Někdo má zálibu v rychlých autech, někdo v hudbě a někdo rád vaří. Útočník Dynama Richard Kalod je případ číslo tři. Od dvaceti let bydlel sám, naučil se základy a vaření ho chytlo. Pak sledoval Kluky v akci a další pořady v televizi o vaření. Loni si zkusil vařit před kamerami v rámci Studia fotbal Extra. Do budoucna by se chtěl zlepšit a zkusit udělat rostbíf.

Kde vznikl váš vztah k vaření?
Od dvaceti jsem začal bydlet sám, když jsem šel do Zlína. Takže to člověka samotného donutilo, že si musel vařit sám. Protože stravovat se celé dny jen v restauracích, to je trošku luxus. A hospodská jídla se také nedají jíst pořád.

Učila vás vařit mamka doma nebo od koho jste měl základy?
Spíš jsem zavolal tátovi nebo babičce a ptal jsem se jich, jak dělat tohle a jak tamto. Pak jsem zkoušel sám vařit různá jídla a experimentovat.

A do dvaceti let jste tedy neprojevil doma žádnou iniciativu, že byste se chtěl naučit vařit?
Moje jediná iniciativa byla, že jsem doma všechno sežral (směje se).

Vaření vás hned od začátku chytlo?
Ano. Dělal jsem si například domácí pizzy a zdokonaloval se dál. Ve Zlíně jsem měl malou garsonku, kde nebyla ani kuchyň, tak jsem si pořídil troubu s dvěma plotýnkami, co vypadá jak větší mikrovlnka. Na tom jsem začínal.

Richard Kalod při natáčení Studia fotbal Extra

Jak to bylo dál? Kde jste bral inspiraci a nápady na nová jídla?
V televizi jsem začal pravidelně sledovat Kluci v akci na České televizi a zkoušel, co oni vaří. Koukal jsem na hodně pořadů o vaření, jenom Jirku Babicu jsem moc nesledoval. Nejvíc mě baví Jamie Oliver. Co se týče grilování, tak jsem viděl pár dílů Zdeňka Polreicha.

Ani grilování vám tedy není cizí?
To rozhodně ne. Přátelé mi koupili gril asi pro dvacet lidí, takže se scházíme většinou u nás.

Máte ve svém kruhu přátel někoho, s kým se o vaření bavíte, kdo také hodně a dobře vaří?
Beny (Petr Benát, pozn. autora) teď začal, jeho manželka je ráda. Benyho chilli guláš byl prý výborný, říkala. Škoda, že jsem nemohl ochutnat (směje se). Jednou se byli ještě s Alešem Hanzlíkem a Láďou Volešákem u mě podívat, něco ochutnali a Benymu zachutnal jeden salát. Od té doby ho to chytlo.

Co vás baví vařit úplně nejraději?
Je mi to celkem jedno, ale mám rád maso, takže veškeré úpravy masa.

A naopak něco, co jste ještě nezkoušel, nebo nemáte rád?
Ještě jsem nezkoušel rostbíf nebo pomalé pečení. To ale je hodně časově náročné, nicméně by to bylo jistě zajímavé.

Zvládáte i pečení?
Jistě. Pečení masa mám rád a už jsem pekl i vánočku. Akorát jsem pak pár dní měl zamotané ruce (směje se).

Máte nějakou vlastní specialitu?
To nevím. Ale s manželkou si dáváme často toskánský salát. Někdy ho udělám do šatny.

Cení si vaše manželka toho, že ji můžete v kuchyni nahradit?

O fotbale – kdy se Kalod vrátí na hřiště?
„Dva týdny jsem trénoval bez problémů naplno. Ale od přípravného zápasu v Rakousku mě koleno zlobí. Mám to přetížené a svaly okolo ještě nejsou tak zesílené. Koleno trošku otéká. Nejradši bych šel na hřiště hned, ale po deseti minutách by to nešlo. Musím posílit okolní svaly. Chtěl jsem naskočit na druhý poločas proti Slavii, ale při rozcvičce mi to zatuhlo. Moc bych si přál, abych stihl začátek ligy.“
To by ses měl zeptat spíš jí. Ona taky vaří dobře, takže kdo je doma první, tak vaří.

Neunavovala vás časem každodenní příprava jídla?
To ne. Když naopak mohu ještě vařit i pro ostatní, tak o to více mě to baví. Doufám, že jsem dobrý hostitel (směje se).

Pořádali jste týmové akce, při kterých jste byl šéfkuchařem?
Když byla Liga mistrů, tak jsme se scházeli ve čtyřech nebo v pěti. Ale mám v Budějovicích jenom malou garsonku, tam se nás tolik nevejde.

V loňské sezoně jste v rámci Studia fotbal Extra vařil v televizi. Jak na to vzpomínáte?
Viděl jsem z druhé strany, jak probíhá takové natáčení pořadu o vaření. Není to žádná sranda. Pánev jsem rozehříval asi šestkrát, protože jsem třeba rychle pohnul rukou nebo bylo něco špatně. Ale zkušenost to byla dobrá.

Nemyslel jste si v první chvíli, že je to něčí legrácka?
Ne, jen se mi do toho moc nechtělo. Jsem introvert a nebylo to moc pro mě. Vařil jsem lososa na zeleném čaji a toskánský salát. Většinou to stíhám za dvacet minut a říkal jsem si, že to natáčení bude tak na hodinku. A byly nakonec krásné dvě (směje se). Ale prý jim to chutnalo, to jsem byl rád.

Nelákala by vás nějaká kuchařská soutěž?
Ani ne. Teď probíhala soutěž MasterChef, ale to by nebylo pro mě. Já nejsem typ, který by striktně dodržoval recepty. Hodně improvizuji. Doufám, že mě nikdo nepřihlásil. Nebyl by na to ani čas. Radši bych trénoval a vrátil se na hřiště, než vařil.

Stojíme na novém začátku - a Vy s námi! Přidejte se do fanklubu Dynama (21.7.2015)

Oficiální fanklub Dynama vítá všechny nové členy. Nabízí řadu výhod a benefitů, které jistě ocení každý fanoušek Dynama. Přidáním se do fanklubu dáváte najevo svůj pozitivní vztah k největšímu jihočeskému fotbalovému klubu a tak pokud Vám na Dynamu alespoň trochu záleží, je čas se připojit mezi fanoušky, kteří tento krok již udělali.