Generální manažer Dynama České Budějovice Jiří Kotrba se v úterý odpoledne stal novým trenérem českého reprezentačního týmu do jednadvaceti let. Zkušený trenér, který během své kariéry vedl například Žižkov, Jablonec, Příbram, Olomouc, Spartu či Brno, bude i nadále v jihočeském klubu vykonávat svou manažerskou funkci. Reprezentační tým U-21 čekají do konce kalendářního roku dvě důležitá kvalifikační utkání před blížícím se mistrovstvím Evropy - 6. září mladí Češi nastoupí v Turecku a o čtyři dny později doma s Ukrajinou.

Jiří Kotrba se dostal do hledáčku fotbalového svazu v prvních chvílích, kdy se začalo spekulovat o odchodu Vítězslava Lavičky do pražské Sparty. Již během pondělí pak svazový místopředseda Vlastimil Košťál kontaktoval všechny členy výkonného výboru, kteří souhlasili se jmenováním Jiřího Kotrby. Možnost vrátit se k trénování uvítal i sám generální manažer budějovického klubu, jenž ještě v loňské sezoně působil na lavičce Marily Příbram. "Trenéřina mi chybí. I teď chodím na tréninky s různými českobudějovickými týmy," řekl pro ČTK Jiří Kotrba.

Zájem fotbalového svazu udělal trenérovi, který má na svém kontě 329 odkoučovaných prvoligových zápasů, pochopitelně velkou radost. "Jestliže ve mě má svazové vedení důvěru, nebylo co řešit a rozmýšlet. Reprezentace je pro mě velká čest a pocta. V jednadvacítce jsem už působil, takže vím, o co jde a s čím je to spojené," připomněl Kotrba své působení u reprezentační jednadvacítky v polovině 90. let, kdy dělal asistenta Ivanu Kopeckému.

Nový trenér reprezentačního týmu si ale samozřejmě také uvědomuje, že ho nečeká nic jednoduchého. "Je to těžká práce z hlediska odpovědnosti, je to celostátně hodně sledované a medializované. Hrajete zápas třeba jen jednou za měsíc, úspěch a neúspěch trvá půl roku a ne jako v klubu, kde za týden máte další zápas," podotkl Jiří Kotrba, který neskrývá radost z toho, že povede hráče, kteří v loňském roce vybojovali stříbrné medaile na mistrovství světa v kategorii U-20.

Dobrou zprávou pro budějovické fanoušky je, že Jiří Kotrba zůstane v čele budějovického klubu. "To byla moje podmínka, že chci v Budějovicích dál pracovat. Nestačilo by mi dělat jen jednou za měsíc trenéra," řekl závěrem pro ČTK generální manažer Dynama České Budějovice.