Reprezentační přestávka je minulostí, ligový kolotoč se o nadcházejícím víkendu opět naplno roztočí. Českobudějovické Dynamo se tentokráte vydá do daleké Karviné, kde vyzve místní celek. Úvodní výkop zápasu padne v neděli v 15:30.

MFK Karviná

Představení soupeře

Karviná se před minulým ročníkem opět vrátila do nejvyšší soutěže. Pozice nováčka je vždy složitá, ale Karvinští vše nakonec dokázali zvládnout a uhájili ligovou příslušnost. Tým z města ležící na řece Olši dokázal obsadit po skupině o udržení 14. příčku a musel tak zabojovat o setrvání v lize v baráži. Ve dvojzápase s Vyškovem však Karvinští ani jednou neinkasovali a zaslouženě zůstali v lize.

Před novým ročníkem se však udála řada změn. Ta nejvýraznější byla na trenérském postu, kormidla se ujal Martin Hyský. Trenér Hyský je znám svými vazbami na pražskou Slavii, což se hned začalo ukazovat. Do Karviné zamířili z kádru pražského vicemistra David Planka, Giannis-Fivos Botos či Ebrima Singhateh. Za zmínku jistě stojí i příchody Lukáše Endla, Dennyho Samka či Filipa Vechety. I díky těmto příchodům dala Karviná jasně najevo, že letos neplánuje míti záchranářské starosti až do úplného závěru sezony. Po deseti odehraných kolech Karviná má na svém kontě dvanáct bodů, třikrát odcházeli svěřenci trenéra Hyského ze zápasu vítězně, konkrétně z domácího klání s Jabloncem a venkovních duelů s Pardubicemi a Teplicemi. Remízově poté dopadly duely s Duklou Praha, Baníkem Ostrava a Hradcem Králové. Střelecky tým táhne nová posila Filip Vecheta se třemi brankami, více než jednou se poté prosadil i bosenský křídelník Amar Memič.

Vzájemné duely jsou v posledním období vyrovnané, v posledních deseti duelech se třikrát radovalo Dynamo, třikrát poté i Karviná a čtyřikrát se body dělily. Z Karviné si však Jihočeši odvezli výhru naposledy v roce 2013, kdy oba celky působily ještě ve druhé nejvyšší soutěži. Pod vítězství 2:1 se gólově zapsali Richard Kalod a Martin Vyskočil. Posledním úspěšným střelcem v Karviné byl v dynamáckém dresu Jan Suchan z března tohoto roku.

Z dynamácké kabiny

Těžký start sezony Dynama pokračuje. Jihočeši stále čekají i po deseti ligových kolech na výhru. Dynamáci před reprezentační přestávkou doma nepředvedli proti Slovácku špatný výkon, ale opět se radoval soupeře. „Výsledky nejsou, všichni si to uvědomujeme. Kolikrát jsme prohráli o gól, i když hra na prohru neodpovídala. Je potřeba zůstat v tom směru, který máme, styl hry posouvat, kam chceme, to je odraz k lepším výsledkům. Věříme, že i ty góly přijdou,“ říká před odjezdem do Karviná asistent trenéra Miroslav Jirkal.

Nelichotivou bilanci si navíc Dynamo drží i na venkovních hřištích, kde již Jihočeši nevyhráli přes dva roky. Teď však stojí před výkopem utkání v Karviné, kde nepříjemnou sérii budou chtít přelomit, rozhodně je však čeká těžký úkol. „Přišel nový trenér, řada nových hráčů, které si trenér přivedl. Změnili hodně způsob hry. Karviná se snaží být dominantní na míči, snaží se hrát odzadu, mají celohřišťovou kombinaci. Ve všech zápasech byli aktivní. Samozřejmě je ale každý tým hratelný a my budeme připraveni. Očekávám, že si to rozdáme o tři body,“ odhaluje sílu soupeře Jirkal.

Dynamo využilo reprezentační přestávku plnohodnotně, Jihočeši byli pospolu a polykali tréninkové dávky. „Dobře jsme potrénovali. Pospolitost a takový ten vnitřní náboj se upevnil. Pracujeme stále na výstavbě hry, na koncové části. Je potřeba být kompaktní a proměňovat naše příležitosti. Samotný zápas ukáže, jak se toho chopili hráči, ale já si myslím, že náš vývoj stále směřuje dopředu,“ zakočuje na závěr trenér Jirkal.