Fotbalový klub SK Dynamo České Budějovice má na jižní polokouli svého vyslance. Petr Požárek, který se vydal za velkou louži poznávat nový svět, během celého svého pobytu v Austrálii pravidelně dokumentovat své dojmy a nejinak tomu je i těsně před koncem letošního ročníku australské ligy.

Úterní trénink byl zaměřen na kondiční přípravu. V úvodní části se celý tým pod vedením kapitána Corici zahřál čtyřmi kolečky kolem hřiště. V úvodu hlavní části se pracovalo na frekvenčním běhu přes překážky, mezi kužely, v atletickém žebříku a při odrazech z kotníků do stření polohy výskoku. Po 6-ti minutové práci (2x) následuje dynamické protažení individuálně a ve dvojicích, někteří využívají plot, který obklopuje tréninkovou plochu. V hlavní části tréninku se hraje fotbal na zmenšeném prostoru. Hraje se 11 x 11. Branek moc nepadá, ale jedna patří za zmínku. Když dostane polovysokou přihrávku Slovenský záložník Kisel a nekompromisní ranou nedá brankáři šanci. V závěrečné části se hráči přesouvají do haly na Jógu.

Předposlední utkání v základní části hráli svěřenci českého dua na vypůjčeném stadiónu v Paramatě, protože domácí stadión dostal přednost před koncertem a shromážděním „dudáků“. Sydney FC 3:2 Perth, trefili se ve 24. minutě Corica, v 49. a 87. minutě Aloisi. Přihlíželo 8.359 diváků.

Poslední utkání „Blues“ se odehrálo také před domácím publikem, ale už se hrálo na domácím stadiónu. Utkání začali lépe hráči Melbourne, vytvořili si dvě brankové příležitosti, které kdyby skončily brankou, tak by se nikdo nemohl divit. Ve 25´ se ze hřiště musí poroučet kapitán Corica, který si pravděpodobně natáhl vazy v oblasti kolene (nečekaná přihrávka mu otočila nohou). Mimochodem tento hráč oznámil před zápasem konec své bohaté kariéry. Diváci při střídání vstali ze svých sedaček a doprovodili svého vůdce ze hřiště obrovským potleskem. Na středového záložníka se posunul Kisel. Potvrdil svou univerzálnost a hra dostala jiný náboj. Kisel řídil útočnou fázi a stačil se i perfektně vracet.

Ve 35´ si řekl svým pohybem o přihrávku, kterou dostal vzduchem a krásnou střelou z první, načal zápas. Tato branka byla totožná té, kterou vsítil v tréninku. Do poločasu se nic závažného nestalo. Melbourne muselo otevřít hru a na začátku druhé půle znovu ohrozili domácího brankáře. Třikrát po sobě ztratil míč Aloisi, který převzal kapitánskou pásku. Lidé byli lehce rozčarovaní, ale poté co převzal zmiňovaný kapitán míč na své půlce a svižným tempem doběhl před velké vápno, napřáhl a krásnou střelou nedal brankáři šanci, 2:0. Celý stadión se převlékl do velkých oslav (49´). K neutuchajícímu kotli se přidali diváci, kterých přišlo 25.407. Hráči Melbourne hráli vabank a vytěžili pouze tyčku.

Zápas Sydney FC a Melbourne Victory je srovnatelný se zápasem Sparty a Baníku. Fanoušci a obě města jsou velkými rivaly. Z této rivality vzniklo mezi oběma městy „umělé“ hlavní město Canbarra. Lavičkův tým si výhrou zajistil první místo v základní části, které je posunulo do obdoby asijské Ligy Mistrů. Další výhodou, je že první zápas play-off hrají na hřišti Melbourne, které skončilo druhé. Ten kdo vyhraje dvojzápas, postupuje přímo do velkého finále. Poražený se přesouvá do druhého semifinále.

Nadšení bylo veliké a oslava tomu odpovídala. Trenérům gratulovali kluboví funkcionáři a představitelé svazu. Při předávání velkého zlatého talíře pro vítěze začalo pršet. Lidé přivítali kapky štěstí s nadšením.

Jedno z posledních fotbalových utkání v této sezóně. Po vítězství v základní části se hráči „Sky Blues“ utkali na hřišti svého největšího rivala Melbourne. Zde podlehli 2:1. Odvetu proložila reprezentační přestávka. Socceroos tým se střetl v Asijské kvalifikaci s výběrem Indonésie. Trenér Verbeek povolal hned pětici hráčů ze Sydney FC (Bolton- brankář, Brosque- útočník, Cole- levý obránce, Colosimo- střední obránce, Musialik- defenzivní záložník). Utkání skončilo 1:0 ve prospěch klokanů.

Dnešní utkání rozhodovalo o dvou věcech. Postupující z tohoto dvojzápasu si zajistí finále a zároveň si pojistí své hřiště k finálovému zápasu. Utkání přihlíželo něco málo přes 23.000 diváků. Atmosféra zápasu byla perfektní. Oba sektory se staraly o skvělou zábavu. Do vedení šli po krásné střele z 15´ hosté (Kruse). Ztracený míč McFlynna se dostal ke zmiňovanému hráči, který udělal tři rychlé kroky do středu hřiště u pokutového území a technickou střelou vymetl Boltnovu pavučinu v pravém rohu branky. Hra se přelévala z jedné strany na druhou. Hráči hráli na hranici pravidel a tak se ve 35´ kopala penalta ve prospěch domácích. Míče se ujal Kisel. Celý stadion stál a pozoroval exekutora. Proměnil! Stadion bouří a slaví. Od této chvíle dominuje Sydney FC.

Ve druhém poločase se tlak stupňuje a vrcholí akcí, na které je přihrávající Kisel z brankové čáry na Bridge, který mezi vápnem a penaltou přejde přes obránce a levou nohou překoná tři obránce a brankáře, 2:1 (53´). V 88´ se střídají šance na obou stranách, ale utkání končí 2:1. Tento stav nerozhoduje o postupujícím. Prodlužuje se a zápas spěje do konce, když agilnější hráči Melbourne promění chytře a rychle rozehranou standardní situaci před velkým vápnem. Pohárová matematika nutí Sydney FC vstřelit dvě branky, ale to už v silách hráčů v modrých dresech není. Z postupu do finále se radují hráči Melbourne Victory.

Sydney FC čeká v sobotu 13. března na svém hřišti novozélandský Wellington. Tento duel rozhodne o druhém účastníkovi finále. Wellington Phoenix postoupil přes Newcastle Jets před 32.792 diváky.