Letní příprava je u konce, už dnes fotbalisté Dynama vyzvou v prvním utkání Chance Ligy na své půdě olomouckou Sigmu. České Budějovice během přípravy odehrály čtyři přípravná utkání, během nichž si připsaly tři výhry a jednu remízu. „Zápasy dopadly podle našich představ, takže jsme spokojení,“ říká před ostrým startem s Hanáky hlavní trenér A-týmu Jiří Lerch.

Trenére, jak těžké bylo vrátit se do letní přípravy po tak krátké pauze?
Minulou sezonu jsme to měli náročné a letní pauza byla krátká. Kluci ale na začátek přípravy přišli připravení. Odehráli jsme nějaké přátelské zápasy, které dopadly podle našich představ, takže musím říct, že s přípravou jsme spokojení.

Na zkoušku přišlo několik nových hráčů, jak jste tohle kvitoval?
Řešili jsme hráče ze zahraničí, do kterých je vždy složitější se trefit. My ty hráče chceme vidět naživo, proto jsme je vzali nejprve na testy. Někdo uspěl, někdo neuspěl, to tak ve fotbale je. Někteří kluci nás ale hodně překvapili, a proto jsme si je tady nechali. I generálka s Riedem nás přesvědčila o tom, že určitou kvalitu mají.

Bývalo zvykem jezdit do zahraničí, letos náš tým zůstal v Čechách. Jak jste s trenéry nahlíželi na tohle?
Plánovali jsme to dopředu. S Jirkou Kladrubským jsme nechtěli jet za hranice, protože tady máme komfort. Máme svou šatnu, svou regeneraci, svá tréninková hřiště a tak dále. Neviděli jsme důvod jezdit někam do zahraničí. Letní přestávka je opravdu krátká a chtěli jsme zůstat v Čechách.

Objevovaly se v zápasech prvky, které jste trénovali?
Prvky se tam objevují. To, co trénujeme a co v zápasech chceme, tam vidíme. Apelujeme na náročnost a na bojovnost, což by mělo být samozřejmé, ale ano, určité herní prvky tam vidíme. Pro soupeře je to někdy překvapivé. Pořád ale máme co zdokonalovat.

K týmu se nedávno připojil asistent Ivan Pecha, jak jste ho v realizačním týmu přivítali?
Přivítali jsme ho dobře (směje se). Bylo to na doporučení Jirky Kladrubského a jsem za to rád. Zapojil se s námi do diskuse a je velmi vnímavý. Je to bývalý fotbalista, takže ten fotbal také nějak vnímá. Zapadl mezi nás dobře, všichni jsme si rovnocenní a všichni o tom diskutujeme.

Pro vás je to druhá příprava v pozici hlavního trenéra, vnímáte nějaké rozdíly oproti té první?
Nahlížím na to jinak ve smyslu posil. Jarní část jsme zachraňovali ve dvanácti třinácti lidech, teď ty posty chceme mít zdvojené a střídat kvalitu za kvalitu. Budeme stavět ty nejlepší, nikoho preferovat nebudeme a nikdo své místo nemá jisté. V tomhle směru chceme být nároční.

V úvodním kole přivítáme Olomouc, poté jedeme na Slavii a pak budeme hrát doma s Pardubicemi. Jak vyhlížíte tyto duely?
Na losu záleží, to je jasné. Na druhou stranu si nemůžeš vybírat, jestli hraješ proti Slavii nebo proti Olomouci. Nepodceňujeme nikoho. Teď nás doma čeká Olomouc, na kterou se připravujeme. Jsem rád, že první utkání hrajeme doma, protože věřím, že tady na jihu budeme silní.

Co od nadcházejícího ročníku Chance Ligy očekáváte?
Mým cílem je, abychom hráli někde uprostřed tabulky a mohli jsme dávat šanci našim mladým klukům. Chceme také uspokojovat naše fanoušky dobrou hrou, atraktivním fotbalem a chceme také dávat hodně branek a sbírat body.