"Sezónu jsme dohrávali v poklidu, zejména díky bodům z dobře odehrané podzimní části, nadprůměrným výkonům týmu na domácím hřišti a stabilní formě některých hráčů." Tak zhodnotil právě skončený ročník České fotbalové ligy trenér juniorky Dynama České Budějovice Jiří Lerch.

Juniorka Dynama České Budějovice začala letošní ročník třetí nejvyšší domácí fotbalové soutěže s hodně obměněným kádrem, o to více se však mladíci chtěli předvést a využít nabídnuté šance zahrát si Českou fotbalovou ligu. Navíc, první výsledky byly nadmíru uspokojivé, vždyť tým vedený trenérskou dvojicí Jiří Lerch a Martin Vozábal dokázal v 10-ti úvodních zápasech uhrát 17 bodů. "Ano, podzim pro nás vyzněl skvěle. Jaro jsme pak dohrávali v poklidu, nebyli jsme ohroženi sestupem a byla možnost dát příležitost mladým hráčům," uvedl kouč jihočechů Jiří Lerch.

Jiří Lerch (vpravo) se svým asistentem Martinem Vozábalem.

Budějovická juniorka patří svou strukturou v ČFL mezi mužstva, které vychovávají talentované mladíky pro hlavní tým, hrající většinou Gambrinus ligu. Je proto obtížné hrát se zkušenými týmy, pro které je ČFL vrcholem. "Mezi dorosteneckou ligou a ČFL je obrovský rozdíl, zvláště když přijede tak zkušené mužstvo, jako například v posledním kole Karlovy Vary. Já se snažím klukům pokaždé vysvětlit, že hrají o to, aby se ukázali, aby předvedli, co v nich je. Ale zároveň chceme dávat příležitost dorostencům, aby se otrkali právě proti zkušeným mužstvům," pokračoval Lerch.

Opravdu, několik mladíků dostalo v průběhu odehrané sezóny příležitost zahrát si v prvním týmu Dynama v zápasech Gambrinus ligy. "Jsem rád, že někteří kluci předváděli stabilně kvalitní výkony a dokázali se dostat dál. Myslím, že před nimi stojí zajímavá budoucnost, ale je třeba, aby ještě nabrali zkušenosti," řekl přesvědčeně Jiří Lerch a pokračoval: "To samozřejmě mělo i vliv na naše výsledky v jarní části, kdy jsme hrávali pokaždé v trochu jiné sestavě, ke konci jsme dávali hodně příležitost dorostencům".

Nakonec skončilo béčko Dynama v poklidném středu tabulky, ve 34 zápasech uhrálo 43 bodů s bilancí 12 výher, 7 remíz a 15 porážek se skóre 45:59. Pokud bychom počítali pouze domácí zápasy, patřili by budějovičtí mezi nejlepší, v 17-ti zápasech pouze 2x prohráli a získali krásných 35 bodů. "Ano, doma jsme dokázali podávat nadprůměrné výkony a uhráli jsme několik dobrých výsledků i s těmi nejtěžšími soupeři. Osobně mám radost zejména ze dvou výher nad ambiciózním Pískem. Z uvedených důvodů hodnotím proběhlou sezonu jednoznačně kladně," zakončil posezónní bilancování trenér juniorky Jiří Lerch.