Úvodní tiskovou konferenci má za sebou nový kouč českobudějovického Dynama Pavel Hoftych. Zkušený stratég již zná i svého asistenta, kterým bude Pavel Malura. „Pouze ve dvou s Pavolem Švantnerem by to bylo těžké. Odnesli by to hráči, jelikož ta péče o ně by nebyla taková,“ vysvětluje Hoftych.

Dvaačtyřicetiletý Pavel Malura, jenž trénoval v Karviné, Baníku Ostrava, Slovácku nebo v Hradci Králové, ale také na Slovensku či v Polsku, už s Pavlem Hoftychem v minulosti spolupracoval. „Chvilku jsme spolu vedli mužstvo, ale já jsem pak šel trénovat do Zlína a rozešli jsme se. Tím, že jsme každý úplně jiný typ, tak by nám to mohlo klapat,“ vysvětluje nový jihočeský lodivod, jenž si nemyslí, že by pozice asistenta byla pro jeho nového kolegu málo. „Od angažmá v Karviné asi půl roku netrénoval a bavili jsme se o případné spolupráci, jelikož jsem měl nabídku z Polska a jeho jsem chtěl jako asistenta.“

Na Střelecký ostrov šestačtyřicetiletý Hoftych nešel do neznámého prostředí. „S Pavolem Švantnerem se znám z působení v Bohemians. Ve dvou bychom to asi zvládli, ale ve finále by na to doplatili hráči, jelikož ta péče by nebyla taková. Domluvil jsem se s Pavlem, vysvětlil jsem to jako moje přání i vedení a dohodli jsme se. Pavla beru jako velkého odborníka na mládež a stejně jako mně, i jemu trénování chybělo. Bereme to jako zajímavou štaci,“ potvrzuje Hoftych, jenž na jihu Čech podepsal dvouletou smlouvu s tím, že nevylučuje další pokračování. „Nikdy nejdu někam pouze trénovat. Vždy to chci spojit i s životem na daném místě. Znám se s Emilem Kristkem, můj otec se narodil v Borovanech, takže nějaké vazby tu mám. Fotbal musí bavit, to je základ,“ zdůrazňuje.

Zkušený kouč a bývalý obránce zná i některé ze svých nových svěřenců. „Loni jsem lákal Michala Daňka do Trnavy, ale nakonec z toho sešlo, jelikož k nám přišel Kamenár. Trénoval jsem i Jardu Machovce, který za mého působení v Trnavě skončil, ale tam není trpělivost s hráči taková. Tomu jedinému jsem volal a říkal jsem mu, že se nemusí obávat mého příchodu, jelikož jsem registroval jeho dobré výkony,“ říká nový kouč s úsměvem.

Pavel Hoftych

Pavel Hoftych má v živé paměti i další hráče. „Ježdíka si pamatuji ještě z Bohemians, s Rýdelem jsme se často hádávali, když byl hráčem Karviné a já trenérem Bohemians. Takže doufám, že ho vyhecuji k lepším výkonům,“ říká znovu s úsměvem. „Pamatuji i na Ríšu Kaloda, který přišel do Zlína jako mladý hráč, když jsem dělal asistenta Vítězslavu Marečkovi. Byl v něm velký potenciál, ale přibrzdila ho zranění. Přesto jsem rád, že přichází kvalitní fotbalista,“ pokračuje o hráčském kádru. Pod kontrolou má i mladší fotbalisty. „Z těch mladších jsem viděl například Linharta v zápase s Hradcem Králové. A s tím zbytkem se brzy seznámím, s tím nemám sebemenší problém.“

Dlouho se řešila také smlouva Petra Benáta a jeho setrvání na jihu Čech bylo nejisté. Nakonec s ním klub smlouvu neprodloužil. „O Benym jsme se bavili a nakonec jsme dospěli k tomu, že se mu smlouva prodlužovat nebude. Je mu 33 let, už má nějaký věk. Respektuji ho za jeho hráčskou kariéru, za charakter, je to výborný kluk do kabiny, ale rozhodli jsme se, že budeme pokračovat s mladšími hráči,“ vysvětluje situaci kolem středopolaře, jenž si bude muset hledat jiné angažmá.

I přesto, že na Slovensku musel sledovat zejména svůj celek, tak ho nemíjely ani výsledky Dynama. „Samozřejmě jsem to po očku sledoval. Měli jsme svých záchranářských starostí dost, ale viděl bych to tady asi v tom, že hráči tomu nedali tolik, kolik by měli. Výkony byly někdy takové bez srdce…Ale nemůžu to hodnotit, přišlo mi to zvenku. Viděl jsem například zápas Příbramí, který dopadl tak, jak dopadl a ty tři body na konci asi chyběly,“ vrací se Hoftych zpovzdálí k loňskému sestupu.

I přesto, že poslední dva roky strávil na Slovensku, tak rodák z Ústí nad Labem má stále dobrý přehled i o druhé nejvyšší české soutěži. „I Pavel Malura bude mít dostatek informací o soupeřích z Moravy, ale já sám jsem druhou ligu sledoval a před čtyřmi roky jsem v ní trénoval. Je to nepříjemná a nechutná soutěž. Každý nás bude brát jako favorita, bude se chtít proti nám vytáhnout a body se budou získávat hrozně těžko. Bude záležet hodně na začátku a stabilitě formy,“ popisuje Hoftych nepříjemnosti v nadcházejícím ročníku.

Při úvodní řeči Hoftych zmínil, že by chtěl trošku změnit image klubu. Po skončení tiskové konference pověděl k tomuto tématu víc. „Když to řeknu obráceně, tak v Budějovicích se vždycky špatně hrálo. Budějovice jsou hlavně hokejové město, i když teď jsou tady nějaké problémy. Na fotbal přijdou diváci hlavně na ty zvučnější mančafty a o to je to pro hráče někdy těžší,“ popisuje. „Po hráčích budu chtít hlavně bojovnost, aby lidí cítili, že kluci chtějí zápasy urvat. I přes marketingové oddělení bych rád udělal nějaké akce, díky kterým by fanoušci byli hráčům blíž. Za mé krátké manažerské období jsem trošku poznal, jak těžké je shánět peníze na výplaty a vymýšlet různé akce a byl bych rád, kdyby si hráči více vážili toho, že mohou hrát fotbal,“ uzavírá Pavel Hoftych.