Celou loňskou sezonu Petr Benát odehrál na hostování v polském druholigovém celku Arka Gdyňa. Nyní se ale na začátku letní přípravy A-týmu Dynama hlásil opět na jihu Čech, kde bude v následujících týdnech řešit svojí další fotbalovou budoucnost.
Petr Benát v dresu Dynama

Petře, pro mnohé bude asi váš návrat velkým překvapením. Jak k němu došlo?
Z polského klubu jsem odjížděl před deseti dny a měl jsem takové informace, že tam zůstanu i v další sezoně. Užíval jsem si v klidu dovolenou, ale pak zazvonil telefon, že se mám hlásit tady v Budějovicích. Co bude dál, teď vůbec nevím.

Jak byste zhodnotil vaše působení v polské Arce Gdyňa?
Celý rok v Polsku bych rozdělil asi na dvě části. První půlrok byl super, ten druhý zase o něco horší. Cílem klubu bylo postoupit do první ligy. Už když jsem tam přicházel, tak jsme měli ale velkou ztrátu. Podzim byl dobrý a když se nám povedly i první tři jarní zápasy, tak tam byla naděje. Jenže pak začaly přicházet remízy a postupně jsme začali ztrácet kontakt s čelem tabulky. Bohužel jsme pak asi tak od poloviny dubna věděli, že se do ligy již nepostoupí.

Jaké byla při zápasech třeba atmosféra a jaké jsou rozdíly mezi českým a polským fotbalem?
Co se týká fanoušků, tak se jen potvrdilo, že ta kulisa v Polsku je více bouřlivá. Na zápasy tam chodilo sedm osm tisíc diváků a bylo to super. Co se týká fotbalu, tak je to trochu jiné. Tady v Čechách je to hodně svázané taktikou. Tam i za stavu 1:0 nebo 2:0 se stále útočilo, čímž se často odkrývala defenziva. V Čechách je taktika na vyšší úrovni.

A jak vypadal váš tým?
Hráli jsme tam systémem 4-4-2 a já byl na postu ofenzivního záložníka. Tým byl složený především z Poláků, ale byli tam například i Bosňané a jeden Američan.

Co vaše plány do budoucna? Měl byste ještě zájem za Dynamo hrát?
Já jsem byl vždycky v Budějovicích rád a určitě by mi nevadilo, kdybych tady měl šanci působit dát. Stejně tak by mi nevadilo, kdyby hrál znovu v Arce Gdyně nebo někde úplně jinde.

Dále čtěte:
Jakub Hronec hrál fotbal v Anglii, teď je na jihu Čech
.
Fotbalisté Dynama zahájili přípravu na novou sezonu.