SK Dynamo České Budějovice nepracuje pouze s fotbalisty, ale zároveň chce posilovat i trenérská místa. Mezi budoucí naděje patří i Kamil Tobiáš, který se zúčastnil prestižní stáže v Anglii. Trenér dorostu U17 a hráč Tatranu Prachatice neváhal nabídnutou šanci přijmout a v Anglii poznal, jak se pracuje s mládeží ve světě a potkal i plno známých fotbalových osobností.
Vizitka: Kamil Tobiáš
Hráčská kariéra: 1984 – 1999 (SK Dynamo ČB), 1999 – 2000 (Poštorná, 2. liga), 2000 – dodnes (Prachatice).
Trenérská kariéra: 1999 – 2000 (Poštorná, přípravka), 2000 - 2009 (Prachatice, mladší a starší dorost, hrající asistent u A-týmu v divizi), 2009 – dodnes (SK Dynamo ČB).

Kamile můžete prosím říct, o jakou akci se jednalo?
Byla to studijní stáž, kterou každý rok organizuje UEFA. Minulý rok to bylo ve španělském Madridu, letos se akce uskutečnila v Londýně v Anglii. Bylo tam 11 lidí z Česka, Španělska i Portugalska. Většinou šlo o trenéry mládežnických reprezentací nebo trenéry klubové mládeže. Stáž byla zaměřena na organizaci mládežnických soutěží a práci s mládeží.

Jak jste se dostal do vybraných jedenácti lidí z Česka?
Ze svazu přišla do Budějovic nabídka a poté jsem byl osloven. Nabídku jsem s radostí přijal.

Dá se říct již nyní, co vám tato zkušenost dala?
Viděli jsme práci s mládeží v akademii Reading, která je srovnatelná s akademií u nás v Budějovicích. Na druhou stranu jsme viděli akademii Chelsea, která je úplně někde jinde. Tam jsou podmínky, které nejsou srovnatelné ani s celou naší republikou. Když bych měl shrnout práci s mládeží ve světě a u nás, tak jde prakticky o hodně podobné prvky. Trend u mládeže je nasazen celosvětově, takže tam rozdíly nejsou.

Stáž byla na čtyři dny. Jaké byly náplně jednotlivých dnů?
V pondělí jsme letěli z Prahy do Londýna a odpoledne jsme měli semináře na hotelu, který byl asi 40 kilometrů od Londýna. Hotel byl pěkný a na samotě. Semináře byly organizovaný po hodině s pětiminutovými přestávkami. Byly to přednášky o struktuře soutěží a organizaci v klubech. V úterý dopoledne jsme měli na hotelu další semináře a odpoledne jsme vyrazili do akademie Reading. Potom jsme se vrátili na hotel a večer jsme jeli na zápas druhé anglické ligy mezi Readingem a Portsmouthem. Ve středu ráno jsme jeli na akademii Chelsea, odpoledne byly semináře na hotelu a ve čtvrtek jsme se vraceli zpátky do Čech.

Můžete prozradit zda byste něco, co jste viděl v Anglii, aplikoval i v Dynamu?
Jde o to, jakoby co aplikovat. V akademii Reading jsme viděli trénink kategorie U18. Struktura toho tréninku byla stejná, jako děláme v Dynamu. Rozdíl byl třeba v modifikaci herního nebo průpravného cvičení. Na Chelsea jsme viděli trénink juniorky, kde opět byla struktura autentická s Readingem a námi. Jediný rozdíl byl v podmínkách. V akademii Reading mají 10 travnatých hřišť, na kterých trénují po celý rok. Naopak akademie Chelsea má 36 travnatých hřišť, takže trénink vypadá tak, že trenéři přijdou 30 minut před tréninkem na hřiště a vše si připraví. Reading má každý trénink čtyři lidi jako realizační tým. V Chelsea na rezervě bylo na realizační tým 10 lidí, kteří připraví trénink na tři hřiště vedle sebe a hráči se střídají. Začínají u jednoho cvičení a postupně přecházejí dále. Nic se nestaví, nejsou tam žádné prostoje. Takže rozdíly jsou jen v podmínkách a vybavení, které u nás není.

Určitě jste byl za nabídku rád a pobyt jste si užil.
Jednoznačně ano. Jsou to velké zkušenosti. Člověk něco vidí a navíc se potká s novými lidmi, kteří se kolem fotbalu točí. Potkal jsem tam lidi, se kterými si myslím je dobré se setkat. Mluvil jsem tam s šéftrenérem mládeže Barcelony. Byl to mladý kluk kolem 26 let a vysoký 160 centimetrů. Když jsem ho viděl, tak bych to do něho neřekl, ale byl to opravdu frajer, který ví, která bije a o co jde. Bavil jsem se například i s reprezentačním trenérem portugalské U19, který byl naopak dvaašedesátiletý frajer. Byl neskutečně plný síly a pozitivní energie do práce. I v jeho věku měl mladý myšlení. Tohle jsou pro mě zkušenosti, které si myslím, že jsou do života i do fotbalu dobré.

Potkal jste na stáži nějaké známé fotbalové osobnosti?
Velký zážitek byl seminář, který dělal Stuart Pearce, což je bývalý trenér Manchesteru City a na podzim vedl reprezentaci Anglie. Nyní vede reprezentační jedenadvacítku Anglie. Je to velká osobnost s velkým charizma. Pierce vyzařuje zdravým bláznovstvím do fotbalu. Dále jsem potkal v akademii Chelsea Asleyho Cola a Johna Terryho.

Jaký byl zápas mezi Readingem a Portsmouthem?
To byl veliký zážitek. Na utkání bylo kolem 25 000 diváků a atmosféra byla fantastická. Domácí Reading vyhrál 1:0 a bojuje o postup do Premier League. Všichni fanoušci tam fotbalem žijí. To byl jeden z největších zážitků. Jelikož jsme nebydleli v Londýně a program byl hodně plný, tak jsme se ani nikam nedostali.

V Dynamu trénujete kategorii U17, která si v České lize vede výborně. Po podzimu je na 4. místě.
Já jsem se ke klukům letos vrátil. Předtím jsem je měl v nižší kategorii, když přišli od žáků. Tehdy jsme dokázali vyhrát Českou divizi. Loni v létě si mě Jirka Kotrba vytáhl k áčku, kde jsem plnil roli kondičního trenéra. Kluky po mě převzal Zdeněk Procházka a byl s nimi půl roku. Já jsem se k nim teď v zimě vrátil.

Zatím trénujete mládež. Cíl jistě máte dotáhnout to do mužů, že?
Určitě. K tomu mi zatím ale chybí profilicence, kterou bych si chtěl letos dodělat. Už mám podanou přihlášku, tak čekám, kdy budou přijímačky. Zatím nevím, jestli se to stihne ještě teď na jaře nebo až na podzim.

Jak hodnotíte své účinkování u A-týmu jako kondiční trenér?
Předtím jsem trénoval prakticky jenom mládež, takže jsem to uvítal a byl jsem za to hodně rád. Když jsem hrál v Poštorné, tak jsem tam měl žáčky, v Prachaticích jsem dělal dorost. Když jsem se vrátil do Dynama, tak jsem šel opět k dorostu. Působení u áčka byla velká zkušenost i výzva, protože jsem tu práci nikdy nedělal. Baví mě práce s novými věcmi a metodami. A protože na Složiště jezdí na mládež Jirka Kotrba, tak ho některé moje věci asi zaujaly a vytáhl si mě do A-týmu, abych mu pomáhal.