Už čtvrtý den tráví společně na soustředění v Ayia Napa. První zahraniční soustředění v zimní přestávce si náležitě užívá i kapitán mužstva David Horejš. „Už se dostáváme hodně k míči, což je pro nás hodně dobré,“ usmívá se Horejš. Jeho parťák Martin Vozábal za teplem uvnitř ostrova ve Středozemním moři vyrazil již loni s Mostem. Kyperským pobytem si navíc částečně připomíná i působení v řeckém Xanthi.

Nyní devětadvacetiletý záložník v týmu Škoda Xanthi působil na podzim roku 2004. A ač Xanthi je od letoviska Ayia Napa na míle vzdálené, řecký vliv je v Kyperské republice, jak zní oficiální název Kypru, značně patrný.

Během angažmá v Xanthi Martin Vozábal dostatečně poznal i řeckou kuchyni. A právě v jejím stylu se Jihočeši nyní stravují v hotelu Aeneas. „Je to tak, je to klasická řecká kuchyně,“ informuje její znalec. On i jeho spoluhráči si ji zatím pochvalují. „Je v pohodě a všem určitě chutná,“ domnívá se českobudějovický patriot.

Během včerejšího dne se na třetím největším ostrově ve Středomoří pomalu začalo umoudřovat i počasí. „Už neprší a občas vysvitne i sluníčko,“ zaradoval se Jiří Peroutka. „Ale pořád je docela zima a fouká studený vítr,“ dodal však vzápětí.

Nepříznivé počasí ale nemá žádný vliv na dobrou náladu v mužstvu. „Počasí je sice špatné, ale nálada je v pohodě,“ tvrdí David Horejš. Zábava rozhodně nechybí. „Scházíme se často na pokojích a je sranda,“ říká o chvílích volna mezi tréninky.

Ve středu se při nich fotbalisté Dynama zaměřili na standardní situace, které pilovali během dopoledního tréninku. A to jak útočné, tak i obranné. Odpoledne pak trenéři svým svěřencům ordinovali nácvik střelby a herní činnosti.

„Je to pro nás určitě změna,“ připouští Horejš. Domácí dril s tréninky na Kypru se skutečně nedá srovnávat. „Už se dostáváme hodně k míči,“ pokyvuje spokojeně Horejš. I jemu ale zatím mírně leze pod kůži místní počasí. „Věříme ve zlepšení, protože tohle určitě není na Kypru optimální.“

S pondělním přistáním ve Středomoří si Jihočeši posunuli hodinovou ručičku o jednu hodinu napřed. Změnu ale vzhledem k její nepatrnosti ani téměř nezaregistrovali. „S posunem opravdu nebyl žádný problém,“ ujišťuje Martin Vozábal.

Letovisko Ayia Napa je turisty hojně vyhledávanou oblastí. Jihočeši ale místo poznávání místních krás mají během deseti dní na Kypru zcela jiné úkoly. Hodlají se dobře připravit na jarní ligové boje. „Na žádné výlety či jiné radovánky zatím skutečně nemáme ani pomyšlení,“ říká Martin Vozábal.

„Poctivě trénujeme, odpočíváme a pak znovu trénujeme,“ nabízí v kostce jednoduchý denní režim. „Možná, že něco na odreagování v plánu je, ale o ničem nevíme. My se chceme hlavně kvalitně připravit na jaro,“ říká i za celý tým Martin Vozábal.

Dále o soustředění Dynama na Kypru čtětě

30.1.2008 - 3. den na Kypru: Nad utkáním s Rumuny visí otazník
30.1.2008 - 2. den na Kypru: Uvítací pošmourné počasí přetrvává
29.1.2008 - 1. den na Kypru: Jihočeši jsou na hotelu také spolu s Uhrinovým Temešvárem
28.1.2008 - Fotbalisté Dynama odcestovali na Kypr