 3:0
Ohlasy hráčů: Martin Vozábala a Petr Faldyna

A měl pravdu. Jeho svěřenci se rozhodně neodhodlali k záludné hře a utkání se i za rozhodnutého stavu dohrávalo se vší slušností. Přesto ale hostujícího trenéra vyloučení svých dvou hráčů velmi mrzelo: "V prvním případě rozhodčí do zápisu napsal, že to bylo po surovém zákroku, ale to podle mě tedy určitě nebyl. Dokonce si myslím, že náš hráč kopl nejdříve do míče. Faul to asi byl, ale rozhodně to nebyl surový zákrok bez úmyslu hrát míč." Zatímco při prvním vyloučení přišla pro hostujícího Hrnčára červená karta bez předchozího napomenutí, ve druhém případě byl vyloučen Gerych, který měl na svém kontě již žlutou kartu. "Jenže on dostal červenou kartu také přímo a bude nám v dalším zápase chybět. Kdyby dostal červenou kartu po druhé žluté, mohl dostat pouze podmínku a ve středu v poháru s Baníkem mohl hrát," vyčítal Oldřich Machala ztráty v týmu.Utkání okořenily i dvě penalty ve prospěch Jihočechů, nad kterými trenér hostů sympaticky vůbec nelamentoval: "O pokutových kopech nepochybuji, ale co se týká červených karet, tak ty asi být nemuseli. Nyní máme o dva hráče méně a ve středu proti Baníku budeme mít k dispozici pouze asi dvanáct hráčů. Z mého pohledu jsme nyní tedy ve velmi složité situaci."
Samotný průběh zápasu hodnotil Machala s nadhledem: "Spokojený jsem byl tak do té pětadvacáté minuty. Poté jsme dostali branku, které jsme mohli zabránit. Bylo to po naší velké chybě. Po vyloučení se proti tak kvalitnímu mužstvu, jaké mají České Budějovice, dá jen velmi těžko uspět. Když nám vyloučili druhého hráče, tak už bylo pouze otázkou kolik dalších branek dostaneme." Jako již tradičně přišla na pozápasové tiskové konferenci i řeč na jediného reprezentanta v druhé nejvyšší soutěži. "Hrát proti takovému hráči, jako je Karel Poborský je velmi obtížné. Já ho osobně považuji za jednoho z nejlepších hráčů hrajících na pravé straně hřiště v celé Evropě," vysekl Machala Poborskému poklonu. "Gratuluji soupeři k vítězství, byl lepší a vyhrál zcela zaslouženě." řekl na úplný závěr lodivod Kunovic.

Po středeční porážce na hřišti Žižkova nevstupovali do utkání s přehnaným optimismem ani domácí fotbalisté pod vedením Františka Cipra. "Ze zápasu jsme měli dost obavy, protože jsme měli s Kunovicemi nepříznivou bilanci a pořád nás to v té hlavě trochu strašilo. Navíc si myslím, že je to dobré mužstvo. Například v Hradci hrálo naprosto vyrovnaný zápas a nešťastně tam prohrálo 1:0. Věděli jsme, že Kunovice dnes budou především bránit a že budou vycházet do rychlých protiútoků," začal kouč Dynama. Jeho slova hosté v úvodu zápasu potvrzovali a Jihočeši se na dostřel branky dostávali jen velmi těžko. S přibývajícími minutami se ale fotbalisté Dynama prosazovali stále víc a víc. "V první dvacetiminutovce jsme se sice snažili, byl tam z naší strany dobrý pohyb a dalo se na to koukat, avšak naše hra byla stereotypní a díky nakopávaným míčům jsme se neprosazovali. Trochu mi chyběla ta naše hra po stranách a následné centrované míče do vápna. Až první gól nás trochu uklidnil a ve zbytku první půle jsme si vytvořili hodně šancí," popisoval Cipro průběh zápasu. Správné budějovické fotbalové manévry přišly ve druhé části první půle, Jihočeši si vytvářeli řadu šancí a svého soupeře nepouštěli za půlící čáru: "Posledních pětadvacet minut prvního poločasu se na to opravdu dalo koukat. Byly tam z naší strany dobrá akce a několikrát hosty podržel gólman, který chytil snad tři góly. O půli jsme měl trochu obavy, hodně se tleskalo, měli jsme hodně šancí, ale pořád to bylo jen 1:0. Když Karel nedal penaltu, tak se na naše kopačky zase vkradla trochu nervozita a uklidnil nás až druhý gól."

Podobně jako na Žižkově se i v neděli proti Kunovicím dostal ve druhém poločase Cipro do debaty s pomezním asistentem. O poznání klidnější diskuze ale tentokrát Cipra o místo na lavičce domácích nepřipravila."V prvním poločase proti nám rozhodčí odpískali velké množství ofsajdů. Měl jsem to ale přes celé hřiště a těžko jsem to mohl takhle na dálku posoudit. Ve druhém poločase tam u naší střídačky odmával pomezní jeden sporný, který podle mě asi nebyl," popsal důvod diskuze kouč Dynama.

Jihočeši se v nedělním zápase mohli spolehnout opět na dvojici Homoláč - Dvořák, kteří chyběli v minulém zápase na Žižkově kvůli karetním trestům. "Homoláč má narozdíl od jiných dobrou rozehrávku, někdy to sice s tím klidem přehání a někdy to zase řeší trochu nějak jinak, ale tu rozehrávku má nejlepší a asi tam znát byl. Co se týká Dvořáka, tak si myslím, že je to dost nedoceněný fotbalista. Lidi tady sledují tu přihrávku, kterou on občas pokazí, ale nikdo si nevšímá toho, kolik toho oběhá a vybojuje. Pro nás je to nesmírně důležitý hráč a to asi ještě více venku než doma," ocenil Cipro přítomnost obou borců. Velké problémy dělal hráčům obou mužstev nekvalitní terén na Střeleckém ostrově, který je po nepříjemně dlouhé zimě i v polovině dubna velmi špatný. "S terénem toho asi moc neuděláme. Ta zima byla taková, jaká byla. I když na tom v podstatě vůbec netrénujeme, tak se to prakticky vůbec nezlepšuje. Ten trávník je prostě špatný. Je starý už asi patnáct let a podle mých informací je tady jiný druh trávy než by byl optimální," potvrdil lodivod Dynama zasvěcenost do celé situace.

Fotbalisté Dynama mají za sebou první ze série anglických týdnů. Během třech zápasů uhráli šest bodů, což je posunulo na průběžné druhé místo tabulky. Trenér Cipro potvrdil, že takovýto program by jeho svěřencům neměl dělat příliš velké problémy: "Pro hráče je dokonce asi přijatelnější, když se hraje stylem neděle - středa - neděle. Pokud se hraje pouze v neděli, tak spíše jenom čekají a takhle zůstanou lépe v zápasovém rytmu. Z mého pohledu je teď horší, že máme tři domácí zápasy v řadě a obecně se od nás očekávají tři výhry. Vyhrát tři domácí zápasy za sebou by přitom nebylo lehké ani pro Barcelonu." Jihočechy nečeká skutečně vůbec lehký program, což trenér Cipro dálo rozvinul: "Trochu obavy mám právě z toho, že v následujících zápasech hrajeme s béčkama ligových týmů. Nejprve nyní v neděli se Spartou, potom ve středu s Brnem a nakonec s Olomoucí. Všechny tyto týmy hrají letos o záchranu a například Sparta hraje ligu už v sobotu v Olomouci a dá se tedy předpokládat, že s béčkem přijede šest sedm hráčů A-týmu."