Dva postupy během dvou sezon. Fotbalistky Dynama v sezoně 2022/23 postoupily z Divize do třetí nejvyšší fotbalové soutěže, kterou jako nováček okamžitě vyhrály. Nyní ženský celek hraje druhou ligu a chce ještě výš.

Terezo, máte za sebou postupovou sezonu, jak ji zpětně hodnotíš?

Když se ohlédnu zpátky, tak ta sezóna byla náročná. Nebylo to jednoduché, ale odhodlání celého týmu postoupit se vyplatilo. Hrozně dlouho jsme se snažily z Divize postoupit, a když se nám to konečně povedlo, tak jsme byly připravené se porvat o první místa v tabulce i ve třetí lize.

Sezónu jste vyhrály o deset bodů. Čekaly jste, že ten boj bude vyrovnanější?

Věděly jsme, že to bude těžké. Hlavně po tom, kdy jsme šly do jarní části ze třetího místa. Držely jsme se ale cíle, že chceme postoupit a nepřestávaly jsme věřit, že to dokážeme. Hodně nám také pomohl příchod Slaďase (Martina Sladkého) jako trenéra. Společně s Dian (Dianou Benátovou) nás hnali vpřed.

Jak už jsi zmiňovala, do jarní části jste šly se ztrátou, ovšem cíl zůstal stejný?

Ano. Jak už jsem říkala, na postup jsme myslely od samého začátku a věděly jsme, že to nebudeme mít jednoduché. Věděly jsme, že během zimní přípravy musíme zabrat mnohem víc, abychom ztrátu dohnaly.

Jak vypadaly postupové oslavy?

Tři zápasy před koncem po venkovní výhře proti béčku Plzně jsme už věděly, že postup máme jistý. Už tam jsme vlastně na konci zápasu měly důvod slavit, ale nechávaly jsme si to až na domácí zapas další týden, kde jsme to chtěly oslavit společně s našimi fanoušky a následně v jejich doprovodu skočit do kašny.

K postupu vás táhli trenéři Diana Benátová a Martin Sladký, jak jste si s nimi vyhovovaly?

Dian s námi byla od úplného začátku, co jsme do Dynama přišly. Trenérka je skvělá, se vším nám pomáhala. Sedly jsme si spolu hned. Slaďas k nám přišel v půlce sezóny a začátky byly těžké, není jednoduché zvyknout si na nového trenéra a vlastně jsme začaly hrát i jiný styl hry. Byl na nás dost přísný, ale věděly jsme, že to potřebujeme. Vždycky z nás chtěli dostat to nejlepší. Navíc se společně s Dian se ve všem skvěle doplňovali. Měli jsme společný cíl a táhly jsme za jeden provaz, což považuju za klíč našeho úspěchu.

Trenér Sladký se po půl roce pak posunul k B-týmu Dynama, kde dělá hlavního trenéra. Jak jste v týmu braly tuhle změnu?

Bylo to pro nás dost těžké. Na jednu stranu nás mrzelo, že od nás odchází, protože jsme si na sebe zvykli a dobře se nám s ním pracovalo. Na druhou stranu jsme věděly, že je to pro něj skvělá příležitost. A my s novými trenéry budeme pokračovat tam, kde jsme s ním a s Dian skončily.

Lišila se v něčem příprava na novou sezónu oproti těm minulým?

Letní příprava je vždycky o běhání a v tom se bohužel nic nezměnilo (směje se).

Do sezóny vedeš svůj tým jako kapitánka, cítíš za něj velkou zodpovědnost?

Kapitánkou jsem byla už v minulém roce a je pro mě čest, že si mě holky zvolily znovu. Ale je to spíše formální věc, zodpovědnost cítíme všechny.

V čem vnímáš ty největší rozdíly mezi druhou a třetí ligou?

Rozdíly jsou tam velké. Týmy jsou kvalitnější, jak herně, tak rychlostně. Již v pohárech jsme si vyzkoušely, že hrát s nejlepšími týmy je těžké. Holky jsou tam důraznější, rychlejší a technicky zdatnější. Snažíme se jim však postupně vyrovnat. A to, že jsme postoupily do vyšší ligy hned v prvním ročníku, to o tom svědčí.

Během dvou sezon jste dokázaly dvakrát postoupit, co si myslíš, že stojí za vzestupem ženského fotbalu v Dynamu?

Asi si sedlo více věcí dohromady. Pochopitelně je to o trénincích, které jsou častější a vedou je lidé, kteří tomu rozumí. Dále je to samozřejmě také o zázemí, které máme skvělé. Stejně tak důležitý je i kolektiv, trávíme spolu čas i mimo fotbal.

Máte stále větší ambice? Chtěly byste se porvat také o postup do první ligy?

Cíle a ambice máme pořád stejné. Každý sportovec se chce posouvat a u nás tomu samozřejmě není jinak. Jsme ale na začátku nové soutěže a až po několika zápasech budeme vědět, jak na tom ve skutečnosti jsme. Určitě se o postup porvat chceme.

V probíhající sezóně za sebou máte dvě utkání, jedno vítězství, jednu prohru. Jak bys je zhodnotila?

Oba zápasy byly náročné. Ale to, že to nebude jednoduché, jsme věděly. Do obou duelů jsme šly s tím, že chceme vyhrát a v Olomouci se nám to povedlo. Doma se Spartou to bylo dost těžké. Sparťanky mají velice kvalitní tým, a i když jsme se jim snažily vyrovnat, jejich důraz nakonec zvítězil. Chceme zápas se Spartou hodit za hlavu a navázat na to, co jsme začaly v Olomouci.