Hodně cenný stavební kámen do svých řad pro příští sezonu získalo českobudějovické Dynamo. Novou roční smlouvu podepsal jeden z lídrů týmu Petr Benát. „Jsme v Českých Budějovicích s manželkou spokojení, chci také pomoci mladým klukům,“ řekl krátce po podpisu smlouvy oblíbený střední záložník.

Po sezoně vám skončila smlouva. Co nakonec rozhodlo o tom, že jste zvolil pokračování v Dynamu?
V Dynamu jsem už dlouho, budu tady začínat osmou sezonu. Byl jsem tady vždy spokojený, a i když jarní část uplynulé sezony nebyla ideální, tak je to pro mě šance ještě o rok si prodloužit profesionální sportovní kariéru a být součástí klubu.

Neodradilo vás jaro skončené sezony, které bylo katastrofální?

Petr Benát u míče
Hodně jsem nad tím uvažoval, čtyři body nečekal nikdo z nás. Těžko se mi o tom mluví, je to pořád docela čerstvé. Ale vedení přišlo s nabídkou, že by mě ještě minimálně rok ještě chtělo v klubu. Vím, že situace není jednoduchá, bude to asi jedna z nejtěžších sezon za dobu, co v Dynamu jsem. Přesto jsem se rozhodl pokračovat.

Kromě setrvání v Dynamu byla ve hře ještě varianta s odchodem do nižší soutěže v Rakousku, kde byste nyní měl lepší pozici, když byste odcházel z nejvyšší soutěže. Jak moc vás tento aspekt ovlivnil?
Zájem z Rakouska jsem zaznamenal a přemýšlel jsem nad tím. Finanční situace v Dynamu je složitější a v Rakousku bych si přišel asi na lepší peníze. Ale rozhodl asi i sportovní život fotbalisty, být každý den se spoluhráči, zažít srandu v kabině. Tohle všechno by odchodem do Rakouska a dojížděním tam dvakrát týdně odpadlo. Vyhrála sportovní stránka, i když víme, že druhá liga nebude žádná legrace.

Berete tedy nadcházející sezonu jako poslední na vyšší úrovni v tuzemsku?
Záleží to na víc okolnostech. Když se bude dařit týmu, bude se dařit i mně a budu zdravý, tak nevidím důvod nepokračovat. Fyzicky se cítím nadále dobře. Ale rok je dlouhá doba, může se toho stát hodně.

Jiné nabídky z tuzemska jste neměl?
V téhle situaci jsem o tom ani nepřemýšlel. Od začátku jsem věděl, že buď budu pokračovat v Dynamu, nebo půjdu do nižší soutěže v Rakousku. Jsme s manželkou v Českých Budějovicích zabydlení, máme byt kousek od stadionu. Jsme tu velmi spokojení, máme tu plno kamarádů a přátel. I to byl jeden z důvodů, proč jsem tady zůstal.

V příští sezony bude klub hodně sázet na mladé hráče a vy budete jedním ze starších v týmu. Berete tedy i roli jednoho z lídrů, od kterých se mohou mladí učit?
Loňská sezona byla špatná, jedním z mála pozitiv ale je, že se objevili mladí hráči, kteří se zapracovali do sestavy. Ať je to Michal Řezáč, Honza Hála nebo další, kteří mají nejen fotbalové dovednosti, ale i po charakterové a lidské stránce jsou výborní. I to je další důvod, proč jsem tady zůstal. Měl jsem dlouhý rozhovor s Davidem Horejšem a on i František Cipro chtěli, abych pokračoval a pomohl těmhle mladým klukům ve fotbalovém růstu. Nebudu někoho vést, to vůbec ne. Ale chci pomoci vytvořit znovu partu, která potáhne za jeden provaz a třeba někdo z mladých vyletí, nějaký klub si ho všimne a koupí, což bude pro Dynamo jenom dobře.

Ještě nezačala ani letní příprava, ale zkusme jen naťuknout, co Dynamo čeká v příští sezoně. Druhou ligu jste si před dvěma lety vyzkoušeli, nic lehkého to nebude.
Myslím, že to bude něco jiného než před dvěma lety. I vedení si uvědomuje, že situace je jiná. Ať už jde o kvalitu mužstva, ale i o to, aby se zapracovali a vyhráli mladí hráči, načež by klub mohl těžit z jejich prodeje. To je hlavní priorita. Ale chceme vytvořit konkurenceschopný tým, který bude hrát co nejvýš. I pro fanoušky Dynama bude lepší chodit na místní kluky, kteří budou bojovat za Dynamo.

Martin Vozábal: Budeme hrát to, na co budeme mít (10.6.2015)

Jarní část letošního ročníku SYNOT ligy. Právě na toto období nebude generální manažer Dynama Martin Vozábal rád vzpomínat. Jihočeši po celkem vydařeném podzimu na jaře na své soupeře nestačili a skončili až na poslední šestnácté příčce. Šéf Dynama v otevřeném rozhovoru hodnotí loňskou sezonu, hovoří o finanční situaci klubu a také plánech do dalšího období.